ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Войната в Украйна е мъчителен урок за родните почитатели на Путин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Детелин Димитров, външнополитически наблюдаващ. Анализът е написан особено за Агенция БГНЕС:

Римският политик Катон остава в историята като идеолог на третата пуническа война на Рим против Картаген (149-146 година прочие н.е.) с фамозната си фраза " Ceterum censeo Carthaginem esse delendam " ( " Впрочем смятам, че Картаген би трябвало да бъде погубен " ), с която непроменяемо завършвал речите си в Сената.

В наши дни съветският президент Владимир Путин се въодушеви от концепциите за доминация на " Руския свят " в поссъветското пространство на Евразия и ролята на Москва, като Трети Рим, препоръчани от съветския политстратег Александър Дугин, ненапразно именуван " идеологът на Кремъл ". Място за съперници в този свят не съществува, те или би трябвало да станат част от него или да бъдат заличени от лицето на земята.

Въпреки опитите ми да схвана претекстовете на Кремъл за започване на войната в Украйна, не мога да приема като неизбежна нужда да бъдат хвърлени хиляди, а може би и десетки хиляди тинейджъри, деца-войници на по 17, 18, 19 години, отбиващи постоянната си военна работа, в очевидна гибел. Не мога да приема и " нуждата " от налагане на цялостен надзор над Украйна или пък нейното заличаване с цената на стотици хиляди почтени жертви измежду цивилното население, в това число дечица. Дълбоко съм сломен да узная, че от 2014 година насам на териториите на приетите от Русия Донбаска и Луганска национални републики са починали над 13 000 души, множеството цивилни. Искам да попитам за какво се е чакало осем години, а не са подхванати ограничения по линия на Организация на обединените нации, ОССЕ и други организации за преустановяване на тази покруса и трябваше да се размени с още по-голяма и страшна покруса, а човечеството да се изправи пред опасността от нуклеарно заличаване. Предложението на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър през 2014 година за исторически компромис сред прозападния и проруския елити в Украйна и придържане към безпристрастен боен статут, сходно на Финландия, с признание от Русия на юрисдикцията на Украйна над Крим и правото ѝ да членува в Европейския съюз, не беше общопризнат. Сега нещата отидоха прекомерно надалеч и не се знае какъв брой надалеч още могат да стигнат...

Вашингтон одобри нуклеарните закани на Путин напълно съществено. На 3 март беше възобновена директната линия за връзка сред Пентатгона и Министерството на защитата на Руската Федерация, с цел да се предотвратят " неверни калкулации, военни произшествия и ескалация на напрежението ". Това може да значи единствено едно: Съединени американски щати са изгубили доверие в политическото управление на РФ и ще разчитат на здравия разсъдък на съветските военни. За да не се стигне до разрушителен за Земята нуклеарен спор, при положение, че Кремъл не успее да осъществя проектите си във войната в Украйна. Изглежда, че Съединени американски щати и Русия към този момент са се примирили с развиването на нескончаем спор с висока активност в Украйна.

А изгледите за това не са оскъдни, каквито бяха упованията при започване на войната. Украинската войска, териториалната защита и елементарните украински жители се оказаха доста по-мотивирани да пазят земята си, в сравнение с съветските военнослужещи, които са наясно, че са хвърлени да гинат и убиват свои братя. Тази мотивация опроверга голям брой гледни точки за бързото предаване или заличаване на украинските съпротивителни сили, което изненада Кремъл и света. Но Владимир Владимирович Путин от дълго време построява имидж на съдбоносен мъж и ще отиде до дъно. В идната пълномащабна и безпощадна война против украинските въоръжени сили и народ, следва да забележим колосални опустошения и жертви, за да бъде заличен от лицето на земята " новия Картаген ". Но не е изключено Киев да се трансформира в следващия Сталинград, ентусиазъм за съпротивата, която евентуално следва да се разгърне в западна и централна Украйна.

Приемайки, че НАТО не може да се намеси, украинските сили се научиха да боравят с противотанковите гранатохвъргачки Javelin, портативните зенитни ракети Stinger и дроновете Bayraktar, само че чакат разширение на помощта във тип на въоръжение и военна техника, в това число останали от Варшавския контракт бойни бронирани машини, танкове, самолети и зенитно-ракетни комплекси с дребна и междинна далекобойност. Българската войска към момента употребява руска военна техника, която в огромна степен е изправна. В случай, че на най-високо равнище в НАТО бъде взето решение за даване на такива средства на Украйна, България не би трябвало да се колебае, а неотложно да се включи в помощта. Става въпрос за техника, никой не ни е желал военнослужещи, а и да изиска, не би трябвало да изпращаме.

Войната в Украйна е непосилен урок за отрезвяване на родните фенове на Путин, още повече, че с влизането на България в НАТО през 2004 година, България се трансформира в противник и евентуална цел на Въоръжените сили на Руската Федерация. През 30 годишния български преход не съумяваме като страна и общество да прекъснем редица порочни финансови практики, инспирирани от Кремъл, което носи големи загуби за страната и народа във тип на милиарди левове неплатени налози от съветски компании, енергийна и политическа взаимозависимост. Зависими сме и във военно отношение заради нуждата от поддръжка и ремонт на Миг-29 и Су-25 от Русия. Но в случай че проблемите с енергийната взаимозависимост от Русия, като съветския нефт в Бургаската рафинерия, нуклеарното гориво в АЕЦ " Козлодуй " и монопола на съветския природен газ, са прекомерно комплицирани и решаването им изисква доста време и средства, въпросът с подмяната на остарялата руска военна техника и въоръжение може да откри своевременнно и рационално решение. Затова вместо още веднъж да се дърпаме, би трябвало да предоставим на Украйна надали не всичко годно, което имаме, да подпишем дълготрайни контракти за ремонт на украинската военна техника в държавните фабрики " ТЕРЕМ ", като имаме поради, че в идващите най-малко десетина години Украйна ще употребява същата военна техника, до момента в който военно-ремонтните ѝ фабрики най-вероятно ще бъдат разрушени от войната. В допълнение, могат да бъдат привлечени на работа и механически експерти измежду украинските бежанци в България. В подмяна на тази военно-техническа помощ би трябвало да желаяме от нашите съдружници в НАТО да ни дават безплатно западни мостри настояща военна техника с боекомплекти, реципрочно за типовете техника, които ние предоставяме. Как може да се реализира това, по един равномерен и ненатоварващ сериозно националния бюджет метод, без освен това да излагаме на риск националната сигурност?

В изискванията на ескалиращо напрежение, следва скорошното прекосяване от тактиката на НАТО за въздържане, което към този момент се прави с концепцията за бойните групи и засиленото предно наличие, към тактиката за защита, в това число разполагане на непрекъснати бази на Източния фланг, което няма да подмине и България. Черно море ускорява смисъла си, като евентуален спектакъл на военни дейности, и въпреки да не желаеме спорове, би трябвало да се придържаме към максимата " в случай че искаш мир, готви се за война ". Руският черноморски флот има преобладаващо състояние в Черно море и това състояние ще се резервира и през идващите десетилетия. Конвенцията за черноморските проливи от Монтрьо (1936 г.), подписана и от България, дава цялостен надзор на Турция над Босфора и Дарданелите, като в същото време лимитира прекосяването през тях на военни кораби, които не са от черноморските страни. Според нея, военни плавателни съдове от нечерноморски страни, преминаващи през проливите, не могат да надвишават 15 000 бруторегистър тона (или общо 30 000 брт, в случай че са няколко) и да се задържат в Черно море повече от 21 дни. Това мощно лимитира наличието на кораби на НАТО в Черно море и покачва ролята на Турция, Румъния и България, като черноморски страни.

Всички тези нови трендове ще доведат до преосмисляне на ролята на българския Военноморски флот и мястото му във Въоръжените сили на Република България, както ще ускори и ролята на Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана в системата на защита. Територията на България е изключително уязвима от последните модификации на дизелово-електрическите подводни лодки вид " Варшавянка " от състава на Черноморския флот на РФ, въоръжени с ракети " Калибър ". Единствените към този момент средства, които могат да откриват тези, прието най-тихи подводни лодки, са самолетите P-8 Poseidon. Някое от законсервираните някогашни военни летища в Балчик, Добрич, Равнец или Безмер, които са най-близо до черноморския ни бряг, биха могли след подобаваща реорганизация и рационализация да станат хазаин на сходни самолети, съпътсвано, несъмнено, с дислокацията на изтребителна авиация, радарни системи, съвременни зенитно-ракетни комплекси от вида Patriot, противокорабни ракетни батареи и избавителни самолети и вертолети. Във всички случаи би трябвало да се подсилят качествата на ВМФ с нови подводни лодки и противолодъчни кораби.

Много хора биха опонирали, че това ще унищожи българския морски туризъм, само че не виждам туризмът в Гърция, Турция или Италия да е потърпевш от семейството на най-големите бази на НАТО в Средиземноморието. В случай, че има съмнения и опасения за нереципрочни дейности от Русия, може да бъде подписан контракт със Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия или друга страна от НАТО, за бартер или покупко-продажба, а какво се случва по-нататък с въоръжението, не е наша работа. А като страна от НАТО, член 5 от Северноатлантическия контракт пази недвусмислено територията на България. Нашите съдружници от НАТО могат да създадат доста за сигурността на България и първокласен скок в модернизирането на българските въоръжени сили, като дават на наша територия настоящо съвременно въоръжение и бойна техника, обучат наши експерти и екипажи, с наклонността български военни да обслужват техниката, която да бъде непрекъснато дислоцирана в страна от все по-нарастващия по значение Източен фланг от НАТО, а с това България да заеме своето почтено място в новата архитектура на европейската сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР