, ФБГрупата Meta Platforms заяви преди малко, че ще съкрати

...
, ФБГрупата Meta Platforms заяви преди малко, че ще съкрати
Коментари Харесай

Зукърбърг обяви първи съкращения в историята на Фейсбук - 11 хиляди души

, ФБ

Групата Meta Platforms съобщи доскоро, че ще редуцира повече от 11 хил работни места, или 13% от работната си мощ, в едно от най-големите съкращения за годината, защото притежателят на Фейсбук се бори с растящите разноски за плана си за основаване на метавселена на фона на слаб рекламен пазар. Meta имаше 87 314 чиновници в края на септември, съобщи Дневник.

Масовите съкращения, първите в 18-годишната история на Meta, следват хиляди уволнени в други огромни софтуерни компании, в това число Twitter, благосъстоятелност на Илон Мъск, и Microsoft.

Бумът, воден от пандемията, който даде подтик на софтуерните компании и техните оценки, се трансформира в провал тази година в подтекста на най-високата от десетилетия инфлация и бързо възходящите лихвени проценти.

" Онлайн търговията освен се върна към предходните трендове, само че макроикономическият спад, нарасналата конкуренция и сигналите от загубата на реклами доведоха до това, че приходите ни са доста по-ниски, в сравнение с чаках ", сподели основният изпълнителен шеф Марк Зукърбърг в известие до чиновниците.

Компанията също по този начин възнамерява да понижи разноските, за които не е належащо утвърждение от акционерите, както и да удължи замразяването на наемането на нови чиновници през първото тримесечие на 2023 година Но не се прецизират засегнатите райони или предстоящите икономии на разноски.

Сега се чака разноските за 2023 година да доближат 100 милиарда $, спрямо до 100 милиарда $ преди, като повече от ресурсите са фокусирани върху области като изкуствен интелект, реклами, бизнес платформи и метавселената.

Уолстрийт стартира да губи самообладание поради големите и пробни залози на Зукърбърг върху неговия план за метавселена, като един акционер неотдавна назова вложенията " супер огромни и ужасяващи ".

Подходих неправилно и поемам отговорност за това.

Марк Зукърбърг, 

в послание към чиновниците

Притесненията по отношение на растежа на разноските заличиха повече от две трети от пазарната стойност на Meta до момента тази година. Акциите обаче нарастнаха с 4.5% преди началото на борсовата търговия в сряда.

" Пазарът въздъхва с облекчение, че мениджмънтът на Meta или съответно Зукърбърг наподобява се вслушват в някои препоръки, а точно, че би трябвало малко да понижат възходящите разноски ", сподели за " Ройтерс " Софи Лунд-Йейтс, анализатор на Hargreaves Lansdown. Тя обаче добави, че " не се връзва напълно това, че ще се пробвате да увеличите успеваемостта, до момента в който преследвате нещо толкоз амбициозно и едва като метавселената ".

Meta ще заплати 16-седмично главно възнаграждение и две спомагателни седмици за всяка година работа, както и целия оставащ заплатен отпуск като част от пакета за обезщетение. Засегнатите чиновници също ще получат своите акции, които трябваше да бъдат им бъдат предоставени на 15 ноември, и здравно покритие за шест месеца след отстраняването от компанията.

Не се разкрива точната сума, обвързвана със съкращенията, само че от Meta настояват, че тя е включена в оповестената по-рано прогноза за разноските за 2022 година сред 85 и 87 милиарда $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР