Фалшива обява с обещание за бърза печалба циркулира в групите

...
Фалшива обява с обещание за бърза печалба циркулира в групите
Коментари Харесай

Нова нагла измама в интернет

Фалшива публикация с заричане за бърза облага циркулира в групите за надомна работа в обществените мрежи. Проверка на Българска национална телевизия обаче сподели, че става дума за безочлив опит за машинация и корист с хората, които се надяват да припечелят в допълнение средства.

Потърсихме контакт с хора, които настояват, че са били излъгани от индивида зад профила, предлагащ бърза облага. Ощетените обаче се притесняваха да застанат пред камера и да опишат детайлите.

Затова и се свързахме с създателя на обявата, с цел да разберем каква е схемата. Той ни изясни в детайли, че с цел да спечелим бърз бонус от немска компания, е належащо единствено да изпратим фотоси на дебитната си карта. След това сме щели и получим и работа, още веднъж добре платена. Според специалисти става дума за класическа машинация и до започване на действителна работа не би се стигнало, тъй като фотосите на дебитната карта са задоволителни, с цел да се теглят пари съгласно лимита на сметката.

Обявата е оповестена от профил на млада жена. Пише, че желае да показа по какъв начин могат да бъдат извоювани бързи пари. Но с цел да се случи това е нужна... дебитна карта. Потърсихме информация посредством персонално известие по какъв начин едни 350 лева могат да станат 1700 и то за 10 часа, както написа в обявата.

Получихме и отговор:

" Една немска компания раздава
бонуси на български жители. След това Ви дава една работа - да каните хора. Имат някаква система, умножава Ви парите по няколко пъти. Ще би трябвало да предоставите Вашата дебитна карта от две страни. "  



Получихме и имейл адрес, на който да изпратим фотоси на дебитната карта. След като демонстрирахме съмнение, настояхме за персонална среща. Такава ни беше отказана, тъй като индивидът зад профила бил в Амстердам. Договорихме се обаче за диалог посредством мобилно приложение. Беше ни обяснено, че дамата, с която сякаш говорихме има работа, по тази причина с нас се свърза мъж, който се показа като нейния другар. И стартира да ни убеждава: " Вие се притеснявате, но нищо подозрително няма в това, умерено. Правим примерно
бонуса, по-късно една компания Ви праща каква работа да вършиме. В смисъл, каните хора, както примерно аз Вас поканвам, да вършим бонуса, това-онова и примерно, в случай че създадем бонуса за Вас, аз получавам от компанията 100 лв.. На ден може да се вършат 5-6 души, това са 500-600 лв. ей по този начин, лесни пари "

Обещанията стават все по-примамливи - по какъв начин за месец може да се изкарат към 20 000 лева, без никой да се възползва от данните ти. " Един цент не са барнали, госпожо, умерено. Никакви проблеми сме нямали, всичко так-так, превеждат, вършат и доста става бързо превода. Никакъв контракт не се подписва. Това е като черна работа, без документи, без нищо. Няма какво да мислите. "

Потърсихме отзиви - какъв е шансът да изпратим персонални данни и фотоси на дебитна карта на чужд и да спечелим бързи пари. Очаквано, оказа се никакъв. " Това е безусловно класическа машинация ", сподели Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

" Предоставяйки данните от картата си, де факто отсрещната страна има опцията да тегли от сметката пари, съгласно лимита на самата карта ", сподели Николай Кръстев - IT специалист.

Какво обаче може да ни подскаже, че обявата за работа, на която попадаме е подправена: " Най-сигурните признаци са индивидът, подал обявата отхвърля персонални контакти, а връзката е единствено през интернет, телефон, когато зад индивида няма компания, няма офис на компания, няма място на работата, където да отидете да видите физически, когато ви желаят пари ", изясни Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

" Подобни разгласи притеглят с посланията си, че потребителите могат да чакат бързи облаги, едни огромни суми. Това е първото нещо, което би трябвало да им светне една алена лампа, защото рядко може да се изкарат от интернет бързи пари ", изясни Николай Кръстев - IT специалист.

И още - работодателите нямат право да събират и съхраняват копия от персонални документи на чиновниците си. " Могат да ги изискат за потребностите на подписване на контракта за засвидетелствуване, само че нямат право да съхраняват копия от персоналните документи, какво остава за дебитни карти ", сподели още Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

Няма точна статистика какъв брой са хората, потърпевши от сходен вид измами. Схемите обаче са разнообразни - от искане на пари за обработка за документи до заплащане за материали за изработката на разнообразни произведения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР