Фалшивите новини са навсякъде около нас. Борбата с тях не

...
Фалшивите новини са навсякъде около нас. Борбата с тях не
Коментари Харесай

Изкуственият интелект генерира фалшиви новини. Вече създава и фалшиво видео

Фалшивите вести са на всички места към нас. Борбата с тях не стопира. Развитието в региона на изкуствения разсъдък (AI) обаче разрешава генерирането и разпространяването на подправени вести с равнище на качество и количество, които не са били вероятни досега. AI към този момент може да генерира освен текст, само че и подправено видео и аудио, за доста малко време на извънредно ниска цена, а публиката към момента не е подготвена да разпознава по този начин поднесена информация като лъжлива.

AI към момента не може да схваща какво генерира, само че това ще се промени до няколко години и има нужда да се опитаме
да заложим някакви морални категории
в системите за изкуствен интелект. Това сподели пред bloombergtv.bg Христо Томов, специалист в областта на машинното самообразование и съосновател на „ Дриймикс “, преподавател в програмата на Ratio.

„ Това е комплицирано, тъй като морал не е едно и също за другите хора – това, което в една страна и просвета се приема за морално, не е наложително да се приема в друга страна. Освен това има и съществени чисто механически компликации пред това – материалите, с които се образова изкуствения разсъдък, не са напълно изчистени от морална позиция. се образоват върху големи количества текст, който в общия случай е събиран автоматизирано от интернет, а за жалост в този текст има доста предубеждения. “, разяснява Томов.

Съществуват механически принадлежности, които оказват помощ за разпознаването на подправени вести, само че те постоянно изостават от действителните благоприятни условия, защото
реагират на към този момент известни способ
и за основаване и разпространяване на погрешно наличие. Подобен проблем имат и регулациите, които би трябвало да дефинират защо може да се употребява изкуствен интелект, сподели Томов.

„ Другият метод да се противодейства е с същински вести. Сериозните медии, публицисти и други институции, които са бастион на доверие, могат да популяризират същинската информация – това че е генерирана някаква подправена информация, която се популяризира в интернет, не значи, че хората ще ѝ извърнат внимание, в случай че има нещо друго, на което имат вяра задоволително. “, счита експертът.

Публиката обаче към момента не е задоволително мнителна във връзка с информацията, която ѝ се сервира, изключително в интернет, предизвести Томов и добави, че новите технологии разрешават основаването на артикул, който може да подведе и хора с доста мощно сериозно мислене.

Няма данни за
основаването на подправени вести посредством AI
в България, само че с в допълнение образование по български език, това следва в бъдеще, изключително със спада в цената за употреба, счита Томов.

„ Генерирането на една публикация сега коства два-три цента и пада бързо. “

Томов показа и част от програмата на събитието на Ratio, което ще се концентрира върху използването на изкуствен интелект за пропагандни цели.

„ Един аспект е таргетирането – по какъв начин може посредством AI подправените вести да бъдат по-правилно таргетирани, тъй че първо да доближат до хората, които ще им повярват, до всеки човек да доближи това, което той ще повярва. “, съобщи той.

Този развой ще включва основаване на профили на потребителите, което ще разрешава модулиране на наличието за всеки консуматор.

„ Ако се цитират подправени източници, да се цитират такива, на които той ще повярва; да се закачи подправената вест към нещо, на което индивидът към този момент е податлив да има вяра и е благоразположен. Например,
някои вид хора възприемат по-добре
по-скандално звучащи вести, други – по-официални и по-научни звучащи. Това ще може да се профилира и да се таргетират самостоятелно. В момента това не се случва, тъй като самостоятелното таргетиране е стопански неизгодно, само че сега, когато генерирането става автоматизирано и коства един цент, това е в областта на вероятното. “, приключи Томов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР