Фармацевтичната група на ЕС (PGEU) освен до българските институции изпрати

...
Фармацевтичната група на ЕС (PGEU) освен до българските институции изпрати
Коментари Харесай

Европейските фармацевти настояват обвиненията срещу Асена Стоименова да бъдат свалени

Фармацевтичната група на Европейски Съюз (PGEU) с изключение на до българските институции изпрати писмо и до Председателя на Европейския парламент и Председателя на Европейската комисия по отношение на повдигнатото обвиняване на ръководителя на Български фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова във връзка на две нейни медийни изяви. В писмото PGEU показва своето съществено безпокойствие във връзка решението на Прокуратурата на Република България да повдигне обвинявания против ръководителя на БФС за осъществяване на закононарушение против публичния ред и мира (по член 326, алинея 1 от българския Наказателен кодекс) за изказвания по отношение на въздействието на COVID-19 върху наличността на лекарствени артикули.
PGEU декларира, че " изявленията на проф. Стоименова по отношение на въздействието на ковид върху наличността на медикаменти изцяло подхождат с изказванията от наскоро на институции на Европейския съюз и на страни членки , както и на всички заинтригувани страни във веригата на доставките за лекарствени артикули, на европейско и на национално равнище ”, като показват съответни образци. Действащите начинания на Европейския съюз и на страни-членки за намаляване на риска от дефицит на медикаменти заради COVID-19 сами по себе си демонстрират, че подобен риск съществува или най-малкото не може да бъде изключен.
С оглед на това разгласяването на съществуването на подобен риск не може да се смята за акт на всяване на боязън и във всеки случай не може да е състав на закононарушение против публичния ред. Нещо повече: насърчаването на рационална приложимост на медикаменти е професионален дълг на фармацевтите, което заслужава само хвалба.
PGEU приканват Европейския парламент и Европейската комисия да подчертаят пред българските управляващи смисъла на запазването на независимостта и свободата на словото, изключително за здравните експерти. Българските управляващи би трябвало да преразгледат своето решение и да отдръпват обвиняванията против проф. Стоименова, които са неоснователни и също по този начин са нарушаване на правилата на върховенството на закона и свободата на изложение на мнение, заложени в член 2 от Договора за действието на Европейския съюз, както и в Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи. В същото време от организацията припомнят, че според подчертаното от Съвета на Европа, закони, предвиждащи ограничения против свободата на словото, изключително от наказателно естество, следва да се ползват от националните способени органи с съответно отчитане на правилата на нужда и пропорция, които не са били спазени от страна на българските управляващи по отношение на дейностите, подхванати против проф. Стоименова.
Фармaцевтичната група на Европейския съюз (PGEU) още веднъж акцентира, че в изискванията на изключително състояние българските фармацевти работят под нечуван напън и играят жизненоважна роля в поддръжка на българската здравна система, правейки всичко по силите си, с цел да подсигуряват непрестанен достъп до медикаменти, медицински произведения и фармацевтични грижи. PGEU има вяра, че българските фармацевти заслужават поддръжка и самопризнание за скъпата работа, която вършат всеки ден в услуга на жителите, а не обвинявания. Изнасянето пред необятната общност на информация и експертно мнение за решаването на възможни проблеми има единствената цел да отбрани публичното здраве и да усъвършенства грижите за пациентите и е професионален дълг на медицинските експерти.
Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) и фармацевтичните организации в цяла Европа застават зад Българския фармацевтичен съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР