Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ вероятно ще заведе антитръстов

...
Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ вероятно ще заведе антитръстов
Коментари Харесай

Американски регулатор вероятно ще заведе иск за блокиране на сделката между Microsoft и Activision

Федералната комерсиална комисия (FTC) на Съединени американски щати евентуално ще заведе антитръстов иск, с цел да блокира придобиването на издателя на видеоигри Activision Blizzard от софтуерния колос Microsoft против 69 милиарда $, съобщи „ Политико “, базирайки се на осведомени източници.

Съдебно дело за оборване на договорката не е обезпечено и четиримата комисари на FTC към момента не са дали своят вот за завеждането на сходен иск, нито пък са се срещнали с юристи на фирмите. Служителите на FTC, разглеждащи договорката, обаче са скептични към причините на фирмите.

Федералната комерсиална комисия не е дала отговор незабавно на претенции за коментар от Ройтерс.

„ Ние се ангажираме да продължим да работим взаимно с регулаторите по целия свят, с цел да разрешат на транзакцията да продължи, само че няма да се поколебаем да се борим да защитим транзакцията, в случай че е належащо “, сподели представител на Activision Blizzard. Всяко съмнение, че договорката може да докара до антиконкурентни резултати, е „ изцяло неуместно “, добави той.

Акциите на Activision паднаха с към 2% в следборсовата търговия.

Microsoft, производител на игровата подпора Xbox, разгласи през януари договорката за закупуване на Activision, производителя на игрите Call of Duty и Candy Crush. Това е най-голямата договорка в историята на гейминг промишлеността.

Microsoft залага на придобиването, с цел да му помогне да се конкурира по-добре с водачите във видеоигрите Tencent и Sony.

Сделката е обект на следствие и от регулаторите отвън Съединени американски щати. Европейски Съюз стартира пълномащабно следствие по-рано този месец, като Службата за защита на конкуренцията на блока  заяви, че ще реши до 23 март 2023 година дали да позволи или блокира договорката. Британският антитръстов контролен орган съобщи през септември, че ще стартира пълномащабно следствие.

Придобиването може да навреди на промишлеността, в случай че Microsoft откаже да даде на съперниците достъп до най-продаваните игри на Activision, сподели английският антитръстов регулатор.

Сделката провокира рецензии от Sony, производителят на конзолата Playstation, цитирайки контрола на Microsoft върху игри като Call of Duty.

„ Sony, като водач в промишлеността, споделя, че се тревожи за Call of Duty, само че ние казахме, че се ангажираме да създадем една и съща игра налична в един и същи ден както на Xbox, по този начин и на PlayStation “, е декларирал заместник-председателят на Microsoft Брад Смит.

„ Ние сме подготвени да отговорим на терзанията на регулаторите, в това число FTC, и Sony, с цел да подсигуряваме, че договорката ще завърши с убеденост. Ние към момента ще изоставаме от Sony и Tencent на пазара след приключването на договорката. Заедно с Activision и Xbox ще бъдат от изгода за геймърите и разработчиците и ще създадат промишлеността по-конкурентоспособна “, сподели представител на Microsoft.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР