Фармацевтите настояват да имат право на генерична замяна на лекарства,

...
Фармацевтите настояват да имат право на генерична замяна на лекарства,
Коментари Харесай

Право на генерична замяна на лекарства искат фармацевти

Фармацевтите упорстват да имат право на генерична подмяна на медикаменти, предписани по комерсиално название , оповестява БНР.

Заради суматохата от ковид и презапасяването на хронично заболели, сега п ациенти всеобщо обикалят по аптеките в търсене на изписаните им лекарства.

Председателят на Районната фармацевтична гилдия в Бургас Любима Бургазлиева изясни, че според настоящата нормативна уредба на фармацевтите е неразрешено да заменят тези медикаменти, даже и да са налични в аптеката.
 Забранява се износът на медикаменти на хининова основа
Забранява се износът на медикаменти на хининова основа

Такава заповед издаде министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев

" Получава се по този начин, че хората стартират да обикалят с една рецепта от аптека в аптека. Най-вече в тези спешни времена да караме хората да го вършат, с цел да търсят тъкмо наставления по название лекарствен артикул " , възмути се тя.

От сектора разясняват, че и в този момент има опция лекарите да изписват медикаментите по интернационално непатентно название, което разрешава подмяна. Това обаче се случвало извънредно рядко.

Бургазлиева изясни, че категорично има очакван режим, в който изключително по рецептите предписани по НЗОК лекарството да бъде предписано по интернационално непатентно название, лекарят да напише, че позволява генерично заменяне, без да попълня кода на медикамента от лекарствения лист на Касата, и тогава с пациента да решат кое комерсиално название да бъде вписано.
 До година важат протоколите за някои медикаменти, плащани от Касата
До година важат протоколите за някои медикаменти, плащани от Касата

Предстои утвърждение за още заболявания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР