ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Борис Бонев пред ФАКТИ: Пред очите ми е как полицаите ритаха едно момиче

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Малко по-рано през днешния ден общинският консултант и част от създателите на „ Спаси София “ Борис Бонев разгласява видео от митинга нощес, снимано от Васил Гюров в тъмните часове. „ На видеото съм аз, в опит да потуша напрежението и да накарам протестиращите да се оттеглен от настъпващите жандармеристи. В този миг, жандармеристите дърпат момче и се пробват да го арестуват “, написа в обявата.

От ФАКТИ се свързахме с Борис Бонев, с цел да ни опише какво се е случило. Какво сподели той, четете в идващите редове:

- Г-н Бонев, от видеото е очевидно сте били на митинга като жител, само че какъв е подтекста на фрагментите, които виждаме?

- Аз взех решение да застана сред част от протестиращите и служителите на реда, с цел да туширам напрежението, както се вижда и от жестовете, които върша – приканвам протестиращите да се оттеглен, да няма ескалация, да няма конфликти. В този миг безусловно непровокирано - най-малко от това, което аз видях, без никаква причина служителите на реда просто си показаха момчето, което вървеше до мен и го погнаха, с цел да го арестуват, след което го проснаха на земята – това всичко се вижда от видеото.

Лошото обаче е, че през цялата вечер, в която бях на митинга това надалеч не беше единственият случай на подобен вид безусловно непровокирано и голословно принуждение от страна на доста добре оборудваната жандармерийска част над протестиращите. Нека да не се лъжем – не можем изобщо да приказваме за взаимност на тежестта на насилието, което се упражнява от страна на добре оборудвани служители на реда с палки, щитове и каски и мятането на бутилки, сливи или яйца от страна на протестиращите към тези служители на реда.

Полицаите цяла нощ използваха доста надпропорционална експанзия и принуждение против протестиращите. Същите служители на реда, които макар многочислените молби и апели на мирните протестиращи в продължение на часове не отстраниха очевидните провокатори, най-вероятно елементи от агитки. Хора, които бяха облечени в черно, с черни маски, които мятаха бомбички. Те бяха ясно разпознаваеми и не бяха отстранени от митинга – изцяло съзнателно деяние от страна на Министерство на вътрешните работи, с цел да отбрани режима вместо да застане на страната на спокойно протестиращите жители и да отбрани тях, в това число от провокаторите и агресорите.

- Казвате режима – какъв е този режим?

- Режимът е тоталитарен режим. Даже може би е нещо по-лошо от тоталитарен режим, тъй като тоталитарният режим най-малко има някаква идеология, знаеш какво имаш отсреща. Тук имаме един сбирщайн от мутри, от мафиоти, от интересчии, които целят да грабят страната, да грабят народа и да останат постоянно на власт. Ето това е режимът на Бойко Методиев Борисов.

Дори в Беларус – сякаш последната тирания в Европа, служителите на реда оставиха щитовете и се причислиха към протестиращите. Тук служителите на реда са инструмент в ръцете на този режим, с цел да остане той на власт. Очевидно целият този напън е писмено да си оправят нещата, да си разпределят порцииките, тъй че в случай че пристигна някой различен на власт, те да са си прикрили следите.

Затова е толкоз значимо да не разрешаваме те да си прикрият следите, да се измъкнат безнаказано и да не спечелва справедливостта. Справедливост за целият ни народ по отношение на хора, които потвърдиха през всичките тези години, че са негодни, неспособни, некадърни и корумпирани. Това го виждаме в метода, по който живеем. България неслучайно е най-бедната страна-членка на Европейски Съюз. При всичките мантри за това какъв брой доста сме се развивали, какъв брой доста автомагистрали, които след това пропадат бил строял персонално несъмнено Бойко Борисов е задоволително да се съпоставим с другите страни от Източна Европа, които са членки на Европейски Съюз, с цел да забележим, че ние тях даже не можем да настигнем, какво остава някои западни страни.

Да, когато сме си сами в нашата писта несъмнено доста се развиваме в сънищата на Бойко Борисов, само че когато се съпоставяме с всички останали, излиза наяве какъв брой доста изоставаме. И за това е отговорен той и неговото ръководство от калинки.

- В какъв брой часа се случиха събитията, които виждаме в клипа?

Беше към 00:00 часа. Полицията гонеше протестиращи по улица „ Съборна “, в градинката пред Народния спектакъл, по площад „ Батенберг “, събаряше ги на земята. С очите си видях отвратителни подиуми, в които се бият дами, девойки, ритат се. В следствие имаше блокиране и на „ Ръковска “ и „ Гурко “, където пристигнаха бригада служители на реда с мотори и споделиха: „ Имате 10 минути да разчистите, по-късно ще дойдат вагонетките и не носим отговорност какво ще ви се случи “.

И в действителност, когато пристигнаха „ вагонетките “ – както те ги нарекоха, изтъквам ги, започнаха още веднъж да бутат хората. Пред очите ми е по какъв начин ритаха едно момиче и колелото ѝ, с цел да я изтикат отвън пътното платно и сходни други батални подиуми, които, за мен, ясно демонстрират, че този режим, уповавам се, е на отиване, само че най-важното – той стартира към този момент да си служи с типични КГБ-ейски, ченгеджийски номера, с цел да дискредитира митинга, да раздели протестиращите, да откаже колебаещите се. Все похвати, ясно разказани във всички руски наръчници за надзор на недоволните маси.

Ето това е нашето ръководство – пандан на една руска власт.

- В другите страни по този начин ли бият?

- Много зависи в какъв вид страна живеем. Примерно в Гърция или във Франция и протестиращите постоянно са доста много по-агресивни, и полицията е респективно доста по-агресивна към тях. В България обаче митингите в никакъв случай не могат да доближат даже несъмнено и 10 % от агресивността на митингите в Гърция или Франция и надлежно не би трябвало и полицейската експанзия да доближава равнищата на полицейска експанзия в тези страни.

Предишната вечер се случи тъкмо това.

Имаше хора, които мятаха пиратки и бомбички, още веднъж дублирам – елементарно разпознаваеми агитки, които можеха още в самото начало на митинга да бъдат обезвредени и изведени от митинга и такива апели бяха направени неведнъж и от уредниците, и от жителите, само че Министерство на вътрешните работи не ги извади от митинга изцяло съзнателно. Това че имаше агитки, по никакъв метод не опорочава хилядите други спокойно протестиращи жители, които се борят за независимост, за народна власт, за достолепие, за това страната да не бъде повече ръководена от едни самозабравили се, некомпетентни, корумпирани мутри.

Протестираме, тъй като желаеме оставката на Бойко Борисов и цялото му държавно управление и на основния прокурор Гешев. Хора, които явно обществено и всячески потвърдиха, че са негодни за позициите, които заемат. Негодни по всички критерии.

Продължаваме борбата, аз откровено имам вяра, че ще я спечелим. Всеки желае да живее в естествена страна, на хората просто им писна. Писна им, а и на мен, на всеки 3 или 5 години да протестираме, а към този момент 30 години едни и същи проблеми да остават нерешени.

Видеото можете да видите тук:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР