Фарингитът е възпалителен процес, който освен че засяга лигавицата на

...
Фарингитът е възпалителен процес, който освен че засяга лигавицата на
Коментари Харесай

Фарингит - видове, симптоми и диагностика

Фарингитът е инфекциозен развой, който като се изключи че визира лигавицата на фаринкса, носи щета и на неговите по-дълбоки пластове, лимфните възли и тъканите на мекото небце. Диагнозата фарингит не е нещо, от което да се тормозим за живота си, само че тя никога не трябва и да се подценява. Някои от формите се лекуват мъчно, а и като цяло заболяването утежнява неимоверно доста качеството на живот.
Видове фарингит Съществуват както остри форми на фарингит, по този начин и хронични. Според равнището на увреждане на структурата на лигавиците на фаринкса болестта пък се разделя на катарална и гнойна форма. Да ги разгледаме по-обстойно.
Хроничен фарингит Според това какъв брой надълбоко е повредена структурата на фаринкса, формата на заболяването би могла да е атрофична, хипертрофична или катарална. При атрофичната форма на продължителен фарингит се вижда недоразвитост /изтъняване/ на фарингеалната лигавица. Зоните там могат да се покрият с гной, вискозна слуз и корички. Колкото до хипертрофичната форма, то при нея се вижда отичане на лигавицата, мекото небце, като увулата също се удебелява. Хроничният фарингит в катарална форма се отличава с това, че слоевите тъкани на фарингеалната лигавица са леко подути, а някои зони са покрити със слуз.
Остър катарален фарингит При тази форма има ясно изразена подутина и зачервяване на лигавиците на фаринкса. В някои от случаите даже по задната му стена се появяват  червени фоликули със зърнеста конструкция и се натрупа слуз - транспарантна или по-мътна. Увулата също е зачервена и отекла. Тази форма на фарингит би могла да е съпроводена и от инфектиране на горните дихателни пътища.
Гноен катарален фарингит За него са присъщи наслагвания на гнойни маси на задната фарингеална стена, които покриват повърхността й. Понякога е допустимо и да се стигне до формиране на язви.
Какво предизвика развиването на острата форма на фарингит? Според проучванията в тази област, отговорен е нечистият и леден въздух, който одобряваме през устата. Понякога болестта се демонстрира на база алергии, а различен път е допустимо да бъде предизвикан от гъбична, бактериална или вирусна зараза. Също по този начин, не е дребна вероятността болестта да се развие и като разследване от хирургична здравна интервенция, да вземем за пример при контакт с лигавицата на непознато тяло.
Други фактори, които биха могли да повлияят са дразнители от вида на радиация, химикали, пушене, алкохол и други.
И не на последно място, острият фарингит би могъл да бъде породен и от разпространяването на инфекции, чието огнище се намира наоколо до фарингеалната област. В това число влизат синузит, ринит, зъбен кариес.
Кои са най-често срещаните аргументи за развиване на продължителен фарингит? Една от най-честите аргументи е отстраняването на сливиците, което, взаимно с тютюневия пушек, може да предизвика поява на възпалителни процеси в фарингеалната лигавица. Тук би трябвало да вметнем, че като без значение инфектиране, хроничният фарингит се среща прекомерно рядко. В голяма част от случаите той е предизвикан от разнообразни патологии на стомашно-чревния тракт, да вземем за пример гастрит, холецистит, панкреатит и други.
Хроничният фарингит може да е разследване и от дълготрайна приложимост на вазоконстрикторни капки или в случай че пациентът е страда от чести настинки.
Още фактори, които могат да предизвикат развиване на фарингит:
Дългосрочно излагане на повърхността на лигавицата на гърлото на въздействието на парещ или леден въздух, химикали, суха и прашна среда, както и други  сходни екзогенни фактори. Хормонални нарушавания от вида на менопауза, захарен диабет, хипотиреоидизъм. Недостиг на витамин А. Диатеза. Алергии. Прием на алкохол. Пушене. Чернодробна, бъбречна, белодробна или сърдечна непълнота. Какви са признаците при фарингит? В начален етап пациентите усещат болежка и раздразнение в гърлото - парене или гъделичкане. При ставане от сън в гърлото са налични вискозни лигавични натрупвания, които би трябвало да бъдат изкашляни. Всичко това е съпроводено и от гадене и повръщане, а също и от мъчително преглъщане.
По тежестта на тези признаци може да се съди и за формата на болестта. Така да вземем за пример, в случай че е налична хиперемия на лигавиците на фаринкса, изнемощялост, от време на време главоболие, упорита кашлица, ринит, болки в мускулите и от време на време нараснала до към 37,5 градуса телесна температура, тогава най-вероятно става дума за развиване или на изострен, или на продължителен фарингит.
Диагностика на фарингит Диагнозата на всички негови форми се базира на фарингоскопия - проучване на фаринкса. При дребните деца болестта може да бъде сбъркано с морбили и скарлатина, защото симптоматиката е много сходна - болки в гърлото,  висока температура и други.  При възрастните пък избрани неврологични разстройства също се характеризират със сходни признаци. Затова, точната диагноза следва да се сложи от доктор, откакто са назначени съответните проучвания.
Как се лекува фарингитът? Схемата на лекуване е съгласно етиологията и типа на болестта. На първо време е значимо да се облекчат признаците, които предизвикват максимален дискомфорт, тъй че се нормално се предписват антисептични, болкоуспокояващи и антибактериални медикаменти.
Друг способ на лекуване е посредством напръскване на гърлото и смучене на таблетки. Конкретното лекарство се назначава на база разпознат патоген. Обикновено медикаментите се комбинират с такива, които усилват и укрепват имунитета.
При продължителен фарингит лечението стартира с премахването на огнищата на инфекцията. Тук могат да се ползват и способи от рода на криодеструкция и лазерна коагулация.
За лекуване на атрофичен фарингит се употребява метода на инхалация, както и банкет на йод и витамин А.
Освен лекуване на самото заболяване, е значимо да се вземат навременни ограничения и за премахване аргументите за появяването му. Например, при катарален фарингит се предписва терапия за стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система или хормонални нарушавания.
Като в допълнение лекуване, отоларинголозите нормално предлагат също и:
Пациентите да лимитират говоренето, доколкото това е допустимо. Да се обезпечи витална среда с чист, топъл и задоволително мокър въздух. Да се съблюдава диета, която изключва банкет на пикантни, кисели храни и газирани питиета. Да се одобряват всекидневно топли питиета - чайове, компоти, отвари или мляко, в което е разперен мед. Да се лимитират до най-малко или да се отстранен изцяло неприятните привички от рода на тютюнопушене и пиянство на алкохол. Какви рискове крие фарингитът за бременните дами? Почти всяко едно инфекциозно заболяване може да докара до непредвидими затруднения по време на бременността. Острият или продължителен фарингит не е просто комплекс от мъчителни чувства, които пациентът просто да изтърпи. Възпалителните процеси във фаринкса биха могли да доведат до импровизиран аборт, най-много през първите седмици на бременността. А на по-късен стадий - до развиването на фетална хипоксия, както и да предизвикат прибързано раждане.
Ето за какво, още при първите признаци на инфектиране, бременните дами следва потърсят отоларинголог, който да им предпише подобаващата терапия и скица на лекуване.
Защо фарингитът е рисков за децата? Фарингитът е доста сложен за лекуване при дребни деца, като най-опасен е при бебетата под една година. Понякога е съпроводен от повишение на температурата до над 40 градуса. Заради възпаленото си гърло бебето може да откаже да се храни. От друга страна, подуването на лигавиците може да предизвика признаци на зной. Наличието на инфектиране във фаринкса е честа причина за развиването на изострен отит на междинното ухо.
Внимание! Всякакви опити за самолечение могат да причинят непоправими вреди на нежното тяло на детето. При най-малкото подозрение за фарингит при бебе, незабавно потърсете доктор.
До какви затруднения може да докара фарингитът, в случай че не се лекува? Вече споменахме, че самият фарингит не заплашва човешкия живот, само че същото не може да се твърди и за неговите затруднения. Ако не се назначи вярно лекуване пациентът би могъл да се развие свръхчувствителност към патогени. Така стрептококовият фарингит може да докара до гнойни затруднения като ретрофарингеален или перитонзиларен цирей. При последния е допустимо развиването на сепсис, което е сериозна опасност за живота на пациента.
Негнойният фарингит от своя страна също е доста рисков, тъй като води до формиране на възпалителни възли във всевъзможни тъкани на сърцето и опорно-двигателния уред. Особено огромни са вредите при възрастните хора, където най-честите последици са възпаления на шийните лимфни възли или по този начин нареченият цервикален лимфаденит. Друга заплаха е рискът от инфектиране на вътрешното ухо и слуховата тръба, които могат да причинят цялостна или частична загуба на слуха. Възпалението пък на лигавицата на трахеята може да прерасне в бронхопневмония.
Как сполучливо да се предпазим от фарингит? Здравословен метод на живот Преди всичко посредством прецизно съблюдаване на разпоредбите за здравословен метод на живот. Медиците предлагат да се вършат повече разходки на чист въздух, при опция да се спортува интензивно, най-много е целесъобразно плуването. Също по този начин, отводът от пушене и пиянство играе не по-малка роля – това е една от най-хубавите предварителни защити, освен това освен за фарингит, само че и за всевъзможни други заболявания.
Укрепване на имунната система Важно е също и да работите редовно за подсилване на имунната си система посредством банкет на оптимално количество плодове и зеленчуци, като е добре да се одобряват и настрана витаминни комплекси, несъмнено, след консултация с доктор. Пазете се от мразовития въздух и не стойте в обгазена или запрашена среда.
Следете здравословното си положение Грижете се интензивно за здравето си – още при първите признаци на хрема, кариес на зъбите, болести на пикочно-половата система би трябвало да се вземат навременни ограничения. Всяка сходна зараза в организма „ отваря необятно вратите “ и „ кани “ фарингита да бъде ваш посетител.
И най-после, не забравяйте, че само експерт по УНГ може, след отчитане резултатите от диагностичните проучвания, да предпише умело лекуване на фарингит. В никакъв случай не пробвайте със самолечение - това може да ви коства доста.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР