Феновете на английския футбол тръпнат с очакване на старта на

...
Феновете на английския футбол тръпнат с очакване на старта на
Коментари Харесай

Спортни хроники: Ливърпул го ненавиждаше, а той отне титлата на „червените“ с една позорна грешка

Феновете на британския футбол тръпнат с очакване на старта на шампионата във Висшата лига. Отново ли конкуренцията ще е сред двата „ коня “ Манчестър Сити и Ливърпул? Как ще се оправи Челси след идването на новите притежатели? Ще забележим ли най-сетне възраждането на Арсенал и какво чака безконечният му противник Тотнъм? И, може би, един от най-интересното: Започва ли новата епоха за Манчестър Юнайтед под управлението на Ерик загар Хаг?

Още в третия кръг за нидерландеца следва голямо тестване, когато вицешампионът Ливърпул стъпи на „ Олд Трафорд “. Грохотът от трибуните ще е страховит, а от изхода на мача ще зависи спокойствието освен на Тен Хаг, само че и на потвърдилия се в Премиършип Юрген Клоп. Просто в този мач е по този начин. Футболът не е война, само че ходете го обяснете на тези към 75 хиляди почитатели на „ алените дяволи “, които ще се стекат на 22 август за дербито, както и на бранша с гостуващите почитатели, наблъскани като сардини, и обединени в пестник за най-важната аудиенция през сезона. Историята сред двата клуба е богата и наситена. Случвало се какво ли не, с цел да бъде през днешния ден това, което е. Ще разкажем един случай от 2009-а, който ще се помни още десетилетия наред.

На 25 април 2009 година оставаха пет кръга до края на шампионата във Висшата лига, а Манчестър Юнайтед и Ливърпул имаха по 74 точки. „ Червените “ бяха победили Хъл Сити в ранния дуел, а на „ Олд Трафорд “ отборът на Алекс Фъргюсън приемаше деветия Тотнъм. Началото бе мъчно. В 29-ата минута Дарън Бент мина Рио Фърдинанд в наказателното поле и вкара първия гол, а три минути по-късно Лука Модрич простреля Ван дер Сар за повторно. 0:2! В прилежащия Ливърпул честваха.

Но през второто полувреме Юнайтед вкара пет и реализира извънреден поврат. Но всичко стартира с една дузпа за нарушаване против Карик. Доста противоречиво нарушаване. Майкъл получи съвършен пас от Рууни, влетя в наказателното поле и бе свален от Гомес. Или не беше? Съдията Хауърд Уеб без съмнение уточни бялата точка.
Реферът беше надалеч – на няколко метра от Рууни. И да реши дали е имало контакт, или не, беше сложна задача.

Уеб споделя, че е работил инстинктивно и единствено момент по-късно е осъзнал, че интуицията го е подвела.
„ От позицията си видях Карик пръв да стига до топката, а по-късно вратарят се вряза в него. Ситуацията изглеждаше явна. Обикновено нарушителят в такива моменти спори единствено проформа. Но във типа на Гомес видях безспорна изненада, учудване и мнителност. Беше явно, че бях сбъркал в решението си “, изяснява съдията.

По-късно на повторенията се видя, че Карик в действителност доближава пръв до топката, само че Гомес първо я допира с ръката си, а едвам по-късно има прикосновение сред него и халфа на Юнайтед. Ако тогава имаше ВАР, реферът елементарно би стигнал до заключението, че нарушаване няма.
Хауърд не получи помощ и от асистента си. Страничният арбитър бе видял по-малко и от него.
„ Не можех да анулира дузпата, защото с изключение на вътрешното си чувство, нямах друго доказателство за неверното си решение. Надявах се само Кристиано да не вкара от бялата точка. Но той вкара. “
Съдията счита, че този миг е повлиял на хода на мача. Надявал се, че „ шпорите “ най-малко няма да изгубят, само че след дузпата домакините пометоха лондонския си противник.

„ Помислих си: „ Мамка му “, почтено ви споделям. Просто разбираш какво се случва. Опитният арбитър постоянно усеща преломния миг и схваща накъде отива един мач. Ако при 2:1 към момента имаше някои подозрения, при 2:2 всичко бе безусловно ясно. “

Между другото, Уеб схванал, че сигурно е сбъркал още по време на мача.
„ Обикновено режисьорът на директното предаване търси основния воин на срещата, а особено в тази огромната звезда беше Рууни. Но когато операторът подмине всички и се насочи към теб, ти излиза наяве, че скоро ще те разпънат на кръст. “
Юнайтед обърна изрично дуела и се насочи към следващата купа в шампионата, която месец по-късно стана факт.

Ако върнем годините обратно, слуховете за пристрастията на Хауърд Уеб към Манчестър Юнайтед бяха всекидневие. Не единствено почитателите, само че и самите футболисти от противниците на „ дяволите “ във Висшата лига поддържаха огъня на това разбиране.

Спомнете си нападателя на Ливърпул Райън Бабел, който през 2011 година разгласява колаж на съдията с екипа на Юнайтед и бе санкциониран за това с 10 хиляди паунда. На „ Анфийлд “ ненавиждаха Уеб и той усещаше отчетливо тази ненавист. Успя да им се „ отблагодари “ уместно.
Никога не може да се потвърди, че Хауърд съзнателно е удрял рамо на „ алените дяволи “ или пък е ощетявал противниците им преднамерено. Но в оня ден в края на април 2009-а ентусиастите на Ливърпул бяха унищожени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР