ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Руски десантни кораби в Балтийско море, Швеция реагира. Какво се случва?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Обичайно на остров Готланд от ферибота слизат единствено кемпери, камиони и локални поданици с персоналните си коли – до момента в който този път са танкове и военни джипове, освен това доста на брой. Швеция увеличи бойната си подготвеност в региона на най-големия и стратегически значим остров: четири корвети патрулират по крайбрежието, а въздушното пространство се управлява по-строго.

Вицеадмирал Ян Тьорквист е пълководец на войските в региона на Балтийско море: „ Миналата седмица регистрирахме нараснала интензивност от страна на руснаците. Забелязва се и по-силно наличие на войските на други страни. Тук сме, с цел да осъществим задачата си: да защитим шведския суверенитет, нашата териториална целокупност и независимост “, добавя той.

Само дрънчене на оръжие?

Само източно от Готланд са били видяни три огромни съветски десантни кораба, всеки от които би могъл да транспортира над 200 бойци, както и тежко въоръжение. Става дума за авансово оповестени маневри, само че в подтекста на рецесията в Беларус – и за дрънчене на оръжие. При това от всички страни, споделя военният специалист Йохан Фредриксон:

„ Знаем за ученията към съветската област Калининград, както и за засиленото военно наличие в западната част на Беларус. Там съветският президент е изпратил и елитни елементи. Съответно войски на НАТО от разнообразни страни са повишили интензивността си по продължение на норвежкото крайбрежие, както и в региона на Балтийско море “.

Швеция също реагира, в това число с цел да не се повтори случилото се през 2013-а година, когато съветски бомбардировачи и ескортиращите ги бойни самолети се приближиха до шведското въздушно пространство, а шведската бойна авиация нямаше нито един прехващач в подготвеност.

Тогава се наложи от база в Литва да излетят датски натовски изтребители, с цел да следят руснаците. И въпреки да не се случи нищо, обстановката бе извънредно конфузна за шведите. Затова е и нарасналата бойна подготвеност в този момент.

Минимален риск от война

Това е освен това от обучение, споделя Матиас Ардин, пълководец на разположения на Готланд полк Р18. „ За разлика от ученията, изпращането на подкрепления е по-остра мярка. Винаги има съответен мотив. Но желая да подчертая, че рискът от експлоадирането на война е най-малък “. Безпокойството обаче явно е огромно. За първи път армията покачва готовността не тихомълком, а намерено. Новост, съгласно вестник “Дагенс Нюхетер “, е и формалната аргументация, че става дума за реакция в изключителна обстановка.

Вестникът цитира министъра на защитата Петер Хултквист: „ Ситуацията със сигурността се утежни, в Беларус има безредици и Швеция доста деликатно следи ставащото “. Както показва Йохан Фредриксон, точно заради това доста шведи се отнасят позитивно към демонстрацията на мощ от страна на техните войски: „ Това е изключителна мярка, която ни припомня, че ситуацията в Беларус е решаващо освен за бъдещето на Беларус, само че и за нашата лична сигурност и за сигурността на цяла Европа “, акцентира военният наблюдаващ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР