ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Александрова за ФАКТИ: Не е изключено “Омикрон” да се е появил доста по-рано

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

“Омикрон” се разграничава в най-висока степен от разновидността на вируса, открит в град Ухан в края на 2019 година, както и от останалите си „ сътрудници “.

Това уточни проф. доктор Радостина Александрова в изявление за ФАКТИ .

Причината за разликите - огромният брой разновидности, които носи. “Това е най-богатият на промени вид на SARS-CoV-2, който познаваме”, изясни тя.

“Въпросите са доста повече от отговорите, с които разполагаме. Тук е мястото да отбележим, че съществуването на доста разновидности никога не значи, че разновидността се е трансформирал в някакво страшилище, само че във всички случаи е сигнал да бъдем внимателни и да подходим умно и отговорно”, сподели още проф. Александрова.



Потърсихме проф. Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките, с цел да научим повече за новия вид на COVID-19 - “Омикрон”, който към този момент стигна до Европа.

“Не е изключено “Омикрон” да се е появил много по-рано от формалното му разкриване в Южна Африка, а това, че е разпознат в тази страна, напълно не значи, че е зародил там”, счита още проф. Александрова.

“По мнението на слагането на бустерна доза може да се окаже задоволително за обезпечаване на отбрана против тежко боледуване и гибел от новия вид и да не се стигне до актуализиране на имунизациите. И тук обаче тежката дума ще имат резултатите от изследванията, които се организират в момента”, изясни тя.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Проф. Александрова, за разновидността " Омикрон " знаем, че е по-разпространяем, само че протича по-леко - това да ни успокоява ли или таман противоположното?

- Това, което сигурно знаем за новия вид на безпокойствие “Омикрон”, е какви разновидности се съдържат в неговия геном. Абсолютно належащо, само че извънредно незадоволително изискване, с цел да създадем безапелационни заключения за държанието му.

Вариантът потегля като огнище измежду студенти и бързо се популяризира измежду младежите в провинция Гаутенг в Южна Африка. Отговори на въпросите по отношение на скоростта на предаването му от човек на човек и това дали ще успее да изпревари разновидността “Делта”, изискват съществени епидемиологични изследвания, които към този момент са в ход. Обширни наблюдения и изчерпателен разбор на данните са нужни и за това да разберем какво е въздействието му върху клиничната картина.

- С какво се характеризира този вид на COVID-19, какво знаем за него?

- Вариантът “Омикрон” притегли вниманието на експертите с огромния брой разновидности, които носи – това е най-богатият на промени вид на SARS-CoV-2, който познаваме. Казано с други думи – “Омикрон” се разграничава в най-висока степен от разновидността на вируса, открит в град Ухан в края на 2019 година както и от останалите си “колеги”.

Той има над 50 разновидности, а 32 от тях са в S-белтъка, който построява “шипчетата” на вируса. Това е структурата, с чиято помощ вирусът разпознава рецептора върху клетката и навлиза в нея, т.е. инфектира я. Това е повода, заради която S-белтъкът е съществена цел, против която реагира нашата имунна система, в това число посредством формиране на обезвреждащи антивирусни антитела. В отговор на тази офанзива вирусът прави опити да внесе изненади - разновидности, тъкмо в тази област. Не, той не го прави съзнателно, несъмнено. Просто в природата му е да се трансформира, а потомците му, които имат такова преимущество, са с по-голям късмет да оцелеят и да се наложат. Десет от разновидностите на “Омикрон” са съответно в сектора, които непосредствено взаимодейства с клетката. “Омикрон” споделя разновидности, които са ни познати от други разновидности, включително разновидностите, които провокират безпокойствие (Алфа, Бета, Гама и Делта) и тъкмо тези разновидности породиха опасенията по отношение на вероятното държание на “Омикрон” – за някои от тях към този момент знаем, че оказват помощ на SARS-CoV-2 да се предава по-лесно от човек на човек, както и да отслабва в някаква степен действието на основаните против предходни разновидности и ваксини антитела.

В “Омикрон” са открити и други разновидности, чието биологично значение към момента не ни е известно. Не знаем и по какъв начин ще работи дружно целият този екип от разновидности. Въпросите са доста повече от отговорите, с които разполагаме. Тук е мястото да отбележим, че съществуването на доста разновидности никога не значи, че разновидността се е трансформирал в някакво страшилище, само че във всички случаи е сигнал да бъдем внимателни и да подходим умно и отговорно. Нямаме потребност от драма, а от достоверни обстоятелства. Тях може да ни даде единствено науката.

- Не знаем към момента в каква степен познатите ни ваксини защищават при заразяване с " Омикрон " - удачно ли е да се имунизираме, да слагаме втора доза или пък бустерна в този миг?

- В ход са изследвания, чиято цел е да открият в каква степен построените след слагане на ваксина или преболедуване антитела и задействаните характерни Т-клетки ще ни защитят при среща с “Омикрон”. Резултати се чакат след няколко седмици. Независимо от дългия лист разновидности в този вид, в това число в S-белтъка, който е една от основните цели на имунния ни отговор, много експерти са на мнение, че наличните ваксини ще продължат да ни защищават от тежко боледуване, хоспитализация и гибел. Дали това е по този начин, следва да разберем.

Още преди време специалистите разясниха, че до актуализация на наличните ваксини ще се пристъпи единствено при поява на вид, който съумява да “пробие” съществено отбраната ни, излагайки на висок риск и живота ни – нещо, което при до момента познатите разновидности на SARS-CoV-2 не се е случило. Съобразяването на имунизациите с всеки възникващ нов вид не е допустимо по чисто механически и логистични аргументи и би ни въвело в самобитен обаян кръг.

Фирмите-производители на ваксини показаха подготвеност да отговорят на провокациите на “Омикрон”, в случай че това се наложи, в това число посредством актуализиране на своите артикули. Това обаче ще отнеме време. Те не изключват опцията слагането на бустерна доза ваксина да е задоволително, с цел да ни приготви за “Омикрон”.

Препоръката на експертите е хората над 18 години да не отсрочват слагането на бустерната доза – тя се ползва минимум 6 месеца след втората доза на РНК имунизациите (при имунизацията на Модерна – Spikevax, усилващата доза е понижена наполовина) и най-малко два месеца след тази на Johnson & Johnson/Jansen.

- Кога очаквате " Омикрон " да доближи България?

- Вирусите не признават граници. Както сподели френският здравен министър преди броени дни: „ Вариантът “Омикрон” още не е разпознат у нас, само че е въпрос на време това се случи “. Към момента знаем, че отвън Южна Африка има регистрирани случаи в най-малко още 15 страни в Африка, Европа и Северна Америка. Списъкът им сигурно ще се усилва. Засега разновидността се открива главно в хора, които се завръщат от - Южна Африка, Египет, Малави, Мозамбик. Най-вероятно това се дължи на обстоятелството, че идващите от чужбина хора - изключително от рисковите зони, подлежат на карантина и тестване. Не е изключено “Омикрон” да се е появил много по-рано от формалното му разкриване в Южна Африка, а това, че е разпознат в тази страна, напълно не значи, че е зародил там. Това може да се е случило на напълно друго място. Въпрос на време е да установим и какво е същинското му наличие в останалата част от света. България не е изолирано място, разновидността би могъл да пристигна когато и да е.

- Дали този вид, който най-малко към този момент знаем, че протича по-леко, може да докара до " усмиряване " на вируса или таман противоположното?

- На този стадий би трябвало да се въздържаме от изводи, тъй като информацията, с която разполагаме, е извънредно нищожна. Както подценяването, по този начин и надценяването на разновидността “Омикрон” би било извънредно рисково. Първото ще притъпи вниманието ни в миг, в който би трябвало да сме изключително внимателни, а второто може да провокира непотребен стрес и суматоха измежду хората. Науката и медицината се основават на доказателства, а те се получават в резултат на задълбочени изследвания и обективното анализиране на получените резултати.

Към днешна дата не разполагаме с научно доказани данни по нито една от интересуващите ни “горещи” тематики, свързани с държанието на “Омикрон”, в това число способността му да се популяризира, клиничната картина на инфекцията с него и в каква степен може да отслаби действието на имунитета, добит при преболедуване или с ваксина.

От медийни изяви на лекари в Южна Африка пристигна първична информация, че разновидността визира най-вече младежи и протича със относително по-лека клинична картина, в която чест и водещ признак е била умората. Тези наблюдения обаче са върху стеснен брой случаи и са персонални усещания, не са задоволителни за оформяне на научно обосновано извънредно умозаключение. Особено значимо е по какъв начин ще протече срещата сред “Омикрон” и по-възрастните пластове на популацията и уязвимите групи. Въпросът за продължителния Коронавирус след зараза с “Омикрон” също заслужава внимание, защото знаем, че изявата на това положение не е обвързвана с тежестта на болестта, т.е. има го и при леки случаи.

- Как да се пазим от този вид - както и до момента ли?

- Специалистите предлагат продължение на имунизационната акция и прецизно съблюдаване на познатите ни ограничения - носене на маски, отбягване на събирания, физическа отдалеченост, постоянно проветряване, отлична персонална и социална хигиена. В страни, в които рестриктивните мерки бяха отстранени, също връщат носенето на маски на закрито. Важно е слагането на усилващата - бустерната, доза ваксина, тъй като тя ще увеличи равнището на имунния ни отговор. По мнението на специалисти слагането на бустерна доза може да се окаже задоволително за обезпечаване на отбрана против тежко боледуване и гибел от новия вид и да не се стигне до актуализиране на имунизациите. И тук обаче тежката дума ще имат резултатите от изследванията, които се организират сега.

- Смятате ли, че е редно да бъдат въведени спомагателни ограничения?

- Мисля, че прецизното съблюдаване на ограниченията за ограничение на разпространяването на вируса, наблягам - прецизно, и слагането на ваксина, в това число бустерна доза, са задоволителни. Да не забравяме и за ефикасния граничен надзор.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР