ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нина Хрушчова: Украйна ще устои, за Русия ще е втори Афганистан

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Нина Хрушчова е професор по интернационалните връзки в нюйоркския университет New School, занимава се с политология и написа книги. Правнучката на Никита Хрушчов отпътува да учи в Съединени американски щати в края на 1980-те години, получава докторска степен по философия в Принстънския университет и остава в Америка. Пред Дъждовни води тя показва несъгласието си с известната версия, че Хрушчов е подарил Крим на Украйна, само че отхвърля да предскаже какъв брой бързо ще се срине властта на Путин.

Никита Хрушчов е заемал управителни длъжности в руска Украйна по време на Втората международна война и по-късно. Дали тогава е могъл да си показа, че Русия ще нападне Украйна?

Н. Хрушчова: Мисля, че не би могъл. От друга страна е въплъщавал политиката на Сталин – да вземем за пример, когато през 1939 година се сплотяват Западна и Източна Украйна. Всичко това е ставало по доста корав и нечовечен метод, а той го е провел. Затова евентуално за него не би бил неочакван фактът, че Русия е уверена, че може да диктува желанията си на Украйна и да дефинира украинската политика.

Мога да кажа обаче за какво той би бил срещу такава война. Защото даже когато е провеждал политиката на Сталин, доста се е възмущавал – това е известно, има документи. Той е считал, че Украйна е самостоятелна, доста значима и забележителна страна. Между другото, през 1947 година тъкмо след войната Сталин е бил доста неудовлетворен от това, че Хрушчов е почнал да се „ украинизира “ и даже е пращал свои сътрудници да го очистят. Слава богу, не са го „ очистили “

В Русия настояват, че с анексията на Крим Москва си е върнала нещо свое, което Хрушчов бил подарил на руска Украйна. Как ще коментирате това?

Н. Хрушчова: Никита Хрушчов в никакъв случай не е предавал Крим на руска Украйна. Той е бил началник на Комунистическата партия на Съветския съюз, само че не и на руското държавно управление. Под документите от това време подписи на Хрушчов няма – след гибелта на Сталин през 1953 година управлението е било групово и точно то е решавало всички значими въпроси.

След това вземат решение да стоварят отговорността на Хрушчов, тъй като постоянно е комфортно да обвиниш някого или да кажеш, че властта е била еднолична. Хрушчов не е бил едноличен началник до 1958 година, по тази причина не е могъл и да съобщи Крим през 1954 година – това е дело на руското управление.

А по какъв начин да се отнесем към държавната позиция, че с анексията на Крим Москва си е върнала нещо свое?

Н. Хрушчова: По създание това е било предаване на Крим в друга руска република – в този смисъл смяната е осъществена в рамките на Съветския Съюз. А тези, които са подписали въпросното решение – Клим Ворошилов и Георгий Маленков в днешна Русия ги считат за герои. Путин също упрекна Хрушчов, че е предал Крим на Украйна, а в това време твърди, че доста обичал историята. В подобен случай би трябвало да знае, че това не е правилно, само че изказванието му е комфортно от пропагандна позиция.

Според Вас по какъв начин ще приключи за Русия сегашната война в Украйна?

Н. Хрушчова: Ще приключи извънредно. Ще стане като в Афганистан. Ще се наложи или позорно излизане, или позорно признание – или пък непризнаване – на грешките. От моя позиция това, което стартира на 24 февруари, е едно от най-страшните и най-ужасни решения, които Кремъл би могъл да вземе. Това ще свърши зле за бъдещето на Русия. Мисля, че Украйна ще устои, ще издържи и ще бъде по-добре, в сравнение с е била преди.

А по какъв начин мислите, какъв брой бързо може да рухне известността на Путин?

Н. Хрушчова: Не знам, не мога да кажа. Засега тя единствено пораства – към този момент е стигнала 83 %, въпреки че тези числа може и да са пресилени. Но в тази атмосфера на боязън е допустимо доста хора да не се вземат решение да кажат това, което мислят в действителност. И да се съгласяват, че това е велика интервенция, въпреки да са на друго мнение.

Но известността пораства точно заради това, че Западът сякаш спусна нова Желязна завеса. Така че Путин има известност, само че тя ще се задържи единствено до тогава, до момента в който не стартират действително да се усещат икономическите наказания. Ще стартират да изчезват артикули, няма да има опция за избор на облекла. Нали помните каква беше обстановката в Съветския съюз? А когато се появи недостиг, недоволството стартира да пораства – след две, три или четири години котелът още веднъж ще стартира да кипи. Но не мога да предскажа тъкмо по кое време ще се случи това.

Нека да си спомним по какъв начин смъкват Хрушчов от власт – то става изцяло ненадейно – въпреки и да е знаел, че ще го смъкват, той не се е борил да го предотврати. Все отново и за него, и за апарата, и за цялата страна това става ненадейно. По същия метод стоят нещата и с Путин – всичко може да се случи във всеки един миг.

Автор: Тим Себастиан
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР