Фантастичните сюжети, които все повече стават реалност - компютър, който

...
Фантастичните сюжети, които все повече стават реалност - компютър, който
Коментари Харесай

Безопасен ли е изкуственият интелект и кой и как трябва да го регулира?

Фантастичните сюжети, които от ден на ден стават действителност - компютър, който може да организира диалог с нас по този начин, както би го направил и същински човек.

" Умни " хуманоидни роботи, изкуствен интелект - през миналата година светът за първи път видя от близко това, което до неотдавна беше невъобразимо. И породиха въпроси - безвреден ли е изкуственият разсъдък и кой и по какъв начин би трябвало да го контролира?



Френският президент Макрон на среща с млад бизнесмен. Същият човек в диалог с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Кадър с арабски шейх, с корейския президент, с още и още международни водачи.





Може би не сте чували за Сам Алтман, само че сигурно сте чували за ChatGPT - изкуствения разсъдък, основан от неговата компания Open AI.

Освен че разбуни духовете със своята стратегия, Алтман предприе и необикновен метод - за разлика от други създатели на софтуерни колоси като Марк Зукърбърг да вземем за пример, индивидът зад Chat GPT реши самичък да потърси контакт както с бизнес-лидери, по този начин и със света на политиката. Преди регулации за неговия артикул да му бъдат наложени със мощ.

" Исках да обсъдя със международните водачи това, което имам вяра, че би трябвало всички да имаме като метод към изкуствения разсъдък. Не укривам, че бях относително песимистичен, че ще реализира резултат, само че в този момент мога решително да заявя, че това ще се случи ", сподели Сам Алтман, изпълнителен шеф на OPEN AI.





Продуктът ми е притежател на новото, на революцията, споделя Алтман. И ще промени света на образованието по този начин, както в миналото го вършат калкулаторите. Chat GPT може за секунди да напише текст, да го преведе, да организира диалог. Това, обаче, провокира боязън от евентуални злоупотреби от страна на учениците. Потенциалът на програмата е голям, само че с разкриването му идва и въпросът - ще заменят ли компютрите хората.

" Да - ще има специалности, които ще изчезнат. Но мисля, уповавам се, че всички ще живеят един по-добър живот. Вярвам, че това е по този начин. Със сигурност, обаче, изкуственият разсъдък няма да се отрази на заетостта толкоз, колкото хората чакат ", сподели Сам Алтман, изпълнителен шеф на OPEN AI.



И до момента в който на Изток - в Китай, са релативно демократични по отношение на използването на изкуствен интелект, то в Европа все по-усилено се приказва за регулации в бранша. Брюксел и Вашингтон имат желание да изготвят взаимно кодекс за държание в региона на изкуствения разсъдък. В Европейски Съюз, обаче, не са единомислещи какъв метод би трябвало да има - демократичен или протекционистки.

Еврокомисарят по въпросите за конкуренцията Маргрете Вестагер е последовател на концепцията за доброволния кодекс, който да се съблюдава освен в Европейски Съюз.

" Всички знаят какъв брой всесилен инструмент е това. Ето за какво би трябвало да има ясна регулация на изкуствения разсъдък ", сподели Маргрете Вестагер, зам.-председател на Европейска комисия.

На другия полюс е еврокомисарят по вътрешните работи Тиери Бретон. Според французина, Европа би трябвало да има собствен личен Пакт за изкуствения разсъдък - законодателство, което да забрани в някои случаи използването му и да ограничи приложения, определяни като високорискови. Подобно законодателство, обаче, не може да влезе в действие най-малко още две години. Днес в Екологичен потенциал разискват какъв да бъде европейският метод към изкуствения разсъдък и тъкмо какъв брой строги би трябвало да бъдат регулациите за него. Ако решат да вкарат прекомерно строги ограничения, софтуерни колоси, измежду които и Chat GPT заплашват напълно да се изтеглят от европейския пазар.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР