Фалшивите стоки се внасяли от Турция, скрити в пътнически багаж,

...
Фалшивите стоки се внасяли от Турция, скрити в пътнически багаж,
Коментари Харесай

Мащабна схема за стоки ментета е разбита в Русе

Фалшивите артикули се внасяли от Турция, скрити в пътнически багаж, а разтоварването ставало край Русе, описаха антимафиоти

50% от подправените артикули, които заливат пазара и се продават онлайн и в комерсиалната мрежа, влизат у нас без лого, етикет или стикер. Едва тук те се щампират. А сред 10 и 20 на 100 от фалшификатите даже се създават в страната, описаха от отдел “Киберпрестъпност ” в ГДБОП, представени от.

Основно на нашия пазар влизат дънки, блузи, очила, парфюми, часовници и маратонки. Контрабандната стока най-често идва от Турция и Китай. Напоследък се избира южната ни съседка поради общата граница. А и качеството не е толкоз неприятно, споделят антимафиоти. И показват, че някои от марките са изнесли производството си там поради по-евтината работна ръка. Мошениците употребяват това и вършат и ментета.

Границата ни се минава относително елементарно. Може да е посредством карго, а митничарите не могат да ревизират всичко. Когато стоката дойде, има два разновидността. Или ментетата се продават в страната, или сме хъб за Западна Европа. Някои от стоките стигали даже до Испания.

Рекламират ги посредством фейсбук групи или уеб сайтове, пращат ги по куриери. Понякога идва чиста черна тениска и у нас единствено се щампира логото, с цел да се продаде по-лесно.

При тонколонките да вземем за пример с един кашон в България влизат самите те, а стикерите - с различен. Същата е схемата и с парфюмите.

Печалбата е голяма, при относително невисок риск. Често се случва глобите да минат по административен ред, в случай че мошениците не бъдат хванати от ГДБОП. По веригата оскъпяването до крайния консуматор е голямо. Печели един път производителят на подправените дънки, който ги продава за 20 лв., а вносителят ги продава за 50 да вземем за пример. Следват прекупвачът на едро, който ги съхранява в хранилище. Едва тогава се стига до крайния продавач, без значение дали е във физически магазин, или онлайн платформа за търговия.

Подобна е огромната скица, разрушена в Русе през декември м.г. Там се употребила турска компания за транспорт на пасажери. Заедно с тях в багажа влизали и подправените артикули. Разтоварването ставало край Русе, част от ментетата оставали там, други се карали в София. В столицата следва ново преразпределение - една част остават в страната, другата потегля за чужбина. Често от ГДБОП хващали и хранителни добавки.

Почти същата е схемата и на тези, които сами си шият фалшификатите.

“Около 10-20 % от стоката се създава в шивашки цехове в област Хасково, Кърджали и други Правихме интервенции и разбихме няколко ”, обясниха антимафиоти. Една от акциите е на 10 ноември м.г. Тогава са атакувани цехове в Търговище, Разград и Харманли. Иззети са шевни и щамповъчни машини и уреди, употребявани в противозаконното произвеждане, както и голям брой спортни дрехи, носещи белезите на световноизвестни търговски марки.

“Това са хора с законен бизнес. Шият много обичайно. Разполагат и с машини за сплескване. Когато бизнесът не върви, почват да поставят логата на известни компании. Така суитшърт за 20 лв. се продава 7 пъти по-скъпо ”, изясняват антимафиоти. По думите им крайната търговия става в уеб сайтове за разгласи и фирмени магазини -стоката се маркетира като истинска.

Често сигналите до ГДБОП стигат късно - едвам откакто опарени клиенти са алармирали в Комисията за отбрана на потребителите. Но огромна част знаели, че пазарят ментета и нямали проблем с това.

Така реализирали резултата да носят “маркова ” дреха или чанта, която коства доста пари. Имитациите били толкоз положителни, че единствено специалисти можели да ги познаят. А поради наводняването на пазара с ментета постоянно страдали и дамите с оригинали - всеки автоматизирано взема решение, че и тяхната чанта е имитация.

Същото се получавало и с часовниците. Имало ментета за хиляди левове. “Ако ще давате толкоз пари за фалшификат, по-добре си вземете същински ”, поучават антимафиоти. И споделят, че единият метод човек да се защищити, когато пазари в платформи онлайн, е да ревизира профила.

“Когато някой продава автентичен артикул, той написа в описанието, че да вземем за пример дънките са му дребни. И има единствено 1-2 разгласи. Мошениците разгласяват няколко страници с артикули, с които търгуват. Е, на всеки би му станало подозрително ”, споделят служители на реда. И изясняват, че има и онлайн магазини, които самоуверено търгуват с имитации. Затова, с цел да се ориентира човек, би трябвало да отдели най-малко час, с цел да съпостави цените.

“Не може едни дънки да костват нови в аутлета в мола 400 лв., а да се продават за 200 онлайн или във физически магазин. Просто няма по какъв начин да се случи ”, акцентират криминалисти.

Понякога измамите са явни. Например на логото се поставя дребен спомагателен детайл. Прави се експертиза и тя споделя, че потребителят може да бъде подведен. Друг път търговците споделят, че са поръчали 1 камион маратонки и не знаели, че има лого.

На фактурата написа единствено “маратонки ”, по тази причина причинителят се оправдава, че не знае какви са. Подобни тези доста рядко минават в съда, тъй като се намират чатове, в които човек ясно прецизира какво желае. Разменят се даже фотоси.

Има и хитреци, които внасят дребни количества. Едва когато имат поръчка за нещо огромно, отиват и го вземат. Така и да бъдат арестувани, горят със стока, която се побира в един бус.

Най-изобретателни били продавачите в интернет. Те постоянно нямат стоката, която продават. Едва при поръчка отиват и вземат единична численост от депото. Когато от Министерство на вътрешните работи получат сигнал против съответен човек и се отзоват, се оказва, че в дома му няма стока.

В други случаи обаче има сигнали против дребни магазинчета. Зад тях криминалисти се натъквали на претъпкани хранилища.

В околните дни следва да се обясни и какъв брой хора са си напазарували ментета през празниците.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР