ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Владислав Панев за ФАКТИ: Спартакиадата кой ще даде най-много предложения може да вкара страната във финансова криза

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Загубихме два часа от времето на Народното събрание, което в последно време е изключително скъпо - влизаме в непотребен спор, вместо напряко да гласуваме дали да понижим периода за подаване на оферти или не”.

Така Владислав Панев, съпредседател на " Зелено придвижване " и заместник-председателят на парламентарната група на “Демократична България”, разяснява пред ФАКТИ предлагането на Българска социалистическа партия за понижаване на периода за оферти за промени в актуализацията на бюджета сред първо и второ четене. По-рано през днешния ден въпросното предложение не мина при гласоподаване в пленарна зала.

" В последна сметка има задоволително време за подаване на предложенията. Най-ранната дата, на която президентът може да разпусне Народното събрание, е в края на идната седмица, тъй че ще имаме задоволително време и за гледане на бюджета. Нямам никакво терзание, че при положително предпочитание на целия парламент, актуализацията ще мине ", сподели още Панев.

Разговаряхме с Владислав Панев и по отношение на предложенията в актуализацията на бюджета, които “Демократична България” ще направи.

Опитваме се да не приготвяме доста оферти сред първо и второ четене , тъй като съгласно мен тази спартакиада кой ще даде най-вече на хората във тип на повече разноски или по-малко доходи е много рискова. Може да се стигне до такава степен, че, вместо да свършим добра работа - и за служебното държавно управление, и за цяла България, най-после да вкараме страната във финансова рецесия. Представете си, когато най-после сумираме всички оферти, които постъпят до 7 септември, и те се окажат на стойност няколко милиарда лв. - бюджетът няма да издържи. Оттам нататък може да пострада и финансовата непоклатимост. Нашите оферти ще бъдат задоволително умерени, с цел да не влезем в този избирателен танц на “даващите”, изясни Панев.

“Ще се концентрираме върху чисто практични неща. Както върху земеделските производители, по този начин и върху системата за ваучери , която е извънредно значима. Ваучерите изтичат някъде септември-октомври. Става въпрос за ваучерите, които компаниите дават на своите чиновници и по този метод заплащат по-малък налог общ приход. Това ще коства относително малко пари на бюджета - до 50 милиона лв.. Смятаме да предложим това да бъде удължено, както и още няколко такива дребни промени”, уточни Панев и разясни: “Ще предложим парите за ваучери да стигнат до края на годината, а не както се обрисува в този момент - да изтекат септември-октомври и в бюджета да няма задоволително пари за това в последните два месеца от годината”, уточни той.

Припомняме, че актуалният неактуализиран Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 година утвърждава обща годишна квота за даване на ваучери за храна в размер на 350 милиона лв.. В края на юли 2021 година Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) сигнализира, че годишната квота ще бъде изчерпана през септември, което би оставило над 500 хиляди чиновници без ваучери за храна в последните месеци на годината.

На въпроса дали споделя тезата, че актуализацията е извънредно нужна, Владислав Панев отговори: “Смятам, че поради това, че и в световен, и в народен проект има повишение на инфлацията, актуализацията би била потребна, с цел да защитим приходите на най-бедните хора и особено пенсионерите с най-ниски приходи. По тази линия поддържам тезата. Иначе не мисля, че ще стане цялостен апокалипсис, в случай че актуализация не се одобри. Вижда се обаче, че по-скоро има консенсус в Народното събрание, че актуализацията ще мине”.

“Голямото ми безпокойство е тази актуализация да не се употребява за предизборни цели, т.е. да не похарчим зорлем няколко милиарда лв. от горната страна за популистки хрумвания , които не са задоволително добре премислени и разисквани в парламента”, добави той.

“Демократична България” няма да бъде разточителна сред първо и второ четене, а в противен случай - ще предложи в действителност значими неща, които не костват доста пари на бюджета ”, сподели още той.

Разговорът мина към към този момент упоменатата инфлация, която се следи в международен проект. “Инфлацията е значително “вносна” поради повишението на цените на главните първични материали, поради извънредно ниските лихви, които се задържаха дълготрайно време в международен проект, в това число и в Европейския съюз, поради отрицателните лихви, поради цената на въглеродните излъчвания, които оскъпяват редица артикули. Въпросът е не по какъв начин ние ще се борим с инфлацията у нас, а какви ограничения ще вземем, с цел да предотвратим нейното негативно въздействие върху маса хора, като в това време не наливаме в допълнение масло в огъня , каквото биха създали тези спомагателни милиарди, които се чака да предложат за увеличение на бюджетните разноски от някои парламентарни групи”.

В края на диалога Владислав Панев разясни, че средства за въпросните спомагателни разноски е допустимо да се обезпечат, само че въпросът е да се харчат рационално. “В момента фискалният запас е за към 9 милиарда лв.. Очаква се да се емитират и нови излъчвания държавни скъпи бумаги. Тоест - пари ще се намерят, тъй като сега парите са евтини в международен проект. Въпросът е тези пари да се харчат рационално, а не “на юруш”. С това харчене “на юруш” наливаме масло в огъня на инфлацията. Според мен това изрично не е разумно”, приключи той.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР