ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Затвор за тези, които отричат геноцида в Босна. Приложимо ли е това?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Отричането на геноцида в Босна е неприемливо и ще бъде криминализирано. Но дали възбраната ще се окаже сполучлив инструмент и дали въобще ще може да се приложи?

Да отричаш геноцида, осъществен по време на войната в Босна и Херцеговина - отсега нататък това ще бъде престъпно закононарушение. Повелява го указ на досегашния Върховен представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина Валентин Инцко, чийто мандат изтича. Намерението му е положително, спор няма. Доказано е, че през 1995-а година сръбските войски са избили 7000 босненски мюсюлмани в Сребреница, което се покрива с дефиницията геноцид. Редица босненско-сръбски политици обаче не престават да го отхвърлят, а това е отвратително.

Как обаче ще се ползва декретът на процедура? Особено пък в комплицирано конструирана страна като Босна и Херцеговина, състояща се от три равноправни народи, най-голямата от които - бошняците - не възлиза на повече от 51 %. Посолството на Съединени американски щати в Сараево реагира много сдържано, а това би могло да бъде знак, че и във Вашингтон си задават този въпрос.

За декрета на Инцко в това време се твърди, че бил " начален ход " в един " съответен спор " за " практическото използване " на възбраната да се отхвърля геноцида. Правителствата на Англия и на Германия изпратиха буквално идентични мнения по въпроса, които, несъмнено, са съгласувани със съответните столици. Дългогодишният специфичен делегат на Съединени американски щати за Балканите Матю Палмър още през април съобщи, че от американска позиция тази възбрана не е " изключително сполучлив инструмент " в опита да се криминализира изразяването на отзиви, даже когато те са явно погрешни.

Така че остава открит въпросът дали наложената възбрана да се отхвърля геноцидът ще може да се ползва и дали ще насърчи помиряването, или по-скоро ще втвърди фронтовете.

Михаел Мартенс, " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР