ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Десислава Иванчева за ФАКТИ: Мога да напиша книга с дебелината на „Война и мир“ само за ареста и затвора

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бившата кметица на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева влезе в предизборната борба като претендент за депутат от Политическа партия „ Общество за Нова България “. Още когато разгласи, че ще се кандидатира за народен представител в 45-тото Народно заседание, Иванчева изясни за какво го прави. „ Сблъсъкът със системата, мафията и статуквото, ме накараха да се кандидатирам за депутат “, сподели тя в ефира на телевизия Евроком, имайки поради воденото против нея дело по обвинявания за взимане на рушвет. Иванчева е лидер на листите на „ Общество за Нова България “ в два изборни региона в София - 23-ти и 24-ти.

За да приказваме за актуалната кандидатура ѝ за депутат, за посоката, в която България би трябвало да се развива съгласно нея и за това по какъв начин моделът на ръководство може да бъде изменен, от ФАКТИ се свързахме с Десислава Иванчева. Разговора четете в идващите редове:

- Г-жо Иванчева, какви промени в модела на ръководство на страната би трябвало да се случат съгласно „ Общество за Нова България “?

- Най-важното е ръководещите да одобряват, че народът е суверен, а не те. Народът е шеф, а ръководещите - негови чиновници. Те би трябвало да работят за развиване и разцвет, за заслужен и първокласен живот на нас, жителите. Сегашният модел на ръководство е нещо комплицирано и неверно, нещо изцяло недопустимо. Управлението в този момент е мафиотско, еднолична тирания, абсолютизъм, без ценене на Конституцията на Република България и националните закони, както и тези на Европейския съюз.

Този модел на ръководство би трябвало да бъде заменен с модел на отговорност, почтеност, просветеност, експертност, равнопоставеност и почтително отношение към жителите и тяхното присъединяване в ръководството. Управлението на България би трябвало да бъде умно, положително, да носи разцвет на нашата нация и страна, триумфи, благоденствие, благополучие и духовно прояснение.

Обществото ни се нуждае от смяна на управническия модел и излекуване на връзките сред жителите и страната.

- Кои са съответните направления, в които съгласно Вас би трябвало да се развива страната ни?

- Положение е толкоз неприятно в страната, че няма бранш, който да не е обиден и да не върви надолу в посока банкрут. Това, за което, в случай че бъда определена за депутат ще работя, преди всичко е самостоятелен съд и връщане на правовия ред в България. Това е главното, което всички дружно би трябвало да реализираме, без него няма да има никакво развиване, в която и да е област.

- А какво е нужно да се случи, с цел да бъде обезпечен по-висок стандарт на живот у нас?

- Историята ни учи, че благополучие може да има там, където и когато съществуват стопанска и политическа независимост. Аз съм уверена, че държавното управление би трябвало да основава условия за разгръщането на предприемачеството и трудолюбието чрез поощрения без директна интервенция. Гражданите би трябвало да бъдат предпазени от високи налози и такси и от злоумишлена бюрократична интервенция. Аз имам вяра, че обществото може да излезе от всяка стопанска рецесия с допустимо минимум неподходящи последствия, единствено в изискванията на икономическа и политическа независимост.

Нужно е да се построи здрава и конкурентоспособна стопанска система и да се обезпечи - благодарение на страната, среда за развиване на бизнеса. Трябва на бизнеса да не се пречи, нужно е да се понижи и бюрокрацията - това е нужна причина, с цел да може страната да се оправи с натиска на конкуренцията на един свободен пазар.

Нужно е още да се акцентира на развиване на нововъведенията, да се привлекат вложители, които да създават и да обезпечат работни места. Бизнесът и образованието би трябвало да гледат в една посока и дружно да възнамеряват бъдещето. Важно е още българското законодателство да хармонизира със законодателството на Европейски Съюз - т.е. у нас да работят нормативни актове, които са в благозвучие с европейското право.

За по-висок стандарт е нужно още да бъдат усъвършенствани българските институции, които управляват използването на законите и да бъде основана дейно настояща българска администрация. Трябва ни политическа непоклатимост на основата на демокрацията, спазването на човешките права и правата на малцинствата.

- И като кметица на „ Младост “ работехте по проблеми, свързани с околната среда - какво е нужно да се промени, с цел да имаме повече зелени площи в градовете?

- За да има повече зелени площи в градовете е належащо едно - да се съблюдават законите! Контролът и спазването на законовите условия от строителите автоматизирано ще докара до повече зелени площи в градовете, тъй като по този начин е заложено в закона. На всеки 100% градеж е належащо да се основават 40% зелени площи. Принцип, който се не помни или оставя на страна от строителните бизнесмени и държавната администрация. Нещо, което е безусловно неприемливо!

- А за какво са ни нужни повече зелени площи, за какво опазването им в Ваша идея?

- Зелените площи в градовете са техните бели дробове, пречистващата и лекуваща система. Зелените площи са здраве. Зелените площи са нашата връзка с природата, която ни закриля. Ние живеем на тази земя чартърен, от нашите бъдещи генерации. Ние от „ Общество за Нова България “ желаеме страната ни да остане зелена и плодородна, красива и богата. Искаме да я съхраним за идните генерации чиста, да прилагаме нови безвредни технологии, да ограничим сечта в горите до санитарния най-малко и ще подтикваме основаването на нови горски масиви. Ще въведем сложни ограничения за опазване на еко равновесието в крайморските и крайречни зони.

- При влизане в 45-тото Народно заседание, ще работите ли и по посока развиване на пълномощията на гражданското общество?

- Разбира се, да. Моето виждане е, че би трябвало да има гражданско наличие, присъединяване със зачитащ се глас на всички места. Гражданското общество е един от най-силните механизми на демокрацията, чиито принадлежности са публичният надзор на властта и механизмът за отзоваването ѝ. Гражданското общество е това, което ме издигна за кмет на „ Младост “ и което ме нагърби с нелеката задача да спра застрояването и да работя за облагородяването на квартал „ Младост “. Политическите и публичните сили би трябвало да се управляват взаимно в името на общото оцеляване. Гражданското общество е това, което се грижи за свободата на словото, въздейства върху решенията на ръководещите, тъй като касаят него.

- Предвид Вашия арест и делото против Вас, за какво не се отказахте да се борите – ето да вземем за пример с кандидатурата за депутат?

- Не се отхвърлих да се боря, тъй като ние с Биляна Петрова сме почтени. Никога не сме желали, взимали или получавали пари, рушвет, подарък или каквото и да е в наша изгода. Всичко, което съм желала като кмет на „ Младост “ е неговото облагородяване, а всички дарения са минавали през Софийска огромна община. Ние бяхме набедени, непозволено упрекнати и наказани на първа и втора инстанция, без нито едно доказателство, по описа на подставеното на прокуратурата лица, нередовни СРС-та и подправени данни. Чрез тъпчене на правото ни за невиновност, на правото ни на почтен и обективен развой на нас ни беше отнето достолепието и положителното име. За интервала на нашето ръководство в община „ Младост “ ние с Биляна Петрова спряхме нелегално строителство, открихме обири и пуснахме сигнали за нарушавания за стойност от 5 милиарда лв..

Настъпихме доста противозаконни финансови ползи, само че защитихме ползите на хората, които ни бяха избрали – жителите на „ Младост “. Организирахме построяването на градинки, на зелени площи, на детски площадки, санирахме учебни заведения и детски градини, преместихме противоречиви или противозаконни строителни обекти без да нарушаваме правата на строителите. Проектирахме новия парк „ Европа “, тъй като не може квартал като „ Младост “ да няма самостоятелен подобен за разходка и отдих на живущите.

Какво получихме в подмяна? Чрез една нескопосана театрална режисура и неистини, ние бяхме задържани и отстранени от служба, с цел да може строителната мафия да продължи да се вихри нелегално в нашия и други квартали на София. Управляващите го направиха за наставление, с цел да не се стигне и в други квартали до същинско, гражданско ръководство. Знаков е цитатът от СРС-тата в кориците на делото ни: „ Какво ще стане в случай че на всички места се появят такива Иванчеви? “. Ще се съблюдава закона, това ще стане.

Именно това безвластие, с което се сблъсках, ме накара да стана п-четяща и по-мотивирана в битката. Добре, че се случи това, в случай че може по този начин да се каже, по този начин разбрах, че в действителност има корупция, поръчков съд и беззакония, които дотогава единствено бях чувала и чела от коментиращи хора за това. Успяхме да създадем промени при престоя си в ареста, дадохме публичност за нечовешките условия и извратеното отношение на властимащите към задържаните. Не ни даваха да си вземем вода, сок, солети, когато ни водеха до съда, а по закон ни се е полагало, само че това го разбрахме по сложния метод. Не ми даваха с месеци да се забележим на огледало, не е ни къпеха преди съвещание - по този начин мръсни и рошави ни хвърляха в залата пред медиите.

Съдия Недялкова - мисля, че беше тя, на първа инстанция ни взимаше листата, които носихме, с цел да ги снимате от медиите, тя ги одобряваше преди това… Това е било супер нарушение на правата ни, само че отново по сложния метод с четене успяхме след време да не ѝ ги представяме. Връзки на обувките не ни даваха да си сложим, когато сме в залата, с белезници ни вкарваха в зала пред публицистите, което е супер нарушаване на правата ни. Отново по сложния метод с доста четене и то напълно най-после - в последните съвещания, към този момент ни махаха белезниците пред залата.

Извратени, комплексирани хора са там… да не кажа, че огромна част от тях са садисти, изроди. Излязоха фотоси в медиите и успяхме да създадем промени в листата на позволените за задържаните неща, съдът позволи да имаме материали по делото на преносим компютър и да се срещнем с тях в ареста. Не успяхме да променим системата, да имат деловодна система – да дават нещо като номер или да се записва, че си изпратил документ, писмо. В първите месеци ние пращахме писма, тъжби до разнообразни институции, а те ги хвърляли в кръглата директория, което се равнява на в кофата. После започнахме ние да водим наше деловодство, само че отново не е по закон.

Може би мога да напиша книга с дебелината на „ Война и мир “ единствено за ареста и пандиза. Това обаче не ме пречупи, а ме направи по-силна, борих се и ще се боря в бъдеще за истината, законността и човешките права!

- Срещу какво и защо се борите?

- Това, за което се боря, е независимост и правдивост. Боря се за самостоятелен съд и връщане на правовия ред. За Изборен кодекс, обслужващ жителите, а не партиите. За унищожаване на хартиената страна, за понижаване на администрацията и въвеждане на електронно ръководство. Това, което желая, е да спра презастрояването в огромните градове, да спра унищожаването на горите и безконтролната и поголовна сеч, унищожаването на плажовете с „ подпорни стени “, замърсяването на въздуха с горене на непознати боклуци и пестициди, отравянето на почвата и износа на естествените благосъстояния на България,

- Защо би трябвало да гласуваме на изборите на 4 април?

Защото единствено по този начин имаме късмет за смяна, с цел да не ни победят. Гласувайте не за тези, които приказват красиво и дълго, само че празно, куртоазно и подправено. Не за тези, които имат пари за рекламни телевизионни участия, платени с пари, пристигнали от кой знае къде. Гласувайте за хора съгласно постъпките им, за хора, които са потвърдили, че се борят дружно с жителите за по-добър и стойностен живот, хора, на които им пука за протичащото се в страната ни.

Ще прикани още нещо - да гласуваме на 4 април с номер 26 в изборната бюлетина, с цел да си върнем страната, демокрацията, щастието и създадем почтено бъдеще за децата на България!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР