Федералният орган за финансов надзор на Германия (BaFin) публикува обяснителна

...
Федералният орган за финансов надзор на Германия (BaFin) публикува обяснителна
Коментари Харесай

BaFin обмисля индивидуален подход за класифициране на незаменяемите токени

Федералният орган за финансов контрол на Германия (BaFin) разгласява обяснителна записка по отношение на правната подредба на незаменяемите токени (NFT).

Агенцията към момента не е подготвена да класифицира NFT като скъпи бумаги и предлага те да бъдат оценени за всеки обособен случай.

BaFin съобщи, че понастоящем не вижда по какъв начин незаменяемите токени дават отговор на критериите, с цел да бъдат считани за скъпи бумаги, само че признава, че това може да се промени в бъдеще. Например, в случай че забележителен брой NFT въплъщават едни и същи вземания за погашение и лихви, BaFin може да ги смята за скъпи бумаги. Освен това, да предположим, че даден незаменяем токен включва документи за права на употреба или благосъстоятелност, като да вземем за пример заричане за систематизиране. В този случай той може да се смята за инвестиция.

BaFin предложи самостоятелен метод към класифицирането на NFT като. Въпреки това организацията счита, че шансът незаменяемите токни да съставляват е даже по-малък от класификацията като вложения, поради неналичието на незабавна обменяемост и стандартизация.

Въпреки компликациите с класификацията, BaFin акцентира, че NFT са свободни от условия за лицензиране, като се изключи заместителите, които попадат в категорията на финансовите принадлежности. Това значи, че незаменяемите токени не са обект на надзора на BaFin за битка с прането на пари (AML), в случай че не се преглеждат настрана като. Ако обещано NFT е систематизиран като, то би трябвало да дава отговор на условията на надзора за битка с прането на пари.

Интересно е, че неотдавнашно изследване на платформата за метауслуги Metajuice откри, че съвсем трима от всеки четирима NFT колекционери на нейната платформа купуват незаменяеми токени поради статута, уникалността и естетиката. Само 13% от участниците в изследването са декларирали, че купуват NFT, с цел да ги препродадат в бъдеще. Тези данни демонстрират, че търсенето на тези токени се дефинира най-вече от културна и художествена стойност, а не от финансова полза.

Като цяло методът на BaFin към класифицирането на NFT отразява сложността на този нововъзникващ клас активи. Тъй като пазарът на незаменяемите токени се развива и съзрява, регулаторите ще продължат да се борят с дефинирането и регулирането на тези неповторими и все по-популярни цифрови активи.

С какво се занимава Федералният орган за финансов контрол на Германия (BaFin)?

Федералният орган за финансов контрол на Германия, по-известен като BaFin, е финансова регулаторна организация, която следи и управлява финансовите институции, пазари и артикули в Германия. Основната му отговорност е да подсигурява стабилността, целостта и успеваемостта на немската финансова система, както и да пази потребителите и вложителите от лъжливи или нелоялни практики.


 


Обхватът на пълномощията на регулатора включва банки, застрахователни сдружения, капиталови медиатори, финансови пазари, платежни системи и финансови артикули като скъпи бумаги, деривати и криптовалути. BaFin има пълномощията да издава лицензи, да прави инспекции и следствия, да постанова наказания и санкции и да си сътрудничи с други национални и интернационалните регулаторни органи. Освен това BaFin играе основна роля при образуването на финансовите регулации и политики на национално равнище и на равнище Европейски съюз.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР