Фармацевтичният гигант Moderna започна проучване, в което ще тества ваксината

...
Фармацевтичният гигант Moderna започна проучване, в което ще тества ваксината
Коментари Харесай

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета

Фармацевтичният колос Moderna стартира изследване, в което ще тества имунизацията Covid при деца под 12 години, в това число бебета на шест месеца, оповестиха от компанията. Очаква се в изследването да бъдат включени 6750 здрави деца в Съединени американски щати и Канада. 

„ Има голям интерес да се разбере по какъв начин имунизацията работи на децата и какво се случва по-късно “, сподели доктор Дейвид Уол, медицински шеф на клиниката за ваксини в Университета на Северна Каролина (който не взе участие в проучването). В друго свое изследване Moderna тества своята ваксина върху 3000 деца на възраст от 12 до 17 години и резултатите за тази възрастова група се чака да излязат до лятото. След това имунизацията ще би трябвало да бъде позволена за приложимост при деца и много по-късно вероятно да бъде прилагана всеобщо.
Много родители желаят отбрана за своите деца, а имунизирането би трябвало да помогне на дребните да минат през стадния имунитет - развой, който учените смятат за решителен за прекъсване на пандемията. Американската академия по педиатрия прикани за разширение на опитите с имунизацията, с цел да се включат в тестването и деца. Страничните резултати като тресчица, отмалялост и болки в ставите и мускулите могат да бъдат по-интензивни при децата, в сравнение с при възрастните. Лекарите споделят, че е значимо родителите да знаят какво да чакат, откакто децата им бъдат инжектирани.
Всяко дете в изследването на Мoderna ще бъде боднато два пъти в период от 28 дни. Изследването ще е от два стадия. В първия децата на възраст от 2 до 12 години ще получат две дози от 50 или 100 микрограма всяка. На тези под 2 години дозите с инжекцията ще са 25, 50 или 100 микрограма. (Една доза за възрастни е 100 микрограма.) Във всяка група първите имунизирани деца ще получат най-ниските дози и ще бъдат следени за реакции преди по-късните участници да получат по-високи дози. След това откривателите ще извършат промеждутъчен разбор, за ​​да дефинират коя доза е най-безопасна за съответната възрастова категория.
Във втория стадий от изследването децата ще получат дозите, определени от разбора - или плацебо от солена вода. Лекари и учени ще следят децата в продължение на една година, с цел да търсят странични резултати и да мерят равнищата на антителата. Нивата им ще бъдат главният знак за това по какъв начин работи имунизацията на младото потомство, само че откривателите ще търсят и коронавирусни инфекции, със или без признаци.
Доктор Уол се усъмни в целесъобразността на решението децата да бъдат проследявани единствено една година, в случай, че възрастните в изследването на Moderna се следят в продължение на две години. Той е сюрпризиран за какво имунизацията ще се тества и при толкоз дребни деца. „ Не би трябвало ли първо да научим какво се случва с по-големите деца, преди да отидем при най-малките? “ - попита той. Повечето дребни деца не се разболяват от Covid, посочи доктор Уол, макар че някои развиват тежък инфекциозен синдром, който може да бъде животозастрашаващ.
От Johnson & Johnson също обявиха, че ще тестват своята антикоронавирусна ваксина при бебета и малчугани, само че първо ще опитват с по-големи деца.
Pfizer и BioNTech тестват имунизацията си при деца на възраст от 12 до 15 години и обявиха, че проектът е да се премине към по-млади групи. Миналия месец AstraZeneca стартира да тества имунизацията си във Англия при деца от възрастовата категория 6+.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР