Федералният резерв на САЩ повиши лихвата до 1.5-1.75% годишно, което

...
Федералният резерв на САЩ повиши лихвата до 1.5-1.75% годишно, което
Коментари Харесай

В САЩ рязко повишиха лихвите

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвата до 1.5-1.75% годишно, което се равнява на фрапантна стъпка от 0.75 пункта. Такова внезапно увеличение не е имало през последните 28 години.

От 1 юни Федрералният запас продава на месец съкровищни облигации на стойност 30 милиарда $ и ипотечни облигации на стойност 17.5 милиарда $. През септември продажбите ще се усилят до 60 милиарда $ за държавни скъпи бумаги и 35 милиарда $ за скъпи бумаги, обезпечени с ипотека.

Фед започва програмата за назад изкупуване на активи, известна като QE (количествено облекчаване), при започване на пандемията през март 2020 година В същото време главната рента беше понижена до 0-0.25%. Тези дейности осигуриха приток от ликвидност на пазара, само че при бързото повишение на инфлацията това се трансформира в задължение.

Във Фед считат, че по-нататъшно нарастване на ставката " би било уместно " за поддържане на оптималната претовареност и реализиране на инфлация от 2% годишно. Междувременно ще продължи намалявато на размера скъпи бумаги от централната банка на Съединени американски щати.

" Изглежда, че цялостната икономическа интензивност се е възстановила от прочут спад през първото тримесечие. През последните месеци се следи доста нарастване на броя на работните места, а равнището на безработица остава ниско. Инфлацията остава висока, което отразява несъответствието сред търсенето и предлагането, обвързван с пандемията, по-високите цени на силата и по-широкия ценови напън.

По време на конференция ръководителят Джером Пауъл сподели, че Фед не е чакал идната среща, с цел да увеличи доста лихвата. На срещата през юли ще бъде прегледана опцията за повишение на лихвите с още 50 б.п. или даже със 75 б.п., само че зависи от макроикономическите индикатори. Пауъл сподели, че регулаторът ще следи данните, положението на стопанската система и ще се опита да понижи инфлацията до 2%.

Фед чака равнището на главната рента да е 3.4% до края на 2022 година, 3.8% до края на 2023 година и 3.4% до края на 2024 г.

При вземането на решения по отношение на паричната политика Фед се управлява от макроикономически индикатори. През май равнището на безработица в Съединени американски щати е 3.6% за трети следващ месец, а броят на безработните остава на практика неизменен - 6 милиона души, съгласно данни на Министерството на труда на страната. Тези числа се разграничават малко от стойностите през февруари 2020 година преди началото на пандемията, когато равнището на безработица беше 3.5%. Това приказва в интерес на стягане на паричната политика.

В същото време годишната инфлация в Съединени американски щати през май набъбна с 8.6% на годишна база, макар че анализаторите предвидиха 8.3%. Това е най-високият ритъм на напредък на инфлацията от декември 1981 година Базовата инфлация, т.е. без растежа на цените на храните и силата, възлиза на 6%. Експертите предвидиха, че ще се забави до 5.9%.

Пазарите чакаха внезапното повишаване на лихвените проценти и към този момент вярно предвиждат размера на идващите стъпки на Фед. Т.е. Джером Пауъл не съумя да ги изненада с още по-драстична смяна на лихвения %. Това значи оценка за закъснение на стопанската система, увеличение на безработицата и поевтиняване на $.

Всъщност, упованията на вложителите се трансформираха радикално след публикуването на данни за показателя на потребителските цени в петък, 10 юни. Преди това се предполагаше нарастване от 50 базисни пункта, само че най-бързото повишение на тази инфлация от 1981 година сподели, че това няма да е задоволително.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР