ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ваня Григорова пред ФАКТИ: Гълъб Донев трябва да има куража да се пребори с лобистките кръгове, които вилнеят в страната

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Седемте танкера с газ от Съединени американски щати няма къде да бъдат разтоварени, получихме следващите кухи обещания. Това разгласи пред ФАКТИ Ваня Григорова, стопански специалист на КТ „ Подкрепа “.

- Г-жо Григорова, по какъв начин е по-добре към днешна дата - да си държим парите в злато или в газ?
- Усещам иронията във въпроса ви, само че е най-добре парите да се въртят. При инфлацията, която следим, да си държим парите кеш не е добре. Ако приказваме съществено за обстановката, би трябвало да имаме дълготрайни контракти за газ. Това е ясно. Газоснабдяването със спорадични танкери с полутечен газ явно няма по какъв начин да ни подсигурява сигурност.

- Газът внезапно се трансформира в дефицитна стока. И това Европейски Съюз го разбра по сложния метод. Защо стана по този начин?
- Най-странното беше, че още първоначално, когато стартира да се разяснява, че можем да останем без доставка на газ, хората като че ли не разбираха въобще по какъв начин използват газ. Това разреши на част от европейския политически хайлайф, основната част от този хайлайф, в случай че би трябвало да бъдем точни, да приключи доставките от „ Газпром “. Когато не знаеш, че дишаш въздух, е доста елементарно да кажеш, че би трябвало да прекратиш доставките на въздух. И когато въздухът стартира да стопира, разбираш, че си сбъркал. Някак възприехме хипнозите, на които сме жертви от години, че ние може да не произвеждаме. Най-важно е IT секторът да бъде поддържан, тъй като той е основен за стопанската система. Сега ще стартираме да разбираме, че аповете, че програмките за развлечение в действителност не са на второ, а на десето място като приоритет, когато стане по този начин, че нямаш самун и топло.

- Как виждате да е позиционирана България в газовия ребус. Ще мръзнем ли зимата?
- Към момента се обрисува да мръзнем. Виждаме към този момент очакване, че Швейцария ще мине на режим на тока през 4 часа. От прочут разбрах, че хотел в Австрия, най-вероятно не един, стопира топлата вода след 22 часа, с цел да пести сила. Ако обстановката към доставките на газ не се промени, ще мръзнем. За столицата „ Топлофикация – София “ използва 1/3 от доставките на газ за страната. Това е едната страна на нещата. Другата е, че ще има компании, които ще бъдат принудени да затворят, а това значи безработица. Единствено тези компании, които продават отвън България, може да съумеят да се спасят, тъй като не зависят от вътрешното ползване.

- Газ от Азербайджан и Съединени американски щати звучи добре, само че това ли е истината? Хранилището в Чирен не е цялостно както ни се желае? Колко огромен проблем е това…
- Газ от Азербайджан е добре. Но наложително тук би трябвало да се каже, че Азербайджан не може да усили доста добива си. Второ, цената на газта от Азербайджан е равна на цената на „ Газпром “ преди 2020 година. Тоест, е преференциална. Трябва да напомним, че през 2020 година формулата за установяване не цената, по която България купува газ от „ Газпром “, бе изменена след гледище на Европейската комисия (ЕК). А Европейска комисия го направи, откакто завоюва дело против съветската компания. Всички тези, които сега се упражняват и настояват, че цената на газа от Азербайджан е извънредно ниска, а на „ Газпром “ – висока, дано да бъдат по този начин положителни да се извърнат към Европейска комисия, която наложи смяната на цената. И към този момент за всички е ясно, че от Азербайджан не може да се достави цялото нужно количество, само че от „ Газпром “ може. Стига да желаеме. По отношение на цената американския газ доста специалисти споделиха и потвърдиха, че седемте танкера няма по какъв начин да дойдат до България. Стана ясно, че три танкера ще дойдат до края на годината, а те са извънредно незадоволителни.

- Но никой не приказва за цената на американския газ…
- Освен за цената, никой не споделя и по какъв начин ще пристигна този газ до нас. Много е хубаво да се приказва за някаква стока, само че като тя няма по какъв начин да стигне до нас – какво от това. Чухме тези, че бихме могли да продадем тези количества газ, в случай че не успеем да ги доставим? Няма по-смешна теза от тази. Ние ще платим на една цена, ще го продадем на друга, а по-късно ще купим на трета доста по-висока цена. Тази безнаказаност ще се заплати от българските жители. И да се върна и към въпроса за Чирен. Сега виждам информация за запълването на газохранилищата в Европейски Съюз. България е на последно място, към днешна дата, с 47%. А ние се нуждаем от най-малко 80% при започване на есента. Ние сега не можем да подсигуряваме газ през лятото, а камо ли да успеем да увеличим газа в Чирен. Това ще докара до тежка обстановка в страната.

- Ясен е съставът на служебният кабинет. Гълъб Донев е специалист, само че какво може да направи?
- Да, той е специалист, само че в този миг на него му би трябвало и кураж. Виждаме, че всеки, който си разреши да повдигне въпроса за газа и го повдигне по този начин, че да не се хареса на Съединени американски щати, незабавно бива мощно пресиран. Гълъб Донев би трябвало да има малко повече кураж, с цел да може да се пребори с тези тежки лобистки кръгове в страната, които вилнеят. Визирам хората, които винят останалите, че взимат 4000 лв., с цел да обслужват „ Газпром “, а в това време получават хиляди долари, с цел да не престават да настояват, че газ, който е придобит в Съединени американски щати, е по-евтин от този на „ Газпром “. Това е безобразно изказване. Преди години имаше и изявление на представители на Европейска комисия, че няма по какъв начин американският газ да е по-евтин от съветския. И в този момент не престават да се пробват да ни хипнотизират, че е трябвало да спрем зависимостите си от Русия и „ Газпром “, както и че американският газ е по-евтин. Това би трябвало да се помни от българските жители и ви благодаря на вас, медиите, че давате опция да се чуят разнообразни отзиви по въпроса. През последните месеци станахме очевидци на огромни несъгласия и е добре хората да си напомнят нещата, с цел да знаят за кого да гласоподават на идните избори.

- В Германия се приказва „ топли стаи “, където енергийно бедните хора да се стоплят. Как гледате на това. Живеем в 21-ви век?
- Това е един щрих от цялата картина. Германия първо се опита да понижи използването на газ от бизнеса, с цел да има за семействата. В Германия също по този начин се пробваха да компенсират жителите с билет за 9 евро, с който можеш да се движиш на всякъде. Сега към този момент този билет повече няма да се удължава. А за „ топлите стаи “ се приказва от началото на предишния месец. Това въпреки всичко сочи за някаква угриженост за бедните хора в Германия. У нас освен не се готвим за „ топли стаи “, а изобщо българските „ политици и специалисти “, в действителност лобисти, не престават да изясняват, че у нас няма да има никакъв проблем. България е преди всичко в Европейски Съюз по дял на енергийно оскъдно жители в страната. Това е възмутително държание, това е внушаемост, на която скоро никой няма да има вяра. А всички тези „ политици и специалисти “ скоро ще бъдат осъдени от обществото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР