ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нужен е тристълбов модел на здравното осигуряване по подобие на пенсионното

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Нужен ни е тристълбов модел на здравното обезпечаване по сходство на пенсионното.

Този модел ще сътвори конкуренция сред здравноосигурителните сдружения, ще докара до повишение на качеството на здравните услуги и до контролиране на цените им.

Така в здравноосигурителната система ще се оформят три стълба:

Първият е наложителното здравно обезпечаване. Той подсигурява използването на главен пакет от здравноосигурителни услуги. Организацията и финансирането се правят от структурите на НЗОК по в този момент настоящата система. НЗОК продължава да бъде основен поръчител на здравното обезпечаване на популацията и резервира своята водеща роля в системата на здравното обезпечаване.

Вторият дирек е спомагателното наложително здравно обезпечаване. Той има надграждащ темперамент и се реализира посредством даване на спомагателен пакет от здравни услуги. Организацията и финансирането се правят от лицензирани здравноосигурителни сдружения. Въвеждането на втори дирек в наложителното обезпечаване е гаранция, че спомагателната наложителна осигурителна вноска ще покрива спомагателен пакет от здравни услуги, а не просто механично нарастване на осигурителната тежест.

Третият дирек е доброволното здравно обезпечаване.

Най-важните публични изгоди от гореспоменатия модел са следните: конкуренцията сред здравноосигурителните сдружения ще докара до повишение на качеството на здравните услуги и контролиране на цените им; ще се упражнява доста по-строг надзор върху разноските за здравни услуги; ще се усъвършенства мрежата от лечебни заведения, които работят по линия на наложителното здравно осигуряване; и най-важното - всички ние, обезпечените лица, ще можем директно да влияем върху политиката и пазарното държание на здравноосигурителните сдружения заради обстоятелството, че ще можем да избираме, надлежно да се прехвърляме в здравноосигурително сдружение, което предлага и подсигурява най-хубаво обслужване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР