Феноменалният млад грузински пианист Гиорги Гигашвили ще гостува на Симфоничния

...
Феноменалният млад грузински пианист Гиорги Гигашвили ще гостува на Симфоничния
Коментари Харесай

Гиорги Гигашвили и маестро Георги Димитров гостуват на Радиосимфониците с виенска програма

Феноменалният млад грузински пианист Гиорги Гигашвили ще гостува на Симфоничния оркестър на БНР на 26 ноември от 19 ч. в зала " България ". Под диригентството на маестро Георги Димитров ще прозвучат две " виенски " творби: Концерт 20 за пиано и оркестър от Моцарт и Шеста симфония от Шуберт, научи ДУМА от Николета Еленкова от БНР.

Гигашвили е притежател на първа премия от Международния клавирен конкурс във Виго, Испания, управителен от Марта Аргерич. След тази победа, по покана на именитата пианистка, Гиорги продължава следването си при популярния възпитател Нелсън Гьорнер в Женева. В България Гигашвили идва седмици след триумфалната си победа в влиятелния конкурс " KlavierOlymps " в Бад Кисинген, Германия.

Георги Димитров е институция в българския музикален живот. Дирижирал е всички български оркестри и е работил като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и други Внушителният му репертоар включва симфонични творби, оперни заглавия, кантатно-ораториални произведения. Германският вестник " Зюдкурир " написа: " Българският гост-диригент Георги Димитров и неговото великолепно диригентство: с деликатни придвижвания той основава със своя " инструмент " - оркестъра, светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално учудване... "

Концерт за пиано 20 в ре минор е един от най-популярните концерти на Моцарт поради своята сантиментална и буйна природа. Той е високо оценен от Бетовен, който написа за него своя каденца. Подобно на други творби на Моцарт в ре минор, концертът принадлежи към най-драматичните страници от неговото творчество. В него композиторът освен показва искра и съвършенство на формата - той е занаятчия, който с поразителна независимост употребява цялата прочувствена музикална палитра. Творбата е пронизана с контрасти от трагични епизоди с лирични тематики, разнородни усеща - скръбни и светли, вълнуващи и нежни...

Виенската стратегия ще приключи с Шеста симфония на Франц Шуберт. В нея се преплитат разнообразни въздействия: това на Хайдн ненадейно се демонстрира тук в нов сантиментален цвят, а черти на италианската оперна музика се съчетават с ярките находки на Шуберт. Както по състава на оркестъра, в който към момента липсват тромбони, по този начин и по характера на музикалните облици, Шестата симфония носи леко и празнично въодушевление.

Гиорги Гигашвили

Снимки БНР

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР