ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ина Пенкова пред ФАКТИ - за това какво могат, а не какво не могат децата със Синдром на Даун

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Съвместна партньорска самодейност на фондация „ Живот със Синдром на Даун “ и международната спортно-образователна стратегия The Little Gym ще разреши на четири девойките и момчетата на възраст от 5 до 11 със Синдром на Даун да бъдат стипендианти и да вземат участие пълноценно и безплатно в програмата. Михаела, Атанас, Андреа и Георги в действителност към този момент вземат участие в занятията и ще продължат да бъдат част от тях в цялата образователна 2020/2021 година.

От ФАКТИ се свързаха с Ина Пенкова от The Little Gym, с цел да приказваме за самата стратегия и за присъединяване на децата в нея. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-жо Пенкова, в какво се показва самодейността на The Little Gym и фондация „ Живот със Синдром на Даун?

- Изразява се в това, че деца, подкрепени от фондацията ще упражняват безплатно в нашата зала, която се намира в София, на бул. „ България “. Децата ще упражняват един път седмично при нас в групи, които са с други деца, които упражняват в програмата по този начин или другояче. Не сме създавали групи особено за деца със Синдром на Даун, с концепцията, че един от аспектите, в които им оказваме помощ е тяхната социализация и опцията да учат, да упражняват, да играят с техни връстници и по тази линия да се усещат признати и да се развиват.

Отвъд поддръжката, която оказваме на тези четири деца доста е значимо това да доближи до повече хора и то с позитивна информация за това какво могат тези деца, а не какво не могат. Обикновено новините, свързани с тези деца със обществено просветителни потребности са по-негативни. В случая те в действителност могат да се включат пълноценно в заниманията. Това е част от нашата взаимна самодейност – да покажем в друга светлина децата и тези фамилии, които съумяват да се оправят с провокациите по доста положителен метод. Децата съумяват да реализират доста положителни неща, в действителност страховит напредък.

- Тоест в The Little Gym могат да упражняват както деца със специфични просветителни потребности, по този начин и без?

- Да, програмата не е ориентирана към деца със специфични просветителни потребности. Целите на програмата не са свързани с възпитанието и построяването на професионални спортисти. По-скоро тя е фокусирана върху развиването на разнообразни умения у децата, свързани и с двигателното им развиване, само че и с развиването на обществени умения. В този смисъл няма някакъв асортимент на деца и умения, на които би трябвало да дават отговор, тъй като не ги приготвяме за професионални спортисти, а просто им оказваме помощ да се развиват пълноценно.

Програмата е отворена и за деца със специфични просветителни потребности. Имаме такива деца, които са записани и упражняват в платената ни стратегия. Тренират като част от групите, които вървят в The Little Gym. Решихме да главен и такава стипендиантска стратегия, с която да подкрепим и да включим съответно тази група деца, за които знаем, че е доста значимо да имат достъп до подобен вид услуги и от позиция на социализация, и от гледната точка на двигателно развиване.

- В момента в тази стипендиантска стратегия са включени четири деца – по какъв начин са подбрани тези деца, по какъв начин е изработен контактът с тях?

- За нас беше доста значимо този въпрос да бъде изчистен още на първо равнище и не искахме ние независимо да вършим асортимент. На първо време се свързахме с фондация „ Живот със Синдром на Даун “, те споделяха към всички свои членове опцията да аплайват за нашата стратегия. Тъй като ние имаме единствено една зала в София в действителност това беше главното ограничаване – на процедура фамилиите, които са от София можеха да се възползват от тази опция. Дойдоха деца в залата, направиха по един безвъзмезден експериментален урок при нас, в който и родителите и децата да могат да усетят атмосферата, да опитат упражненията. По преценка и на нашия екип - на нашия програмен шеф и екипа от инструктори, преценихме в кои случаи програмата би могла да бъде най-полезна и най-ефективна, тъй като някои деца не се усещат удобно. Залата е огромна, с уреди, шумна е – някои деца просто не се усещат добре в подобен вид условия.

Подбрахме деца по преценка на нашия програмен шеф, върху които програмата би могла да окаже най-пълен резултат.

- Говорейки за програмата, в какво тъкмо се показва тя, какви действия се правят?

- Основната ни стратегия включва посещаване веднъж седмично в рамките, на които децата следват една структурирана стратегия. В тази съответна седмица урокът, който ще видите в залата ни на бул. „ България “ ще е същият, които ще можете да видите в останалите 420 местоположения в света, а тя е авансово написана и структурирана стратегия, която се основава на гимнастика.

Залата ни е оборудвана с професионално гимнастическо съоръжение. Предизвикателствата към децата са под формата на двигателни извършения, само че дружно с гимнастиката те овладяват и доста други умения като работа в екип, самообладание, великодушие, когнитивно развиване, изключително в по-малките ни възрастови групи.

Програмата ни е отворена от деца над 4 месеца и за тях е обвързвана с различаване на цветове, форми. Много съществена част от програмата е музиката, тъй че около това – следване на темп. В цялата стратегия музиката е на британски език и инструкциите, които получават са на британски и като бонус научават и много думички на британски език. Програмата е многокомпонентна и, макар че е спортна, тя по-скоро е спортно-образователна стратегия.

- Как се организират занятията в изискванията на Covid-19?

- Тъй като сме в рубрика спорт, към момента не се постанова да затворим порти, само че работим с доста нараснали ограничения на хигиена и сигурност, с понижен потенциал на класовете, с ограничаване на достъпа на родители до залата, тъй че да няма скупчване на хора в лобито. Инструкторите са с маски, доста мощна стерилизация е организира след всеки урок. С доста засилени ограничения, само че уроците се организират.

- По какъв метод занятията построяват умения в децата?

- С разнообразни извършения, които са таргетирани към съответните възрастови групи. За по-малките деца, които са от 0 до 6 години имаме шест разнообразни групи и във всяка група упражненията и дилемите, които децата получават са съобразени с тяхната възраст, с потребностите, които имат в съответно този интервал от развиването си. Гимнастиката е в центъра на всичко, което вършим, само че при по-малките има доста игри, задания, които се случват под формата на развлечение и игра, само че дават на децата доста умения. Включително при децата сред 0 и 3 години заниманията се организират с присъединяване на родител, а това също е един от резултатите – укрепване на връзката сред деца и родители.

При по-големите родителите не са вътре в залата, отделени са от една стъклена стена, само че тя е напълно транспарантна, тъй че родителите съвсем участват в елементарните условия, в които се организират уроците. Гледат децата, поддържат ги с ръкопляскания и усмивки и това също е значим аспект от програмата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР