ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо икономистите са потресени от случващото се във Великобритания

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Англия намалява налозите рекордно - става дума за най-голямото данъчно понижение от 1972 насам. Правителството счита, че по този начин ще подтиква икономическия напредък. Икономистите обаче са потресени.

Международният валутен фонд (МВФ) рядко намира толкоз ясни думи. С оглед на високата инфлация във Англия, съгласно представител на МВФ, сега не се предлагат " огромни и нецелеви финансови пакети ". " Много евентуално е също по този начин английската политика да усили неравенството ". Затова МВФ предлага да се поправят данъчните проекти - изключително тези за хората с най-високи приходи.

Най-голямото понижаване на налози от 1972

Поводът за реакцията на МВФ е значителното понижаване на налозите, оповестено от новия английски министър на финансите Куаси Куартенг. Наред с другото, горната данъчна ставка ще бъде понижена от 45% на 40%, а долнат ставка - от 20% на 19%.

Правителството счита, че тези ограничения ще облекчат данъкоплатците с към 45 милиарда паунда до данъчната 2026/27 година. Институтът за фискални проучвания го назовава най-голямото понижение на налозите от 1972 насам, а новото държавно управление на министър-председателката Лиз Тръс желае по този метод да подтиква икономическия напредък. Но икономистите се притесняват от големи съпътстващи вреди. Не единствено МВФ подлага на критика проекта.

Критики и от рейтинговата организация " Мудис "

Рейтинговата организация " Мудис " акцентира, че финансираните с огромни задължения данъчни облекчения могат да окажат негативно влияние върху кредитния рейтинг на страната. Съмненията на вложителите в последна сметка могат да доведат до по-високи разноски за финансиране и по този метод да затруднят поемането на дълг.

Британското държавно управление ще е подвластно от финансовия пазар, в случай че ограниченията бъдат финансирани посредством нов дълг. Що се отнася до насрещно финансиране, да вземем за пример посредством облагане на изключителните облаги на енергийните компании, държавното управление на консервативната партия съзнателно се отхвърля от него.

Новият дълг е на равнищата от военно време

Премиерката Тръс се надява, че намаляването на налозите ще подтиква стопанската система, което от своя страна ще усили данъчните доходи за страната. Само специалистите не желаят да повярват в този мит. Всъщност сходни очаквания постоянно са се оказвали лъжливи в икономическата история, да вземем за пример в Съединени американски щати през 1980-те години.

Критиките от страна на стопански специалисти са надлежно остри. Главният пълководец на DB Research Джим Рийд означи, че Тръс ускорява наклонността към взимане на нови заеми, което преди се е случвало единствено по време на война.

" Тези ограничения ще натоварят националния бюджет с общо към 160 милиарда паунда през идващите пет години ", пресмятат икономистите на Commerzbank. " На годишна база това е към 1,25% от брутния вътрешен артикул. "

Неподходящ миг?

Според доста икономисти проектите за понижаване на налозите в Обединеното кралство идват в доста несъответствуващ миг. Те акцентират рекордно високата инфлация: внезапното повишаване на цените на силата увеличи инфлацията във Англия до към 10 %. За финален път такова равнище е следено при започване на 80-те години на предишния век.

През 2022 инфлацията в страната евентуално ще доближи 7,4% - най-високата стойност от десетилетия насам. Последният път, когато годишната инфлация доближи сходно високо равнище, беше през 1991 - 7,5%.

Страх от покачващите се цени

В същото време английският пазар на труда регистрира съвсем цялостна претовареност. Безработицата неотдавна доближи 3,6%, а броят на свободните работни места - рекордно равнище. Това ускорява опасенията на специалистите от така наречен вторични резултати под формата на серпантина сред заплатите и цените: в случай че заплатите набъбнат прекомерно внезапно в отговор на високата инфлация, това може да докара до по-нататъшно повишение на цените.

" Вярно е, че огромна част от разноските служат за намаляване на шока от цените на силата и затова понижават темпа на инфлация в кратковременен проект. Домакинствата обаче евентуално ще похарчат част от това облекчение другаде, което евентуално ще резервира търсенето високо и затова евентуално ще забави по-нататъшния спад на инфлацията ", предизвестяват икономистите на Commerzbank Бернд Вайденщайнер и Кристоф Балц.

Въпреки това, в случай че Обединеното кралство не овладее инфлацията си, така и така несигурната икономическа обстановка в страната заплашва да се утежни: последните прогнози на Английската централна банка сочат, че Англия към този момент е в криза заради енергийната рецесия и високата инфлация.

" Шокът на Тръс ": Паундът е рекордно невисок

Но освен икономистите са ужасени от проектите на английското държавно управление. В понеделник английската валута падна до рекордно ниското равнище от 1.0327 $.

Експертите на Commerzbank приказват за " шока на Тръс ". " Очевидно доста участници на пазара виждат риск от фискална доминация ", изясняват икономистите Вайденщайнер и Балц. С други думи, вложителите се притесняват, че Английската централна банка може да бъде принудена да забави или отслаби повишението на лихвените проценти, което в действителност е належащо за битка с инфлацията, с цел да се обезпечи финансирането на възходящия държавен дълг.

Всичко зависи от Английската централна банка

Единственото нещо, което може да предотврати по-нататъшно обезценяване на паунда, е агресивното повишение на лихвените проценти от страна на Английската централна банка, уверен е специалистът от DB Research Джордж Саравелос.

В началото на седмицата Английската централна банка разгласи, че " няма да се колебае " и в случай че е належащо, ще предприеме спомагателни стъпки. Дали английските централни банкери фактически ще съумеят да се освободят от фискалния напън и да се съсредоточат върху битката против инфлацията, ще стане ясно на идната им среща през ноември.

Съмнения в решимостта им обаче не липсват. Централната банка на Англия към този момент беше принудена да противодейства на неотдавнашните разтърсвания на финансовия пазар с краткотрайни покупки на държавни облигации. В резултат на това доходността спадна, а в същото време на пазара се появиха първите обвинявания за държавно финансиране.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР