Федералният комитет за операциите на открития пазар (FOMC) на Федералния

...
Федералният комитет за операциите на открития пазар (FOMC) на Федералния
Коментари Харесай

Федералният резерв започна битката с инфлацията

Федералният комитет за интервенциите на открития пазар (FOMC) на Федералния запас на Съединени американски щати разгласи в сряда вечерта, че е повишил главния си лихвен % с 25 базисни пункта до диапазон сред 0,25% и 0,50% по отношение на досегашния диапазон 0,00-0,25%.

Днешното деяние на Федералния запас съставлява първото повишаване на американските лихви от началото на коронавирусната пандемия през март 2020 година (първо повдигане на лихвите от 2018 г.).

" Руското настъпление в Украйна предизвиква големи човешки и стопански компликации.

Последствията за американската стопанска система са доста несигурни, само че в кратковременен проект нашествието и обвързваните с нея събития евентуално ще основат спомагателен прогресивен напън върху инфлацията и ще натежат върху икономическата интензивност ", означи Фед след края на съвещанието, представен от

Централната банка на Съединени американски щати добави, че чака да продължи последователно да покачва лихвите през цялата сегашна година, като тя " планува, че настоящите нараствания на целевия лихвен диапазон ще бъдат подобаващи ".

Фед алармира, че предстоят шест нови нараствания до края на годината (с по 25 базисни пункта?). Това допуска, че в края на 2022 година федералната фондова рента може да доближи диапазона сред 1,75 и 2,00%.

Въпреки това Федералният запас акцентира, че ще бъде подготвен да " поправя позицията си ", в случай че се появят опасности, които " могат да попречат на постигането на задачите на централната банка ", включващи постигане на оптималната претовареност и инфлация в размер на 2 на 100 в дълготраен проект.

На конференция след края на съвещанието ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи, че „ макар че съветското навлизане в Украйна и обвързваните с това събития съставляват риск за спад на икономическата интензивност, членовете на централната банка не престават да плануват стабилен напредък ", визирайки прогнозите за действителния БВП на Съединени американски щати.

Освен това Пауъл означи, че междинната прогноза на Фед за действителния напредък на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати " възлиза на 2,8% за тази година, на 2,2% за идната и на 2% за 2024 година ".

Той също по този начин сподели, че Фед " чака пазарът на труда да остане мощен, като междинната прогноза за равнището на безработица е то да спадне до 3,5% до края на тази година и да остане покрай това равнище по-късно ".

Според Джером Пауъл инфлацията в страната евентуално ще остане висока за по-дълго време, в сравнение с очакваше в началото централната банка, вследствие на съветската военна интервенция в Украйна.

Пауъл добави, че евентуално инфлацията ще остане висока доникъде на тази година, като ще стартира да понижава в края на 2022 година и по-късно ще спадне " по-рязко " през идната година.

Шефът на Фед означи, че въздействието на спора сред Русия и Украйна върху Съединени американски щати към момента е нестабилно, само че предизвести, че ще удари американската стопанска система " по редица канали ", в това число причинявайки кратковременен напън за повишение на инфлацията заради възходящите цени на силата.

Председателят на Фед също по този начин сподели, че централната банка възнамерява да понижи размера на салдото си на идна среща, който голям финансова баланс беше насъбран посредством серията стратегии за така наречен " количествени удобства " (ежемесечните покупки на американски държавни облигации и на ипотечно-гарантирани книжа) по време на коронавирусната рецесия.

Пауъл означи, че Федералният запас е постигнал прогрес по проекта си за понижаване на своя баланс на срещата тази седмица и чака скоро да разгласи понижението.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР