ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Напрежение между Турция и България: хронологията на един скандал

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Движение за права и свободи съумя да активизира до прекаленост изселническия избор - благодарение на Турция. На този декор сред София и Анкара избухна скандал, който може да се разрасне. От незаконното потребление на етническата карта губим всички.

От четвъртък, 18 ноември, България и Турция са в положение на дипломатически скандал, който има капацитет да се разрасне.

Какво се случи дотук?

Късно нощес, малко след 22 часа, Министерството на външните работи на Анкара е извикало на незабавна среща посланика на България Ангел Чолаков. Според турската телевизия TRT, мотивът са изказванията за интервенция на Турция в българските избори за президент и парламент и митингите в София.

Няколко часа по-рано пред турското посолство в София се стигна до митинг. Участниците в него замеряха постройката с домати. Звучаха патриотични песни, имаше и апели да се гласоподава за Румен Радев на втория тур на президентските избори. Все още не е ясно кой провежда митинга, защото уведомлението в общината е подадено от името на Facebook група.

Преди това България публично прикани Турция да се въздържа от предизборна пропаганда. Това е станало на среща сред непрекъснатия секретар на българското външно министерство Иван Кондов и изключителния и пълномощен дипломат на Турция в София Айлин Секизкьок, оповестиха от Министерство на външните работи.

По-рано същия ден служебният вътрешен министър Бойко Рашков упрекна Турция в интервенция във вътрешните работи. Той цитира изявления в турски медии на публични лица от Федерацията на балканските изселници, както и на кмета на община Кестел, Бурса, за поддръжка за Движение за права и свободи на изборите в България. Рашков даде за образец и изявления в турската преса, в които се споделя, че в България за първи път турчин е претендент за президент и изводи като " желаем турчин да бъде президент на България " и така нататък

Кой завоюва

От изборните резултати може да се направи извода, че Движение за права и свободи съумя да активизира до прекаленост изселническия избор и то благодарение на Турция и медиите. За Мустафа Карадайъ, претендента за президент на Движение за права и свободи, който е и водач на придвижването, са дали своят вот общо 309 681 души. Важно е да се означи, че 87 083 от тях са пристигнали от чужбина, съгласно формалните резултати на ЦИК.

Страничен, само че в действителност действителен резултат от мобилизацията в Турция са резултатите за парламент. На 14 ноември Движение за права и свободи получи 341 000 гласа, откакто на изборите през юли за придвижването бяха дали своят вот 292 514 души. Гласовете от за Движение за права и свободи на последните парламентарни избори са 87 743, а през юли са били 29 609. През април са били още по-малко - 23 004. Така въздействието на безконечния балансьор и " поръчител за етническия мир " Движение за права и свободи се усилва от 29 места в предходния парламент до 34 в идващия.

От плакатите на митинга пред турската задача наподобява, че дейностите в Турция ще активизират гласове за Радев. Опасенията на протестиращите евентуално са тези: чака се ниска изборна интензивност, също така има белези, че електоратът на Движение за права и свободи в Турция ще гласоподава за съперника на Радев - професор Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ. Дали това е по този начин ще се разбере след балотажа в неделя.

Травмата и операцията

От репортажи и от изявлението на Рашков се разбра, че изселниците са манипулирани с класическата за Движение за права и свободи неистина, че имената им още веднъж ще бъдат заменени. Това е напън и активиране на контузията от така наречен " възродителен развой ". Навремето акцията на Българска комунистическа партия стартира с напън за промяна на турските имена с български, ограничавания в потреблението на родния език, традиции и вяра, и приключва през лятото на 1989 с изселването на към 360 000 български жители в Турция. Именно те и техните потомци гласоподават за Движение за права и свободи, тъй като се допуска, че партията на почетния ръководител Ахмед Доган пази техните ползи.

Като мотив за плашенето с нов " възродителен развой " е послужил въпросът, заложен на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност през август т.г. от Румен Радев към Карадайъ: " Вие ще ми кажете ли коя е вашата Родина майка? ". Радев атакува с този въпрос Карадайъ, който преди този момент се опита да раздуха абсурда с министър Кирил Петков и заявката му за отвод от канадско поданство. Радев и Карадайъ имаха конфликт и малко по-рано - поради изявление на водача на Движение за права и свободи в Турция през юни тази година. Според Анадолската организация, Карадайъ е декларирал пред ръководителя на Великото национално заседание Мустафа Шентоп, че " Турция е нашата татковина ". " Останахме там (България - бел. ред.) след Османската империя и нашата борба е в отбрана на нашата турска еднаквост, в отбрана на нашите език, вяра и традиции ", декларира Карадайъ пред Шентоп.

Омагьосаният кръг

Тук може да се спори дали това изявление на Карадайъ е в услуга на манията на президента на Турция Реджеп Ердоган за нова Османска империя, или не. Факт е, че всеки напън, всяко патриотарско изявление против българските мюсюлмани, всяка игра на етническата карта разсънва контузията и страха у българските мюсюлмани. И това не е от през вчерашния ден.

Обратното - надигането на властта и арогантността на Движение за права и свободи и/или бълнуванията за нова Османска империя укрепват гласовете на националистите. Така се получава обаян кръг, в който отстраняването на Движение за права и свободи от обръчите и порциите, както и ограничението на токсичния шовинизъм са невъзможни.

От незаконното потребление на етническата карта през днешния ден печели Движение за права и свободи, печелят българските и турските националисти, може би ще завоюва и Румен Радев.

В дълготраен проект губим всички. Губят България и българските жители, губят и българските жители в Турция, които остават заложници. Губят и двустранните връзки.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР