Фалшивите новини са големия проблем, пред който сме изправени в

...
Фалшивите новини са големия проблем, пред който сме изправени в
Коментари Харесай

Вени Марковски: Има 8 начина да разпознаете фалшива новина в интернет

Фалшивите вести са огромния проблем, пред който сме изправени в последните години и основаването на тази експертна група в действителност цели намиране на решение на този проблем.
Това сподели за предаването „ Хоризонт до обед “ специалистът Вени Марковски във връзка присъединяване си в първото съвещание на работната група на високо ниво за битка с подправените вести към Европейска комисия:

Не съм виждал доста постоянно такива случаи, в които политици, изключително български, какъвто е Мария Габриел, да се стремят да реализират нещо толкоз бързо и толкоз добре написано. Събрани са 40 специалисти от целия свят. Целта е да се показа на Европейската комисия положението на казуса и вероятните типове решения, с цел да може Европейска комисия да излезе със известие към края на април месец за решение на този проблем, който ще включва всички заинтригувани страни. Това е нещо, което не се практикува доста постоянно в управническите среди.

Всъщност последният образец (за подправени новини), който е обвързван с България е словото на Доналд Туск от предходната седмица по време на откриването на Председателството на Европейски Съюз. Само 12 часа откакто той произнесе своето слово, което беше възприето всеобщо от всички медии, с положителни усеща, защото индивидът, въпреки и поляк, приказва на български в продължение на три-четири минути. На идващия ден сутринта беше оповестена една такава „ партенка “. Всъщност българската дума да подправени вести от дълго време съществува и тя е „ партенка “. Опитаха се да хвърлят сянка върху Туск като беше оповестена фотография на която бил дядо му, пък той е бил нацист, пък бил в ss и не знам си какво си. Всъщност, това нещо беше направено доста бързо, доста сполучливо и се наложи да се потърси истината.  Истината се оказа  че е надалеч от това, което се популяризира. В момента, в който интернет общността реагирахме и извади нескрито обстоятелствата, се появиха още повече хора, които започнаха да убеждават в обществените медии, че в Доналд Туск има нещо гнило, че в Европейския съюз има нещо гнило, в бъдещето на България в Европейския съюз и по този начин нататък и по този начин нататък…

Няма подозрение,  че не може да се разчита единствено на технологиите да се оправят с този феномен. Няма по какъв начин партенката да бъде опровергана единствено с помощта на технологиите. Има обаче един доста прекрасен метод за различаване на подправените вести, той е основан от Международната федерация на библиотеките асоциации и институции -  таблицата с 8 метода за разграничаване на подправени вести в интернет.

Между тези 8 метода е да се види какъв е уеб страницата, от който се смъква информацията, да се прочете повече от заглавието, да се види кой е създателят, какви източници се употребяват, дали датата на обявата е настояща, тъй като постоянно остарели подправени вести се „ рециклират “, да се попитат специалисти  дали в действителност това, което написа, е правилно.

Проблемът и подправените вести е комплициран, тъй като няма медии, които популяризират единствено подправени вести, счита Марковско. Често някоя подправена вест се популяризира от сериозна медия без тя да знае, че това е подправена вест. Там където има публицисти и редактори обаче, разпространяването е по-трудно. Истинската медия би се извинила на читателите си за позволена неточност, а подправената в никакъв случай не би направила сходно нещо, добави той.

Това изисква друга просвета. Изисква може би малко повече да сме европейци в България, в сравнение с байганьовски и да се опитваме да се надхитрим, да излъжем читателите. Вярно е, че те  повече се лъжат и по-лесно кликат върху уеб сайтове, които имат сензационни вести, само че в края на краищата въпросът опира до възпитанието и образованието 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР