Феноменът смартфонизация“ на младото поколение е многостранен, решението е в

...
Феноменът смартфонизация“ на младото поколение е многостранен, решението е в
Коментари Харесай

Трябва ли да забраним смартфоните на децата

Феноменът „ смартфонизация “ на младото потомство е многостранен, решението е в салдото

За положително или неприятно, светът на децата през днешния ден е тотално дигитализиран 
(снимка: CC0 Public Domain)

Съвременният човек се е сраснал с електроните устройства като смарт телефони, таблети, компютри и други Това е неминуем резултат от напредъка на технологиите и всеобщата им досегаемост. Всякакви опити за въздържане на дигитализацията на всекидневието ни са обречени на неуспех. Остава само пожелателната опция за рационално потребление на технологиите.

Почти всяка работа през днешния ден е обвързвана по един или различен метод с технологиите, те са също средство за връзка и развлечение, търсене и приемане на информация от интернет. И децата бързо научават всичко ново. Въпросът е по какъв начин да се откри златната среда в пристрастеността на децата към смарт телефоните, обществените мрежи и компютърните игри. Това е настоящ въпрос за всички родители с деца.

Положителни резултати

Феноменът на „ смартфонизацията “ на младото потомство е многостранен, има и позитивни черти:

Смартфоните и учебното образование

Много възпитаници, откакто са взели телефона си в учебно заведение, не го пускат по време на час. Те не слушат деликатно учителя, разсеяни са, не запомнят образователния материал. По време на уроците някои възпитаници са в обществените мрежи или споделят посредством известия, до момента в който други, което е още по-лошо, играят, гледат филми или анимации.

В резултат на това децата стават неспособни да възприемат образователната тема или вярно да изразят мислите си. Ето за какво възбраната за потребление на смарт телефони в класната стая е изцяло оправдана.

Негативни последствия

Прекомерната роля на смарт телефона в живота на детето е обвързвана с избрани отрицателни последствия:

Как да се оправим с тази взаимозависимост?

Ето няколко съвета за справяне със зависимостта на децата от смарт телефоните:

Постигане на баланс

Невъзможно е да живееш в обществото и да бъдеш откъснат от него, то се развива и всички би трябвало да сме в крайник с времето. Затова възбраната на децата въобще да употребяват смарт телефони не е вярна. Детето би трябвало да може да употребява всички модерни джаджи и би трябвало да бъде квалифицирано за живота на възрастните, обяснете му и разговаряйте с него, тъй като несъмнено ще би трябвало да приложи тези умения в живота си.

Но най-важното и мъчно нещо за родителите евентуално е да наблюдават всичко, което прави детето. Използването на джаджи би трябвало да бъде умерено (основното е балансът), а не в ущърб на образованието им в учебно заведение, физическото развиване и положение, връзките с другари и съученици. Компютърът и смарт телефонът са просто принадлежности и са нужни за работа, учене и връзка, те би трябвало да служат на хората, а не да спъват развиването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР