ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кой твърди, че не сме равнопоставени европейци

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Равнопоставени сме и още по какъв начин. Една разходка по уличките на италианското градче " Lamezia Terma " в района на Калабрия е задоволителна. Няма жител, който да не е чул за България. На 13 януари т.г. там стартира процесът против Н'дрангета – третата по мащаби мафия след Коза Ностра и Камора. В един бункер от 3000 кв.м. пред магистратите ще се изредят 350 подсъдими, 900 очевидци и 400 юристи. Разследването се е водило по едно и също време в Италия, Швейцария, Германия и България. Подсъдимите надлежно са – италианци, германци, швейцарци и българи. Може би с времето ще се появят и други, тъй като съгласно познавачи „ организацията “ наброява повече от 20 000 членове и сътрудници, пръснати по петте континента. Областите на деяние са типичен – опиати, най-вече кокаин, похищение с изнудване, трафик на токсични боклуци, туризъм, укриване на налози, пране на пари и убийства.

Н'дрангета е учредена още през XVIII век и се е развила на фамилен и роднински принцип. Тя се прочу през 1973 година с отвличането на внука на най-богатият човек на света – Жан Пол Гети младши. Старият Гети, притежател на петролната империя „ Getty Oil " първоначално отхвърля да заплати откупа от 17 милиона $, който Н'дрангета изисква. Малко след неговия отвод той получава плик с едното ухо на внука си с предизвестие, че в случай че продължава да не заплаща, ще получи и другото ухо. В края на краищата двете страни се спогаждат за 3 милиона $. Веднъж на независимост, младият Жан Пол Гети прави безуспешни опити да се свърже с дядо си, с цел да му благодари. Старият отхвърля даже да се чуе с него. Бившият пленник в никакъв случай не се съвзема от шестте месеца, прекарани в ръцете на мафията. Жан Пол Гети младши умира на 38 години, напоен от опиати и алкохол.

Годишният оборот на Н'дрангета възлиза на 50 милиарда $. Според „ Guardian " в този момент „ организацията “ тежи повече от McDonald's и Deutsche bank взети дружно. Срещу сходни финансови благоприятни условия мъчно се устоя. Между подсъдимите има членове на органите на реда, на правосъдната система и даже един кмет. Благодарение на тяхното подпомагане, главатарят на Н'дрангета - Луиджи Манкузо, който от 20 години е зад решетките, управлява активността на мафията. Главният обвинител и централна фигура на процеса е прокурора Никола Гратери. Той е родом от Калабрия и споделя със публицистите: „ Като ходех на учебно заведение, по пътя постоянно минавах около трупове. Още тогава се зарекох, в случай че мога един ден да отърва вечно този край от Н'дрангета, ще го направя ". Този ден наподобява е пристигнал. Италианското общество следи със спотаен мирис развиването на процеса. Една рота „ Carabinieri " пази денонощно Никола Гратери. Никой не е не запомнил, че неговите прародители - прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, бяха убити, откакто разрушиха Коза Ностра и Камора.

Съдебният развой против Дрангета е очакван да продължи цели две години. Много е допустимо Иван Гешев, настоящ прокурор в страна членка на Европейски Съюз, да бъде поканен като очевидец за активността на „ организацията “ в България. Прокурорът на републиката е внимателен човек. Не е несъмнено, че ще одобри, тъй като не се знае какво могат да „ изпеят “ обвинените българи.

Автор: Божидар Чеков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР