"Фаталната" дата може да поражда страхове сред суеверните, но на

...
"Фаталната" дата може да поражда страхове сред суеверните, но на
Коментари Харесай

Днес отбелязваме единствения петък 13-и за 2022 година

"Фаталната " дата може да поражда страхове измежду суеверните, само че на нея са се случили и някои значими събития

Днес е петък 13-и - дата, която постоянно се свързва с неприятен шанс. През деня милиони суеверни хора заобикалят срещите с черни котки, стоят надалеч от огледала от боязън да не ги счупят и хапват безвкусни ястия, обезпокоени, че могат да разсипят солта. Други отхвърлят да карат или да се качват на аероплан. За хората, които свързват деня и датата с беди и неприятен шанс, евентуално ненапълно ще е разтуха, че през днешния ден е единственият петък 13-и за 2022 година

Всяка календарна година има най-малко един петък 13-и. За финален път денят и датата съответстваха единствено един път предходната година. Следващият "самотен " петък 13-и ще бъде през юни 2025 година

През идващите две години ни чакат по два петъка 13-и - през януари и октомври 2023 година и септември и декември 2024 година

В някои години за смут на суеверните люде има три петъка 13-и. За финален път сходно съвпадане беше следено през 2015 година Три петъка 13-и - през февруари, март и ноември, ще ни споходят още веднъж през 2026 година

"Фаталната " дата може и да поражда страхове измежду суеверните, само че на нея са се случили и някои значими събития.

На 13 януари се отбелязва патронният празник на Свети Мънго, настойник и хипотетичен създател на шотландския град Глазгоу, умрял на тази дата през 614 година

На тази дата през 888 умира франкският император Карл Дебели, а през 1128 година папа Хонорий II издава указ, с който афишира рицарите тамплиери за божия войска.

На 13 януари 1404 година владетелят на Англия крал Хенри IV подписва закон, с който не разрешава на алхимиците да трансформират базови метали в злато, а малко над 200 години по-късно - на 13 януари 1610 година, Галилео Галилей открива Калисто - четвъртия сателит на Юпитер.

На тази дата през 1854 година Антъни Фаас от Филаделфия патентова акордеона, а през 1942 година Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, прочут като Соевия автомобил.

На 13 януари 1929 година на 80-годишна възраст умира фамозният шериф Уайът Ърп.

Според календар на телевизионното шоу "Улица Сезам " от 1973 година 13 януари е рожденият ден на Гуменото пате. На тази дата в Съединени американски щати се отбелязва Денят на известната гумена играчка.

За страха от петък 13-и има термин - параскаведекатриафобия или фригатрискаидекафобия. Проучване, направено във Англия, демонстрира, че 30 % от жителите на Острова страдат от тази уплаха. Около 43 % от интервюираните се дефинират като суеверни. Някои хора стигат до там, че трансформират проектите си за деня, с цел да не се постанова да напущат домовете си и вероятно да ги сполети злощастие.

Страхът от цифрата 13, тормозещ внушителните 70 % от британците, е прочут като трискаидекафобия. Според изследване 72 % от жителите на Острова са се сблъсквали с неприятен шанс на "фаталната " дата. Дали обаче всичко е плод на въображението им? Съдейки по някои обстоятелства, хората имат учредения да се боят, защото на тази дата са се случили или следва да се случат и някои страховити събития.

През август 2010 година 13-годишно момче е ударено от гръмотевица в Съфолк, Англия. Колкото и необикновено да звучи, това се е случило в 13 часа и 13 минути. За шанс момчето се е разминало единствено с леки изгаряния.

В обява от 1993 година, озаглавена "Вреди ли петък 13-и на здравето? ", откриватели проучват пътните произшествия и болничните приеми на тази дата спрямо останалите петъци. Анализът демонстрира, че въпреки по-малко хора да сядат зад кормилото в петък 13-и, болничните приеми се усилват с 52 %.

Най-злокобната самолетна злополука, записана на петък 13-и, се случва през октомври 1972 година, когато аероплан се разрушава в Андите. На място умират 12 души, други умират при последвала лавина. Преди да им бъде оказана помощ 72 дни по-късно, оживелите са принудени да се хранят с трупове. Инцидентът е претворен във кино лентата "Живи ".

На тази дата се чака краят на света. Според прогнозите в петък 13-и през 2029 година метеоритът 99942 Апофис с диаметър 320 метра ще премине рисково близо край Земята. Според учени от НАСА той е задоволително огромен, с цел да оцелее при прекосяването през земната атмосфера. Ако падне на суша, метеоритът може да опустоши район с размерите на Тексас. Ако падне в океана, може да провокира повсеместни талази цунами.

Петък 13-и в действителност е ден, който носи неприятен шанс на водачите, съгласно статистика на пътните катастрофи. Анализ на шест петъка 13-и, случили се сред 2002 и 2006 година, изработен от застрахователната компания "Норуич юниън ", демонстрира, че исковете за погашение на обезщетение на този ден са били с 13 % повече, в сравнение с в останалите дни.

През Втората международна война през септември 1940 година на петък 13-и нацистите бомбардират Бъкингамския замък.

На 13 ноември 1970 година циклон лишава живота на 500 000 души в Бангладеш в едно от най-катастрофалните естествени бедствия, на които човечеството в миналото е било очевидец.

През 2012 година на тази дата отчасти потъва туристическият транспортен съд Коста Конкордия. Загиват над 30 души.

Паричните загуби на всеки петък 13-и се пресмятат на към 900 милиона $, защото доста хора се опасяват да работят и пътуват на тази дата.

Едно от най-известните и брутални убийства в Ню Йорк се случва на тази дата. В петък 13-и през март 1964 година шефката на бар Кити Дженовезе е нападната, измъчвана и изнасилена от чужд фанатик, разпознат след това като Уинстън Моузли. Според обява на в. "Ню Йорк таймс " 38 души са били очевидци на нападението, само че никой не е повикал полиция. Трагичният случай заляга в курсовете по логика на психиката като илюстрация на "ефекта на страничния наблюдаващ " или "синдрома Кити Дженовезе ", когато хората не реагират в дадена обстановка, допускайки, че някой различен ще го направи.

На тази дата се правят повече убийства. Едно от най-известните измежду тях е убийството на 25-годишната продажница Франсис Коулс на 13 февруари 1891 година, която става последната жертва на Джак Изкормвача.

Петък, 13 септември 1996 година, е черен ден за хип-хопа - рапърът Тупак Шакур умира в болница в Лос Анджелис от раните, които е получил при пукотевица на 7 септември.

"Фаталната " дата има освен застрашителен, само че и любопитен аспект.

Не е ясно по кое време и за какво петък 13-и е обвързван с неприятния шанс. Асоциацията може да е библейска - 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на идващия ден - петък.

Каквато и да е повода, страхът от петък 13-и е доста публикуван. Затова постоянно хотели и лечебни заведения прескачат 13-ия етаж, а летищата - 13-и излаз.

Ако се притеснявате, че е петък 13-и, радвайте се, че не сте рицар тамплиер от 14-и век. На 13-и октомври 1307 година офицерите на френския крал Филип Четвърти атакуват домовете на хиляди тамплиери и ги арестуват с обвинявания за противозаконна активност. Макар и обвиняванията да не са потвърдени, доста от тях умират от зверските изтезания.

Режисьорът на психически трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 година

Защо суеверията за петък 13-и толкоз надълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по логика на психиката в Корнелския университет, мозъкът ни е прекомерно добър в асоциациите.

За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито е давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът Хърбърт Хувър също са страдали от мъчителен боязън от цифрата 13.

Марк Твен един път бил 13-ият поканен на вечеря. Приятел го предизвестил да не върви. "Беше в действителност неприятен шанс - разказал му по-късно писателят - Те имаха храна единствено за 12 души ". Във Франция е признато, в случай че плануваните посетители се окажат 13, да се кани и 14-и, като от време на време даже се прибягва до експерт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР