Фактите за незаконната експлоатация на минерали, метали, дървесина, питейна вода

...
Фактите за незаконната експлоатация на минерали, метали, дървесина, питейна вода
Коментари Харесай

Азербайджан призовава Армения да спре своите териториални претенции и да следва мирен и конструктивен подход

Фактите за противозаконната употреба на минерали, метали, дървесина, питейна вода и други водни запаси и така нататък по време на 30-годишната окупация на азербайджанските територии от Армения са отразени в отчетите и резолюциите признати от ОССЕ, Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН), Програмата за околна среда (ПОСООН) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Продължавщият 25 дни кротичък митинг на представители на азербайджанското гражданско общество и природозащитници на пътя Шуша-Лачин в Карабахския район на Азербайджан е изява на недоволството на азербайджанското общество против противозаконната употреба на естествени запаси и произлизащите от това екологични вреди. Целта на митинга е да се предотврати разграбването и противозаконното превозване на заграбените азербайджански естествени запаси и той по никакъв метод не пречи на придвижването на останалите филантропични транспортни средства за цивилен цели. Протестиращите обявиха, че нямат желание да блокират придвижването и обществено показаха подготвеност да спомагат за придвижването на цивилен коли, за което свидетелстват публикуваните в обществените мрежи видео клипове.

Режимът на придвижване по пътя продължава да бъде същият както и преди, а мироопазващият контингент на Руската федерация, краткотрайно ситуиран в тези територии на Република Азербайджан, дава отговор за организацията на придвижването на хора, артикули и транспортни средства. Така наречената филантропична злополука или тежка здравна рецесия е пресилване за да бъде подведена интернационалната общественост. Азербайджанското държавно управление на няколко пъти е заявявало своята подготвеност да откликне на всяка филантропична потребност на своите жители от арменски генезис на място.

Армения не извършва поетите отговорности по Тристранната декларация, подписана от водачите на Азербайджан, Армения и Русия на 10 ноември 2020 година На територията на Азербайджан към момента има противозаконни арменски въоръжени елементи, макар че Армения беше задължена да ги изтегли през 2020 година В нарушаване на параграф 6 от Тристранната декларация Лачинският път се употребява за военни цели, както и за противозаконни икономически действия. Освен това, Армения отхвърля да отвори всички транспортни връзки през своята територия до провинция Нахичеван в Азербайджан, което е в несъгласие на параграф 9 от Декларацията.

Азербайджанците, най-много цивилни жители, не престават да бъдат пострадали от мини сложени наскоро от арменски провокатори. От август 2022 година на територията на Азербайджан са открити общо 2728 противопехотни мини създадени в Армения. Като цяло, след подписването на Тристранната декларация през ноември 2020 година, жертви на мини са станали 276 индивида, убити са 46 души, като измежду тях има 35 цивилни жители и 3-ма публицисти. Последният случай, в който пострадаха 8 души, е от 14 декември 2022 година

Всичко това демонстрира, че в Армения към момента преобладават реваншистките хрумвания. Азербайджан приканва Армения да спре своите териториални искания и противозаконни действия, както и да изтегли изцяло въоръжените сили от азербайджанските територии и да следва кротичък, легален и градивен метод.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР