ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

The Economist: Меркел губи търпение спрямо Путин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Владимир Путин и неговите чиновници отхвърлят обществено да произнасят името на Алексей Навални, главният конкурент на Кремъл.

В Берлин обаче, където Навални се възвръща в болница след отравяне на 20 август в Сибир, целият град приказва за него. За благополучие на 7 септември той излезе от изкуствена кома. Германските лекари считат, че е прекомерно рано да се направи оценка на вредите, които ще бъдат породени на здравето на Навални в дълготраен проект. В същото време вредите, нанесени върху връзките на Германия с Русия, към този момент са явни, написа английското списание The Economist, представено от " Фокус ".

Малко международни водачи се познават толкоз добре, колкото Путин, който пристигна на власт през 2000 година, и Ангела Меркел, която стана федерален канцлер на Германия пет години по-късно. По време на рецесии те си говореха всеки ден. Близките контакти обаче провокираха и известно пренебрежение.

През 2014 година, изтощена от лъжите на Путин за Украйна, федералният канцлер принудително принуди останалата част от Европейския съюз да се съгласи с стопански наказания против Русия. Противно на упованията и макар съпротивата на огромна част от немското бизнес лоби, те не престават да работят. Последвалите съветски нападателни дейности, в това число всеобщото следено от Кремъл хакване на компютърната система в Бундестага през 2015 година и поръчковото ликвидиране на чеченски отстъпник в берлински парк предходната година, направиха атмосферата още по-мрачна.

Реакцията на Меркел към отравянето на Навални, в това число настояването (на което досега няма реакция) за изцяло следствие в Русия, може да се смята за извънредно безапелационна. В резултат на това отравяне броят на обичайните „ разбиращи Путин хора “ понижа, отваряйки място за спомагателни ограничения. На равнището на Европейския съюз са вероятни „ хоризонтални “ наказания - т.е. не ориентирани против избрана страна - въз основа на нарушаването от страна на отровителите на възбраната за потребление на химическо оръжие. Дебатът в Германия обаче се концентрира върху съвсем приключения план за създаване на подводния газопровод „ Северен поток 2 “ (общата му цена е 9,5 милиарда евро), който може да удвои доставките на съветски природен газ от полуостров Ямал до немското крайбрежие, а от там към този момент по-нататък в останалата част на Европа.

Източноевропейците и американците ненавиждат " Северен поток 2 ", тъй като имат вяра, че Кремъл ще завоюва лостове и пари вследствие на това, до момента в който приходите на Украйна от потреблението на съществуващите наземни тръбопроводи ще намалеят (един полски министър един път съпостави този план с пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г.). Меркел, която наследи „ Северен поток 2 “ от Герхард Шрьодер, нейният предходник „ разбиращ Путин “, дискретно довери на сътрудниците си в Европейския съюз, че не е последовател на този план. От години обаче, в духа на немската традиция за делене на енергийните покупко-продажби с Русия от геополитиката, тя не дава отговор на апелите да го изостави.

Днес обаче се следят някои промени. Германският външен министър Хайко Маас съобщи на 6 септември, че продължаващата съветска спънка във връзка с Навални може да " принуди " Германия да преразгледа договорката за газопровода. Меркел посредством своя прес секретар съобщи, че е съгласна с това мнение. Това „ покачва залозите “, споделя Янис Клуге, експерт по Русия в Германския институт за интернационалните връзки и сигурност (Stiftung Wissenschaft und Politik). Въпреки че не бяха предоставени детайлности, Меркел няма да промени позицията си без проект.

Всичко това обаче може да се окаже по-скоро опит за оказване на напън върху Путин, в сравнение с действителна опасност.

Завоят на 180 градуса по " Северен поток 2 " ще възмути немските предприемачи и евентуално ще би трябвало да се платят милиарди евро обезщетение на доста европейски компании. Както стана известно, Меркел осведоми партията си, че към момента не е взела решение за идващите стъпки. И доста хора в нейния лагер са внимателни да изоставят този план. „ Ограничаването на отговора единствено до „ Северен поток 2 “ би отклонило вниманието от нарушаването от страна на Русия на разпоредбите на Организацията за възбрана на химическото оръжие “, споделя Родерих Кизеветер, народен представител от партията на Меркел ХДС. Той самият предлага общ европейски отговор.

С Беларус картината е по-ясна. Европейският съюз се готви да вкара възбрана за влизане на беларуски чиновници, виновни за подправянето на резултатите от президентските избори през август, както и насилието против протестиращи, в това число против Мария Колесникова, водач на опозицията, която беше арестувана на 7 септември. Освен това се предлага да се замразят активите на тези длъжностни лица. Формално дебатът за глобите против Беларус и Русия върви по друг път. Канцлерът Меркел, която сега претегля опциите си за Русия, не може да не вземе поради ескалацията в Минск.

Превод: " Фокус "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР