Фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb придобива компанията за биотехнологии Celgene Corp.

...
Фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb придобива компанията за биотехнологии Celgene Corp.
Коментари Харесай

Bristol-Myers Squibb придобива Celgene в сделка за $74 милиарда

Фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb придобива компанията за биотехнологии Celgene Corp. в договорка за 74 милиарда $. Покупко-продажбата сплотява производители на медикаменти против рак в едно от най-големите сливания на фармацевтични компании.

Според изискванията на договорката акционерите на Celgene ще получат по една акция на Bristol-Myers Squibb и 50 $ в брой за всяка акция на Celgene, съгласно изказване на фирмите. Това би оценило компанията за биотехнологии на 102.43 $ за акция, награда от 54% по отношение на цената на затваряне на акциите на 2 януари.

Акциите на Celgene скочиха с над 30% до 87.20 $ в предварителната търговия в Ню Йорк, до момента в който акциите на Bristol паднаха с повече от 16% до 44 $.

Сделката ще комбинира две компании, чиито медикаменти против рак имат мощни продажби, само че също са изправени пред скептицизма на вложителите по отношение на вероятностите си за напредък. Акциите на Bristol-Myers се намалиха с повече от 15% през 2018 година, до момента в който акциите на Celgene потънаха с над 41%, написа Bloomberg.

Сделката е най-голямата при ръководството на изпълнителния шеф на Bristol Джовани Кафорио. Тя идва откакто производителят на медикаменти претърпя известни неуспехи в имуно-онкологията, най-голeмият му бизнес.

Bristol е под напън да диверсифицира портфейла си.В момента компанията получава почти 1/4 от приходите си от лекарството за битка с рака Opdivo, което се сблъсква с конкурентното лекарство за имунотерапия Keytruda на Merck & Co. Наскоро Кафорио разгласи, че компанията ще търси покупко-продажби за диверсификация на бизнеса си.

С покупката на Celgene, Bristol придобива надзор върху едно от най-успешните медикаменти за рак през последните години, най-продаваното лекуване за рак на кръвта Revlimid, което коства повече от 100 000 $ годишно.

Тя ще получи и обещаваща пробна терапия CAR-T, създадена от Juno Therapeutics, която Celgene закупи през предходната година в договорка за 9 милиарда $.

Въпреки триумфа на Revlimid, акциите на Celgene бяха измъчвани през последната година и половина на фона на опасенията на вложителите, че компанията няма евентуален правоприемник на най-добре продаваното си лекарство. Очаква се медикаментът да се изправи пред възходящата генерична конкуренция през идващите години.

Celgene претърпя редица неуспехи, в това число неуспеха на считаната за обещаваща терапия в късен стадий на клиничното изпитване. Американската организация по храните и медикаментите също отхвърли да преразгледа пробно лекарство, което се очакваше да бъде предстоящ мотор на растежа на компанията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР