ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

САЩ: Корупцията в България е ендемична

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Чуждестранните вложители остават загрижени за върховенството на закона в България. Корупцията е ендемична, изключително във връзка с огромни инфраструктурни планове и в енергийния бранш. Инвеститорите цитират други проблеми, възпрепятстващи вложенията, като непредсказуемост заради чести регулаторни и законодателни промени и мудна правосъдна система.

От началото на 2020 година има въпроси по отношение на уговорката на държавното управление да съблюдава договорите си, в това число с американски вложители. Ключов фактор, който би трябвало да се следи, ще бъде честността на тези договаряния. Друга американска компания се сблъсква с продължителни регулаторни спънки в опитите си да навлезе на енергийния пазар, написа в отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за капиталовия климат в България, представен от БГНЕС.

Много вложители преглеждат България като привлекателна дестинация с държавни тласъци за нови вложения. Страната продължава да предлага една от най-евтината работна ръка в Европейски Съюз и ниски и закрепени корпоративни такси и налози върху приходите. Въпреки това, непрекъснатото повишаване на заплатите, доста изпреварващо темпа на напредък на продуктивността на труда, може последователно да наруши това конкурентно преимущество.

Пандемията от COVID-19 нанесе удар върху българската стопанска система, което докара до огромни съкращения и преизчисляване на Брутният вътрешен продукт за 2020 година от напредък от към 3 % до стесняване с 3 %.

Пандемията засегна съществено необятен кръг от браншове. Българският авто бранш, който е профилиран основно в производството на аварийни елементи, пострада заради спирането на световните вериги за доставки. Силно наранени от рецесията са секторите на туризма, превоза, логистиката и авиацията. За разлика от тях, IТ секторът се развива относително добре.

Докладът отбелязва приемането на България в чакалнята на Еврозоната – ERM II, като се акцентира, че приемането на еврото би премахнало изцяло валутния риск и би помогнало за понижаване на транзакционните разноски с някои от основните търговски сътрудници на страната.

Отбелязва се неналичието на законови ограничавания за задграничната благосъстоятелност или надзор върху компаниите и растежа в създаването на програмен продукт, аутсорсинг на бизнес процеси и създаване на услуги за техническа поддръжка. IТ и бек офис аутсорсинг секторите привлякоха редица американски и европейски компании в България и доста от тях сътвориха световни и районни центрове за услуги в страната. Американските и задграничните вложители са били привлечени през последните години от автомобилния бранш.

Подчертава се, че все пак някои американски вложители са срещали обилни проблеми, като за образец са дадени двама огромни американски вложители, които са били принудени да стартират договаряния за преустановяване на дълготрайните си държавни контракти. В различен случай американска компания се сблъсква с бюрократични трудности в напъните си да се конкурира в енергийния бранш с съветския държавен монопол. По-често срещаният проблем, с който се сблъскват вложителите, са проблеми с корупцията, върховенството на закона, постоянно изменящото се законодателство и слабото правоприлагане.

Индексът за усещане на корупцията на Transparency International (TI) за 2018 година слага България на последно място измежду страните от Европейски Съюз и на 74-то място измежду 180 страни.

Като цяло не съществуват ограничавания за задгранични и локални частни субекти да основават и имат бизнес в България. Законът за офшорните компании изброява 28 действия (включително държавни поръчки, употреба на естествени запаси, ръководство на национални паркове, банкиране, застраховане), неразрешени за компании, регистрирани в офшорни зони с повече от 10 % задгранично присъединяване. Отбелязва се, че този закон, обаче, разрешава на тези компании да вършат бизнес, в случай че физическите притежатели на фирмата-майка са български жители и са известни на обществеността, в случай че акциите се търгуват обществено или в случай че фирмата-майка е записана в страна, с която България има съглашения за отбягване на двойно данъчно облагане. България няма съответен закон или открит механизъм за инспекция на обособени задгранични вложения. Една евентуална задгранична инвестиция може да бъде прегледана въз основа на евентуалния риск за националната сигурност или посредством Закона за ограниченията против изпирането на пари. Към април 2020 година България не е подхванала съответни дейности за използване на директивата на Европейски Съюз от април 2019 година за скрининг на вложенията, се акцентира в отчета.

По отношение на дребния и междинен бизнес се загатва, че България нормално поддържа основаването и развиването на подобен по отношение на финансираните от Европейски Съюз стратегии за нововъведения и конкурентоспособност и със специфичен акцент върху насърчаването на износа. Държавната Българска банка за развиване (БРР) се ангажира да поддържа дребния и междинния бизнес в България, само че неотдавнашното даване на заеми на огромни предприятия, сложиха това под въпрос.

България е отстъпила с две места и е сложена на 61-во място (от 190 изследвани стопански системи в целия свят) в показателя за правене на бизнес (Doing Business) за 2020 година на Световната банка, като е постигнала най-нисък резултат в категорията „ Стартиране на нов бизнес “ (113-то място). За този резултат „ виновността “ е на релативно огромния брой административни процедури.

Като цяло регулаторната среда в България се характеризира със трудност, липса на бистрота и случайно или едва използване. Тези фактори основават тласъци за корупция. Българското законодателство планува 38 действия, които подлежат на лицензиране. Правилата за публични поръчки от време на време са съобразени с избрани локални бизнес ползи. Законът изисква всички разпореждания да бъдат обосновани (по отношение на националната сигурност, опазването на околната среда или персоналните и материални права на гражданите) и изисква да бъде изработен разбор на разноските и изгодите на всеки препоръчан нормативен акт. Това условие обаче постоянно се подценява, когато Парламентът преглежда законопроекти.

Бюджетът на страната се прави оценка като транспарантен и в сходство с интернационалните стандарти и правила. Данните за държавния дълг са обществено налични, само че данните за дълга, насъбрани от държавни компании, не са, написа в отчета.

В частта за правосъдната система е записано, че признатата през 1991 година Конституция служи като основа на правната система и основава самостоятелна правосъдна власт, състояща се от съдии, прокурори и следователи.

Съдебната власт продължава да бъде една от институциите с минимум доверие в страната, с необятно публикувани изказвания за непотизъм, корупция и непозволено политическо и бизнес въздействие. Въпреки някои усъвършенствания, най-натоварените съдилища в София не престават да страдат от съществено закъснение, лимитирани запаси и неефективни процедури, които пречат на бързото и заслужено правосъдие, а правосъдните процеси постоянно лишават години.

Въпреки че България разполага с съответни средства за използване на имуществени и договорни права в сходство с локалното законодателство, на процедура държавното ръководство на капиталови разногласия е постепенно и постоянно се постанова интервенция от най-високо равнище. Инвеститорите считат, че правосъдната процедура е непоследователна и че националното законодателство се употребява за въздържане на конкуренцията от задгранични вложители.

Отделено е и внимание на Комисията за защита на конкуренцията, която има за задача да следи конкуренцията на пазара и спазването на Закона за защита на конкуренцията. Приетият през 2008 година закон има за цел да приложи разпоредбите на Европейски Съюз, които предизвикват конкуренцията. Той не разрешава монополите, ограничаващите търговски практики, злоупотребата с пазарна власт и някои форми на нелоялна конкуренция. Монополите могат да бъдат законно открити единствено в съответни категории стратегически промишлености. На процедура, обаче, Законът за конкуренцията се ползва непоследователно и Комисията за отбрана на конкуренция е възприемана като обект на въздействие, превишаваща своите пълномощия.

По отношение битката с корупцията се акцентира, че има прочут прогрес при оправянето с дребната корупция. Широко публикуваната корупция на по-високо равнище, изключително при публичните поръчки и потреблението на средства от Европейски Съюз, продължава да бъде един от най-трудните проблеми в капиталовия климат в България. Каналите за трафик на хора, опиати и контрабанда способстват за корупцията в страната. Въпреки че разполага с нужното законодателство и профилирани институции за битка с корупцията, потенциалът следствие на правоприлагащите органи остава стеснен и управляващите постоянно избират лесни за доказване каузи на ниско равнище. В резултат на това България към момента не е осъдила върховен подкупен чиновник. Има няколко случая от висок публичен интерес, като да вземем за пример хипотетично източване на милиони от държавната хазна или фондове на Европейски Съюз, по-специално такива, които включват обществени търгове за огромни енергийни и инфраструктурни планове. Провежданите правосъдни следствия постоянно се възприемат като изборни или политически стимулирани и нормално приключват с оправдателни присъди след нескончаем правосъден развой. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР