ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ердоган иска да спре нормализирането на хомосексуалността

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди броени дни Турция разгласи, че напуща Истанбулската спогодба. Сега обясниха за какво: група хора употребявали конвенцията, " с цел да възстановяват хомосексуалността ". А и България и други страни от Европейски Съюз не я били утвърдили.

Отказът на Турция от Истанбулската спогодба пристигна изненадващо и бе остро подложен на критика от доста места. Конвенцията на Съвета на Европа от 2011 си слага за цел да осуети насилието против дами и домашното принуждение посредством общовалидни правни правила. Няколко дни по-късно турският президент Реджеп Ердоган показа и пояснение за изненадващия отвод от конвенцията: съглашението било употребявано от група хора, " с цел да възстановяват хомосексуалността ". Това обаче нарушавало обществените и фамилни полезности на Турция, изясни представителят на президентската институция Фахретин Алтън.

В това отношение Турция просто следвала образеца на други страни. Ето какво се споделя в декларацията от Анкара: " Шест страни членки на Европейски Съюз (България, Унгария, Чехия, Латвия, Литва и Словакия) не са утвърдили конвенцията. Полша даже към този момент започва процедура за отдръпване от съглашението, защото Истанбулската спогодба съставлява опит на ЛГБТ-общността (лесбийки, гейове, би- и транссексуални) да наложат своите джендърски показа на цялото общество ". Край на цитата.

Байдън: " Аз съм надълбоко отчаян "

Новината за решението на Турция пристигна на 20 март 2021. Тогава Ердоган издаде указ, с който оповести, че страната му напуща Истанбулската спогодба. Тази стъпка беше остро подложена на критика в целия свят. Пълномощникът на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че Турция изпраща рисково обръщение към света. Президентката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напомни, че конвенцията предлага на дамите значима правна рамка за отбрана от принуждение, а американският президент Джо Байдън съобщи: " Аз съм надълбоко отчаян ".

Много турски организации за отбрана на правата на дамите осъждат решението на Ердоган като " невалидно " и " нелегално ". Председателката на Федерацията на турските женски организации Канан Гюлю съобщи пред Дойче Веле, че на дамите е отнето правото да живеят в среда без принуждение. " Жените бяха захвърлени на улицата, все едно че са чувал с отпадък, който всеки минувач има право да подритва. А ритникът като нищо може да се окаже и изстрел. Ние, дамите, няма да забравим този факт ", сподели тя.

Турски адвокати обръщат внимание на обстоятелството, че напускането на интернационално съглашение е много мъчно начинание. Соловата акция на Ердоган, съгласно тях, е извънредно необикновена. Турската специалистка по конституционно право Серап Язичи изяснява пред Дойче Веле, че има ясни правила за денонсирането на интернационалните съглашения. Едно от наложителните условия е турският парламент да одобри закон за преустановяване на Истанбулската спогодба. Едва откакто този закон влезе в действие, изпълнителната власт в страната получава правото да разгласи отвод от интернационалното съглашение, споделя Язичи.

Експертката приканва дамите в Турция да подадат самостоятелни тъжби против отхвърли на страната от конвенцията. " Призовавам всички дами да подадат тъжби, с цел да бъде оповестено решението за невалидно ", моли Язичи. Впрочем, нейният зов към този момент беше чут. Първата съответна тъжба против отхвърли от Истанбулската спогодба бе подадена от Сдружението на дамите и децата. В молбата, която към този момент е подадена пред Държавния съвет на Турция, се споделя, че страната е сключила интернационално съглашение, " влезнало в действие със закон, заради което не може да бъде анулирано посредством президентско решение ".

И преди декрета на Ердоган действителността беше мрачна

Решението на Ердоган беше посрещнато с недоумение и измежду необятните среди на турската общност, защото в Турция постоянно се правят жестоки убийства на дами. Често се чуват и рецензии, че страната не подхваща задоволително ограничения, с цел да отбрани дамите от принуждение.

Акции в обществените мрежи, които обръщат внимание на казуса, както и ангажирани групи в отбрана на дамите усилват натиска над формалните управляващи. Проблемът обаче прекомерно дълго беше премълчаван от държавното управление в Анкара, а и от турското правораздаване. Въпреки че данните са безапелационни. Организацията " Ще спрем убийствата на дами " е записала единствено през предходната година 300 убийства. Други 117 смъртни случая бяха категоризирани като " съмнителни ", измежду тях има и няколко съмнителни " самоубийства ".

Отказът на Анкара от Истанбулската спогодба е тежък удар за деятелите. За доста от тях тя беше последна вяра, защото страните, които са я подписали, се задължават да вкарат правна рамка за битка против насилието по отношение на дами.

Турция ратифицира интернационалното съглашение през 2014 и го трансформира в национално законодателство посредством Закона за разстройване на насилието против дамите и за отбрана на фамилията. Но всичко това си остана единствено на доктрина. Реалността наподобява иначе. Според сериозни наблюдаващи, правните правила на Истанбулската спогодба по този начин и не са били приложени на процедура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР