ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кремълският рекетьор

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Димитрин Вичев, Съпредседател на Атлантическия съвет на България

Всъщност съветският президент Владимир Путин постоянно е употребявал бандитски способи. Научени от уличните банди в родния му Ленинград и от школата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Целта му през днешния ден е същата като фикс-идеята на севернокорейския деспот Ким Чен Ун - да принуди американския президент да стартира диалози с него. Което би означавало да го признае за еднакъв или най-малко за задоволително важен.

Тактиката на Ким сякаш съумя при предходния американски президент. Доналд Тръмп се срещна с комунистическия общоприет секретар, нещо си приказва с него и дори замени общителни писмени излияния. Но и Тръмп бързо разбра, че Ким е азиатски квартален рекетьор, който желае да държи съседите си в боязън и че няма съществено желание да спре нуклеарните опити и тестванията на балистични ракети. Просто се опитва да замаже очите на Съединени американски щати, с цел да бъдат свалени глобите против режима му.

С сходен номер, въпреки и на по-високо ниво, в този момент излиза евразийският водач Владимир Путин. Трупа войски, дрънка оръжие към Украйна и плаши с поредна ескалация на военните дейности. И той, и слугинажът му са наясно, че Съединени американски щати и президентът Байдън няма да проспят тази проява на мускули и да останат безмълвни при възможна директна съветска експанзия.

Вероятно в Кремъл разчитат Съединените щати да не изпратят военни инструктори и съвременно оръжие в поддръжка на Украйна. Московските „ стратези “ може би се надяват, че Съединени американски щати ще останат пасивни и че няма да имат директен конфликт с американски бойци на украинска територия.

Подобни сметки вършиха преди три години и в Сирия, само че ненадейно за Москва повече от 200 бойци от „ частната “ съветска войска „ Вагнер “ бяха изпепелени единствено за няколко часа в региона на град Дейр аз Зур.

В устрема си да държи НАТО по-далеч от възможните зони на боен конфликт с Украйна, преди няколко дни Кремъл подвигна във въздуха и изпрати покрай морските граници на съюзните страни от Алианса десетки съветски изтребители и бомбардировачи. От северна до югоизточна Европа. Руските бойни самолети направиха пиратски облитания с изключени транспондери, с цел да не оповестят координатите и посоката на полета си.

Нарушителите на интернационалните правила за въздухоплаване бързо бяха прихванати от десетки натовски изтребители над Северно, Балтийско и Черно море, след което бяха принудени да се върнат в авиобазите си. Командирите от НАТО настояват, че са удовлетворени от осъществените тренировки на силите за противовъздушна защита и на дежурните бойни изтребители. Прихващането и подготовката за пукотевица по действителен съперник са най-хубавата подготовка за водачите и за плановете на зенитно-ракетните установки.

Паралелно с тези провокации, обезпокоени от обещанието на Байдън за нови наказания против Кремъл поради намесата му в изборите в Съединени американски щати, към този момент са задействани десетки левичарски и извънредно десни организации в Америка и Европа. Краткосрочната им задача е да притискат президента Байдън да смекчи тона към Путин. Това финансово подтиквано „ публично мнение “ се пробва да внушава боязън от боен конфликт с Русия.
Кремълските бандити чудесно знаят, че хората на Запад не желаят война и че ще изискват от своите водачи да договарят с Путин.

Точно това е задачата на Кремъл.

Защото единствено по този начин Путин ще може да показва пред съветския народ какъв брой популярен и умен водач е, и по какъв начин американците се опасяват от могъщата и „ непобедима “ съветска войска. Така Кремъл ще може да продължи да заблуждава съветските жители, че сложният им живот не е поради кражбите на съветските олигарси и корумпирани служители, а с цел да може Русия да бъде приета от Съединени американски щати и останалия свят за велика мощ.
И въпреки всичко, в случай че Путин успее да склони Байдън към диалог, какво ли би изискал от американския президент?
Със сигурност – доста неща, с вярата да получи по малко от всичко или най-малко едно, само че за по-дълго време. И като всеки просташки рекетьор го желае в този момент и незабавно.

Най-вероятно Путин би изискал от Байдън:
Първо, да бъдат анулирани глобите против режима му.

Второ, Съединени американски щати и Западът да се примирят с анексията на Крим.

Трето, Съединени американски щати, Западът и целият свят да не помнят за правата на индивида в Русия, да престанат да мерят съветската страна със строгите стандарти на западната цивилизация и на демократичните всемирен правила и полезности.

Четвърто, Съединени американски щати да се откажат от решението си да блокират стартирането в употреба на съветските газопроводи " Северен поток-2 " и " Турски поток ", което доста би понижило притока на милиарди евро към изтъняващия бюджет на Кремъл.

Пето, Съединени американски щати да одобряват, че Украйна, Грузия и Молдова са част от сферата на съветските ползи, вътрешен двор на Путиновата полуимперия и вечно да бъдат оставени под опеката и " закрилата " на Москва. Както и че не трябва дори и да си помислят за кандидатстване и участие в НАТО и Европейски Съюз.

Не е изключено Владимир Путин да изиска гаранции за цялост на активите на съветските олигарси и на лицата от вътрешния кръг на кремълския деспот, скрити в офшорни и западни банки. Посочените активи, дружно с други откраднати от съветския народ средства, съгласно разнообразни медийни наблюдаващи, наближават невъобразимата сума от 2 /два/ трилиона $!

Парите ни или живота ви! “ евентуално ще бъде скритата опасност, под формата на избор, който ще предложи подполковника от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на американския президент. Надали Путин инцидентно насочи благопожелание за здраве на Байдън, откакто научи, че американският президент е дал отговор с „ да “ на журналистически въпрос дали счита Путин за палач.

Срещу опцията да продължи да граби популацията си и да си обезпечи покорни съседи Путин евентуално ще обещае, че той и кремълската хунта ще подсигуряват „ мира и дружбата сред народите “.
Може дори да даде „ почтена дума “ да съблюдава Минските съглашения и даже да върне на Украйна окупираната част от Донбас и контрола по границата ѝ с Русия. Но несъмнено, с подусловието Украйна да даде автономност на Луганска и Донецка област. С което ще стартират безконечни разяснения, упреци, нападки, назначени и отсрочени срещи на експертни групи и така нататък и тъй наречените

Путин играе " ва банк ". Като всеки картоиграч, треперещ от лакомия и загуба на самообладание.
Ала Джо Байдън познава задоволително добре и прекомерно от дълго време рекетьорските похвати на Кремъл. И едва ли ще се поддаде на шантажа. За отстъпки и дума не може да става, тъй като това би означавало да признае победа на авторитаризма над демократичната народна власт, която е основата и структурата на актуалното западно общество и държавност.

От друга страна комунистически Китай деликатно следи обстановката в връзките сред Москва и Вашингтон. Ако Съединени американски щати правят отстъпка пред Кремъл, то нищо положително не чака нито уйгурите, нито китайските тибетци, нито жителите на Хонконг. Най-застрашени от засилващата се мощност и апетити на Китай са неговите прилежащи страни. Тайван, Япония и Южна Корея също ще имат съществени учредения да се разтревожат за своята национална сигурност. Това са страни, които са потвърдени съдружници на Съединени американски щати и не могат да бъдат оставени в риск да последват ориста на Украйна, Грузия или Молдова.

Очаквам и се надявам пристрастеностите на московските чекисти скоро да бъдат охладени. Възможно е някакъв телефонен диалог сред Путин и Байдън въпреки всичко да се организира през тази година. Но персонална среща на четири очи и сделки за ярко бъдеще, при настоящето безочливо и нападателно държание на Русия против Запада, надали скоро ще има.

Междувременно съюзните страни от НАТО започнаха подготовката за широкомащабни военни учения от Балтийско до Черно море, които ще се проведат по въздух, суша и море през идващите три месеца на територията на 14 съюзни страни. Маневри, в които ще вземат участие повече от 28 000 военнослужещи от 26 страни, оборудвани с най-съвременните оръжия, техника и транспортни средства. Учения, които ще съставляват категоричен знак към пълководците на „ несъкрушимата и именита “ съветска войска за опциите, силата, координацията и подвижността на войските на Алианса.

Куражът на кварталния престъпник е огромен единствено когато налита на пердах против дребни, самотни и надалеч по-скромни по мощ противници. Но види ли твърдата решителност на обединени и изправени против него хора, смелостта му бързо се изпарява и се скрива в бърлогата си.

Точно по този начин би трябвало да се постъпи и с кремълския рекетьор. Време е да му бъде преподаден групов и запаметяващ се урок, а той да се скрие някъде по-дълбоко в бункерите си в Москва или Урал. Защото все по-вероятно наподобява някой ден или нощ, близкото му обграждане да постъпи с него по този начин, както със Сталин са постъпили „ правилните “ му съратници през 1953 година Поне по този начин настояват познавачи на историята и тайните на Кремъл и нравите на жителите му.

Надявам се, че водачите на цивилизования свят чудесно помнят грешките на предшествениците си от предишното и че няма още веднъж да ги позволен. Те би трябвало доста добре да са научили урока, че плодотворни диалози за мира с Кремъл могат да се водят единствено от позиция на силата. И че в никакъв случай не би трябвало да имат безусловно доверие на думите и обещанията на съветските водачи. Дано в никакъв случай не не помнят и думите на великия немски канцлер Бисмарк от края на XIX в., че „ нито един контракт с Русия не коства даже хартията на която е написан. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР