Фашист ли е бил Илия Минев, или мъченик на тоталитарния

...
Фашист ли е бил Илия Минев, или мъченик на тоталитарния
Коментари Харесай

Премълчаната история на българския Мандела

Фашист ли е бил Илия Минев, или страдалец на тоталитарния режим? Всъщност сравнението му с тъмнокожия герой против апартейда не е „ политически правилно “. Приликата е, че българинът е политическия пандизчия с най-продължителен престой зад решетките по време на комунистическия режим – общо 33 години, които са повече от излежаните 27 от Нелсън Мандела. Разликата е, че Минев e върл и необикновено устойчив български антикомунист и националист, а Нелсън е върл и необикновено устойчив болшевик, не и ленинец. Минев прекарва 1860 дни в карцера и 460 дни в гладни стачки.

След политическите промени у нас Минев освен не осребрява „ заслугите “ си на „ деен герой против комунизма “, само че не е позволен до образуваната публична съпротива и остава в изолираност и забвение повече от 10 години до гибелта си.

В Народна република България името на Илия Минев оказва се от радио „ Свободна Европа “, когато през 1988 година, малко преди рухването на комунистическия режим. той основава и оглавява Независимото сдружение за отбрана правата на индивида.

Роден е на 5 декември 1917 година в Саранбей, през днешния ден Септември. Баща му е състоятелен земевладелец и го изпраща да учи във Френския католически лицей в Пловдив, а по-късно да следва в Тулуза. Там приключва инженерната компетентност „ Индустриална химия “.

Националистът антикомунист умира в бедност в старешки дом в Пазарджик. Това се случва на 6 януари 2000 година, когато е на 82-годишна възраст.

Година преди гибелта му, през януари 1999 година, осем партии и придвижвания внасят предложение да бъде награден с медал „ Мадарски конник “ за заслуги към България. 

На 11 декември 2000 година президентът Стоянов награждава посмъртно с Указ № 442 Илия Минев за „ изключителните му заслуги и геройство, проявени в поредната му битка против комунистическия режим ” с най-високото българско държавно отличие – медал „ Стара планина ” първа степен, отличие по-високо от ордена „ Мадарски конник ”.

Политически светец ли е Илия Минев и пореден правозащитник, страдалец на комунистическата Държавна сигурност или редом с това е идеологически виновник, дамгосан с съображение за фашист, антисемит и покровител на Хитлер? През соца той изрично се афишира против „ Възродителния развой “ и работи с редица турци, съперници на политиките на социалистическия режим.

На тези комплицирани въпроси за комплицирания житейски път на Илия Минев търсят отговори историкът проф. Никола Алтънков, доктор Тошо Пейков, публицистката Даниела Горчева и някогашният бежанец Петър Бояджиев, който живее във Франция.

Снимка: fakel.bg
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР