ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Петромир Кънчев за ФАКТИ: Предвид закриването на специализираната прокуратура, тя се активизира показно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, в която вероятно имат присъединяване длъжностни лица от Българската организация за вложения. Изискани са документи от Българската организация за вложения, Министерство на стопанската система, Министерство на правораздаването и Дирекция “Миграция” при Министерство на вътрешните работи. На ДАНС е предоставено да извърши инспекция за всеки обособен случай на придобиване на българско поданство посредством вложения - така наречен “златни паспорти”. Това стана ясно по-рано през днешния ден от брифинг на Специализираната прокуратура.

“Преди своето закриване Специализираната прокуратура се е самосезирала и е образувала досъдебно произвеждане по сигнал за придобиване на българско поданство посредством вложения против проведена незаконна група. Tова следствие ще е следващото крушение на спецправосъдието”, написа адв. Петромир Кънчев от Инициатива “Правосъдие за всеки” във Фейсбук.

Защо - от ФАКТИ разговаряхме с него.

“На всички ни е ясно, че поради закриването на профилираната прокуратура, в този момент - за следващ път, тя се засилва. Този път обаче даже няма инспекция. Обикновено след постъпването на сигнал, тяхното държание е да образуват инспекция и едвам когато има легален мотив и задоволително данни, както се изисква от Наказателно-процесуалния кодекс, с цел да се образува едно произвеждане, то се образува.

Те споделят, че производството е против проведена незаконна група, само че по едно и също време с това - против незнайни лица. Как знаят, че са група, а не един човек, коя е тази група и институциите, виновни за процедурата за даване на поданство, влизат ли в тази група или това са юристи, или други хора?”, попита той.

“Съветът по поданството е групов орган към Министерството на правораздаването, който дава мнение по молбите и предложенията, свързани с българското поданство. В него вземат участие разнообразни институции - ДАНС, Министерство на вътрешните работи, МРР, МТСП, Министерство на правосъдието, Министерство на здравеопазването, Министерство на външните работи, Държавната организация за българите в чужбина и други. Всички те дават мнения. Ако поданството е давано на китайци, представители на китайските служби, ДАНС е тази, която ревизира това. Те непрестанно организират продан за такива лица с партньорските служби.

Получаването на поданство у нас лишава толкоз доста дреме - 2-3 години, тъй като лицата се ревизират от доста институции. Извършва се солидна инспекция от голям брой органи. Сега идва някакъв сигнал по отношение на новите ръководещи, само че най-вероятно - тъй като процедурите са доста дълги, това се е случвало при предходните държавни управления, не е почнало през днешния ден. Няма по какъв начин през днешния ден да подадеш документи и след седмица да получиш гражданство”, уточни той.

“Твърдя, че тези дейности на профилираната прокуратура са показни, тъй като са могли да ги подхващат откогато съществува профилираното правораздаване. Вместо това обстановката се появява през днешния ден. Въпросът е, че не споделят нито по кой текст от Наказателен кодекс е закононарушението, нито кои са тези хора - хора от системата или хора отвън системата. И може ли това да стане, в случай че няма подпомагане на хора от всички институции, които към този момент изброих? В случая част от следствието ще бъде предоставено на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Те ще трябват да проверяват свои чиновници. Дали това нещо ще стане?”, разяснява юристът.

Попитан дали поради повдигането на тематиката за “златните паспорти” от Движение за права и свободи, можем да приказваме за координирани дейности със профилираната прокуратура, той отговори: “Разбира се. Движение за права и свободи е единствената политическа партия, която е “за” запазването на профилираното правораздаване. Съответно им “пускат” работа, с цел да се каже: “Ето, ние сме полезни”. Предвид интензивността на основния прокурор, в това число вървешком в Брюксел и обикаляйки българските институции - министър председател, Народно заседание и така нататък, за да резервира профилираното правораздаване, цялото това нещо е част от един сюжет да се резервира или най-малко да се отсрочи закриването на спецсъда”.

“Забавянето цели до момента в който сегашното управление на прокуратурата е на тези позиции, да има по-дълго този инструмент, тъй като профилираната прокуратура е инструмент за удар против неуместни и изчистване на “наши” хора. Специализираната прокуратура и съд са били доста сполучливи в това. Реалните резултатите, които имат, са извънредно ниски”, уточни още адв. Кънчев.

“От “Правосъдие за всеки” доста пъти сме казвали, че с последните промени, с които на профилираната прокуратура бяха вменени и делата от Европейската прокуратура, и делата за проведени незаконни групи, и делата за закононарушения по високите етажи на властта, имаме сечение специализация по предмет и специализация по тип лица. Венецианската комисия е дала мнение, че има всички предпоставки да се смята, че това може да е изключително правораздаване, каквото по нашата Конституция не може да има. В началото не е било по този начин, само че с последните пълномощия, които са им дадени, спецправосъдието става една голяма конструкция, която дава още по-голяма власт на основния прокурор и прокуратурата да преценя с кого да се саморазправя и кого да покрива”, сподели още той.

“Това са доводите за закриването на спецправосъдието както на ръководещата в този момент коалиция, по този начин и на доста неправителствени организации, в това число и на Съюза на съдиите, и на нас от “Правосъдие за всеки”, и на Българския институт за правни начинания. Всичко обаче стартира от Венецианската комисия, които даваха такива мнения. Тяхната рекомендация е за специализация в прокуратурите и съдилищата у нас, само че не и профилирани органи, каквито след това се създадоха”, приключи адв. Петромир Кънчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР