Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) поиска от съда

...
Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) поиска от съда
Коментари Харесай

Паника в руските спецслужби: Забранете Мeta, обявете я за екстремистка!

Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ) изиска от съда да забрани " неотложно " американския софтуерен колос Meta, обвинявайки го, че е работил против ползите на Москва по време на нейната " специфична военна интервенция " в Украйна.

Съдът преглежда настояването на прокуратурата да разгласи Meta - компанията майка на Фейсбук, Instagram и WhatsApp, за " екстремистка " организация и да я забрани.

Този ход е част от огромните старания на Москва да наложи непоколебим надзор върху достъпа на съветските жители до информация за спора в Украйна.

" Дейността на организацията Meta е ориентирана против Русия и нейните въоръжени сили ", съобщи пред Тверския областен съд в Москва представителят на ФСБ Игор Ковалевски.

" Ние молим (съда) да забрани активността на Meta и да я задължи да извърши това решение неотложно ", сподели той.

След като на 24 февруари президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна, управляващите в Русия блокираха достъпа до Фейсбук и Instagram, както и до Twitter.

На 10 март Meta разгласи, че платформите ще позволяват изказвания като " гибел на съветските нашественици ", само че не и достоверни закани против цивилни жители.

По-късно обаче президентът по световните въпроси на Meta Ник Клег съобщи, че по-свободните правила ще се ползват единствено за хора, които разгласяват от вътрешността на Украйна.

В съда представител на Meta съобщи, че " след публичния спор " компанията към този момент е трансформирала политиката си и счита, че " русофобията и апелите за принуждение против съветски жители са неприемливи ".

Следственият комитет за следствие на тежки закононарушения на Русия съобщи, че стартира инспекция " заради противозаконни апели за ликвидиране на съветски жители от страна на чиновници на американската компания Meta ".

Главната прокуратура изиска интернет колосът да бъде разгласен за " екстремистки ".

Meta може да се похвали с милиарди консуматори в международен мащаб в своите приложения.

Фейсбук и Instagram са необятно употребявани в Русия, като последната е най-популярната обществена медийна платформа измежду младите руснаци.

За огромен брой дребни съветски предприятия Instagram беше основна платформа за реклама, обработка на продажби и връзка с клиенти.

Twitter и Фейсбук са недостъпни в Русия от началото на март, а Instagram беше блокиран в страната преди седмица. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР