ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Властта е в хора, които не знаят какво да правят с нея

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Протестните партии не сбъднаха очакванията на протестиращите, мнозина идеалисти бяха грозно излъгани. Хитрите водачи на митинга в този момент са депутати или министри, водят война между тях и нямат никакъв спомен от идеалите на площада. Това съобщи в изявление за БГНЕС анализаторът и журналист Иван Стамболов-Сула.

БГНЕС: Г-н Стамболов, за повторно в най-новата ни история имаме толкоз малко просъществувал парламент. Как ви изглеждаше работата на 46 Народно заседание?

Иван Стамболов-Сула: Шумни и безредни придвижвания без потребен резултат. Депутатите като че ли се бяха оплели в тънки и невидими за нас сметки, които обаче нямат нищо общо с формалния дневен ред на обществото. Дори тези депутати и групи, които знаеха защо става дума и имаха предпочитание да водят някакъв естествен парламентарен живот, бяха изправени пред неспособност да го сторят поради общата полуда. Всички ние, страничните наблюдаващи, имаме възприятието, че до властта се добраха хора, които мощно я желаят, само че не знаят какво да вършат с нея. И нямам поради толкоз забележимите през очите на медиите персони, колкото тези, които стоят в сенките зад тях. Макар че и забележимите си ги бива.

БГНЕС: Може ли да приказваме, че през последните 6 месеца политическият развой у нас минава през едно самобитно чистилище?

Иван Стамболов-Сула: Идеята за чистилището е католическо изобретение, което ние не споделяме заради догматичната му неплатежоспособност. Но даже и да приемем този мироглед, отново не можем да кажем, че политическият развой минава през чистилище. Чистилището е място, където грешниците при типа на бъдещите безконечни страдания осъзнават греховете си, изпитват изгаряща виновност, която ги очиства и ги прави годни за Царството Божие. Не виждам у нас някой да осъзнава някакъв грях или да се усеща отговорен за нещо. Не виждам някой да се стреми да бъде кадърен за Царството Божие. Напротив, все по-често виждам бесове.

БГНЕС: Докъде ще ни докара експанзията и вулгарността на политиците, на която сме очевидци?

Иван Стамболов-Сула: Те не са единствено у политиците, никой не е застрахован. Политиците не са се взели от нищото, те са представители. Такива пристрастености като експанзията (омразата) и вулгарността (безсрамието) водят индивида до същностен разпад. Помътняват до цялостно изтриване облика на всякакво положително в неговата природа. Все още одобряваме експанзията и вулгарността за нещо неприятно. Ако продължаваме обаче, ще стартираме да ги одобряваме за нещо обикновено, а по-късно – даже и за нещо положително. И това ще е краят. Ето до такава степен ще ни доведат.

БГНЕС: Протестните партии не опропастиха ли очакванията и настояванията на протестиращите?

Иван Стамболов-Сула: Със сигурност не ги сбъднаха. Мнозина идеалисти бяха грозно излъгани. Сега някои се вайкат, а други към момента не желаят да признаят измамата пред себе си от горделивост. Никой не им е отговорен. Предупреждавахме ги през цялото време. Нека в този момент, в случай че не ги е позор, да се върнат година обратно и да си спомнят какво сме им говорили тогава, когато наивните жители замеряха с яйца постройките на личните си институции, а хитри водачи ги предвождаха с ковчези, бесилки и пернишки винкели. Сега тези хитри водачи са депутати, дори министри, цепят се, водят война между тях и нямат никакъв спомен от идеалите на площада. Срамота! Но както споделих, даже и да не можехте сами да повярвате какво ще излезе най-после, бяхте предизвестени.

БГНЕС: Идва ли краят на системата, която бе основана по време на тройната коалиция в сферите на бизнеса, политиката, правораздаването и медиите?

Иван Стамболов-Сула: Не знам за коя система говорите. Ако имате поради фасадната народна власт от клиентелистки вид, тя не беше основана тогава, а за жалост много по-рано. Тройната коалиция просто сподели по нахален метод защо в действителност иде тирада – системата 3:5:8, разпределението на контрола върху публичния запас за корист с него. Такова систематизиране по-късно е имало и при всяко друго съдружно ръководство. Въведоха дори така наречен „ отвесен принцип “, гарантиращ ненамесата на съдружните сътрудници един на различен в тъмните каузи. Грозна картинка. Не, краят на тази система не се задава. Но пък това е системата в целия либерален свят. Ако се ползва с мярка и усет, ще оцелеем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР