Фалитът на криптоборсата FTX повдигна завесата над една от най-чувствителните

...
Фалитът на криптоборсата FTX повдигна завесата над една от най-чувствителните
Коментари Харесай

Сам Банкман-Фрийд от FTX е дарявал десетки милиони на политици. Сега никой не иска парите му

Фалитът на криптоборсата FTX повдигна завесата над една от най-чувствителните тематики в политиката - от кое място идват големите финансови потоци на партиите, от които зависи регулацията на финансовия пазар.

Сам Банкман-Фрийд, създател на към този момент банкрутиралата платформа, е един от най-големите донори на Демократическата партия - както през 2020, по този начин и през 2022 година
На последните президентски избори той е дал 5.2 млн. $ за акцията на Джо Байдън, като влиза в класацията на най-щедрите самостоятелни донори на Демократите. Начело на листата е милиардерът, медиен магнат и някогашен кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (56 млн. долара).В акцията за частичните избори в Съединени американски щати Банкман-Фрийд е дал близо 40 милиона $ на разнообразни претенденти - голямата част от тези пари е отишла при Демократите, а към 250 000 $ са за Републиканци.Шефът на FTX e втори в класацията на донорите за партията през 2022 година Пред него е единствено финансистът Джордж Сорос с внушителните 128 млн. $, съгласно данни на OpenSecrets, представени от Fortune.
Не единствено Демократите са се възползвали от пари, минали през злощастната криптоборса FTX.

Райън Саламе, който е управител в подразделението FTX Digital Markets, е похарчил близо 20 милиона $ за акцията на претенденти от Републиканската партия в този избирателен цикъл.

Фиаското на компанията накара много от политиците, получавали дарения от Банкман-Фрийд да се разграничат от него и да се освободят от парите му.
Сенаторът от Илиноис Дик Дърбин (Дем) ще подари 2900 $ за " подобаваща идея " - цената на подаяние, което е получил от създателя на криптообрсата.Сенаторът Кирстен Джилибранд от Ню Йорк също ще трансферира 16 600 $, получени от шефа на FTX, към благотворителна организация от Бронкс.Джилибранд е съвносителка дружно с републиканката Синтия Лъмис на законопроект, подкрепян от Сам Банкман-Фрийд, за изясняване на регулациите при криптовалутите.Хесус Гарсия, член на Камарата на представителите от Илиноис, също ще се освободи от своите 2900 $, получени от него.5000 $ е дарението, взето от републиканския конгресмен Кевин Хърн през Райън Саламе, което в този момент ще отиде за благотворителна фондация от Оклахома на име " Food on the Move ".
Скандал се оформя и към връзките на Сам Банкман-Фрийд с ръководителя на един от най-важните финансови регулатори в Съединени американски щати - Комисията по тържищата и скъпите бумаги (SEC).

Бившият капиталов банкер Гари Генслер, който управлява SEC от април 2021 година, е упрекван за това, че е позволил FTX да завлече вложителите и клиентите си с милиарди долари, без това да направи усещане на службата.

Републиканците настояват още, че Генслер се е срещал с Банкман-Фрийд през март, като на срещата е обсъждан вид FTX да получи привилегирована позиция на пазара в Съединени американски щати.

Родителите на Сам Банкман-Фрийд също са интензивно обвързани с политическите акции на Демократите.

И двамата са преподаватели от Станфорд - Барбара Фрийд е правист, а Джоузеф Банкман е експерт по данъчно право.

Барбара Фрийд е ръководител на организацията Mind the Gap, която налива милиони в акциите на политически претенденти от Демократическата партия - по-специално на чернокожи политици.

Vox ги съпоставя с модела от " Кешбол " (книгата на Майкъл Люис, приспособена като филм с присъединяване на Брад Пит), защото Mind the Gap притеглят вложители посредством статистически модел, който претендира, че може да оцени тъкмо какво ще е въздействието на всеки спомагателен $ върху вероятността за победа на Демократите в съответните избори.

FTX към този момент влезе в дневния ред на Вашингтон.

Комисията по финансови услуги в долната камара на Конгреса разгласи в сряда, че ще организира чувания по отношение на колапса на криптоборсата и чакат Сам Банкман-Фрийд да се яви персонално на съвещанията.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР