ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Последното парче от пъзела. Защо ГРУ преследва един българин

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Ако имаше сериал, в който преднамерено да липсва главният епизод от завръзката, той щеше да се споделя " 29155 ". Всичко без него е изцяло неясно.

29155 не е число, а име. Така се назовава конфиденциален отряд в съветското военно разузнаване, известно като ГРУ.

През последния уикенд държавното управление на Чехия заяви за присъединяване на този отряд във взривяването на боен склад през 2014 година Тази вест добавя десетки остарели вести, дошли от други страни и пръснати сякаш безсистемно из разнообразни години. Сега те са събрани на едно място и са подредени в обединен сюжет.

Вече можем да разкажем целия филм. Той е за доставки на оръжие за Украйна, която де факто е във война с Русия, и за опита на Русия да спре тези доставки - от време на време с детонации, от време на време с Новичок, само че постоянно в разнообразни страни и постоянно благодарение на едни и същи хора.

Пътници в разнообразни самолети
През март 2014 година в България идва съветски жител, който се показва с непозната идентичност. Половин година по-късно в Чехия идват двама руснаци, които още веднъж употребяват подправени паспорти. В деня, в който си отпътуват, зад тила им се взривява боен склад. Два месеца по-късно складът още веднъж избухва.

През април 2015 година други трима руснаци идват в България, а незабавно щом я напущат, българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев изпада в кома след офанзива с нервнопаралитично вещество.

Три години по-късно, през 2018 година, двамата руснаци, които са посетили Чехия, и единият от тримата, посетили България, се разхождат из Англия. Тогава офанзива с Новичок поваля някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му.

Какво е общото сред всички тези събития, за които към този момент знаем от новините? Общото е, че всички тези мъже са част от специфичен отряд 29155 на съветското военно разузнаване ГРУ.

Последното парче от пъзела беше обявено от премиера на Чехия Андрей Бабиш, който разгласи в събота вечер, че има " еднопосочни доказателства ", че ГРУ стои зад гърмежите на склада, който е съхранявал боеприпаси. Разследващите потвърдиха, че военната продукция е била предопределена за Украйна, а търговец е българинът Емилиян Гебрев.

Серия следствия на Белингкат разкриха същинската идентичност на всички участници - до един чиновници на отряд 29155. Двама от тях се търсят от Англия за отравянето на Скрипал през 2018 година, други двама се търсят от България за отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 година, а петият се търси от Черна гора за несполучлив опит за прелом през 2016 година

Защо Гебрев и за какво Украйна?
По времето, когато руснак с паспорт на името на " Владимир Попов " идва в София през 2014 година, Русия организира интервенцията по анексиране на украинския полуостров Крим, а в източната част на Украйна стартират конфликти сред подкрепяни от Москва сепаратисти и армията на Киев.

Продължаващата към този момент 7 години необявена война тогава таман стартира. Украйна няма достъп до всичките си военни хранилища, тъй като някои са блокирани от сепаратистите. Тогава държавното управление в Киев стартира да търси контакти с други страни от някогашния Варшавски контракт, които имат остаряло и ненужно въоръжение, което е съвместимо с украинската войска.

България е една такава страна, в която има големи количества въоръжение " с отпаднала нужда ", какъвто е терминът за старите и непотребни боеприпаси. Свободна Европа беседва с няколко висши представители на ръководството на България в тези години, които потвърдиха за засилена военно съдействие с Украйна, само че не пожелаха да бъдат представени.

В годините преди 2014-та София разпродава въоръжение с отпаднала нужда, а измежду най-активните купувачи е търговецът Емилиян Гебрев. Доставките не се правят непосредствено от България към Украйна, а най-подходящото " директно хранилище " се оказва Чехия, обясниха за Радио Свободна Европа представители на службите за сигурност в Киев.

През март 2014 година към този момент е известно кой има и къде е складирал въоръжението, което търси Украйна. Точно тогава един от сътрудниците на ГРУ идва в България.

На 11 октомври 2014 година в Чехия идват двама съветски жители, които се показват като " Александър Петров " и " Руслан Боширов ". Те пътуват до югоизточната част на страната, където се намира дребното селце Врбетице. Там " Военно-техническото ведомство " на Министерството на защитата на Чехия има склад за боеприпаси. Той дълготрайно е нает от компанията Имекс груп.

Двамата руснаци изпращат по е-поща искане да посетят военния склад и ползват копия от паспорти с други две самоличности - надлежно на молдовския жител Николае Попа и таджикистанеца Руслан Табаров.

На 16 октомври двамата напущат Чехия, а - безусловно зад тила им - складът избухва. Взривени са 50 тона боеприпаси, а останките са разхвърляни на 800 метра в близост. Загиват двама души, които са работили за Имекс груп.

На 3 декември избухва друга част на склада. Този път са взривени 100 тона боеприпаси. Няма жертви.

Няколко месеца по-късно други руснаци пътуват до България, още веднъж с непозната идентичност. Първи е " Владимир Попов " - още през март 2014 година Година по-късно идват и други членове на екипа на ГРУ. През февруари 2015 година това са “Федотов” и “Павлов”. Седмица по-късно са “Кононихин” и “Лебедев”. По същото време в България идва и различен член на екипа - “Никитин”. После “Попов” идва още един път.

Малко преди тяхното тръгване - късно вечерта на 27 април 2015 година - Емилиян Гебрев се почувства зле и изпада в кома. С години българската прокуратура не проверява случая. Чак след отравянето на Скрипал в Англия и благодарение на английските служби, прокуратурата упреква трима руснаци. Те са от същия отряд 29155. Не са арестувани и следствието е спряно през август 2020 година

Какво ново научихме от Чехия
Премиерът Андрей Бабиш сподели в събота вечерта, че чешките служби за сигурност имат " еднопосочни доказателства ", които им дават съображение за " обосновано съмнение за присъединяване на офицери от съветското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривяването на склад за боеприпаси във Врбетице " през 2014 година

Първо проверяващото издание Респект цитира източници от службите, съгласно които складираните боеприпаси е трябвало да бъдат купени от Емилиян Гебрев, който да ги изнесе в Украйна.

По-късно Би Би Си също се базира на свои източници, съгласно които става дума за склад, употребен от Гебрев, а крайната дестинация на въоръженията е била Украйна.

" Без да встъпвам в детайлности, мога да потвърдя, че по този случай сътрудничим с други страни, в това число и с България ", сподели вътрешният министър на Чехия Ян Хамачек по чешката социална телевизия в неделя.

Полицията в Чехия популяризира фотосите на " Александър Петров " и " Руслан Боширов ", които към този момент са разпознати като сътрудниците на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Точно те са търсени от управляващите в Лондон за отравянето на Скрипал.

" Петров " и " Боширов " показват на влизане в Чехия, че задачата им е точно посещаване във военния склад във Врбетице.

Чешки медии цитират източници от следствието, съгласно които проектът е бил пратката с боеприпаси да се взриви на път за Украйна. Не е известно какво се е случило, с цел да последва гърмеж още на място.

След изказването на чешките управляващи, покушението против българина Емилиян Гебрев и взривяването на военния склад в Чехия към този момент наподобяват част от една логическа верига, чиято цел е да бъдат провокирани нарушавания в доставките на боеприпаси за Украйна.

Т.нар. българска връзка обаче не е напълно нова. Радио Свобода напомня, че още през декември 2014 година Бабиш е загатнал съдействието на чешката компания Имекс груп с български сътрудници. Тогава той напомня, че по-рано в България също е имало гърмежи в хранилища за боеприпаси. По-късно Имекс груп завежда иск против Бабиш за нелегално оповестяване на комерсиална загадка.

Защо Украйна търси българско оръжие
Бившият зам.-директор (2014-2015) на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Виктор Ягун изясни в неделя пред украинската работа на Радио Свободна Европа, че през 2014 година страната е изпитала компликации за боеприпаси. Тогава са се обърнали към някогашните сътрудници от Варшавския контракт за остаряло въоръжение.

" И една от тези страни, с които непрекъснато контактуваше нашето Министерство на защитата и откъдето постоянно получавахме боеприпаси, беше България ", сподели Ягун.

Според него, Емилиян Гебрев е издирвал такова въоръжение в страните от някогашния Варшавски контракт.

" И най-хубавото място за тяхното директно депозиране се оказа Чехия. И там се складираха боеприпаси, жестоко казано, до момента в който се съберат задоволително количество за един ескорт. След това трябваше да заминат за Украйна ".

Виктор Ягун сподели още, че още през 2014 година украинските служби са имали съмнения, че гърмежите не са инцидентни. Той добави, че интервенциите са били спонтанни и сигурността не е била на задоволително високо ниво.

" Това ни накара да мислим, че става дума за бойкот. И кой има изгода от това - преди всичко, това помагаше на Руската федерация ", сподели Ягун.

Той изясни, че не е имало съдействие с българските управляващи по следствието на тези случаи. По това време хранилища с боеприпаси избухват мистериозно и в Украйна.

Българският министър на защитата Красимир Каракачанов (2017-2021) разяснява тематиката пред Свободна Европа в неделя:

" Когато встъпих в служба като министър на отбрната, в складовете на Министерството на защитата имаше още продукция, която Гебрев беше купил, само че не беше изнесъл”.

Самият Емилиян Гебрев не отговори на позвъняванията и известията от Свободна Европа. Бившият боен министър и очевидец по делото за отравянето на Гебрев Бойко Ноев (1999-2001) сподели, че не би желал да приказва от името на търговеца.

" Но последните разкрития в Чехия още веднъж вършат настоящ въпроса с какви претекстове беше редовно възпрепятствано и най-после спряно следствието за отравянето на Емилиян Гебрев “, сподели той пред Свободна Европа.

Бившият министър на защитата (2009-2013) Аню Ангелов сподели за Свободна Европа, че и по времето, когато е бил министър на защитата в първия кабинет на Бойко Борисов, а и по-късно, не му е попадала информация за доставки на оръжие и муниции с българско присъединяване в Украйна.

Източник на Свободна Европа от Министерството на защитата, който пожела анонимност, разяснява, че в интервала от края на 2007 до 2013 година Емилиян Гебрев е изкупувал всевъзможен тип боеприпаси и въоръжение с отпаднала нужда. Става дума за противотанкови мини, 100 милиметрови снаряди за оръдия и гранати.

Какво ще последва
В понеделник външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) разискват по искане на Чехия обстановката. Полша към този момент изрази безапелационна поддръжка за чешкото държавно управление.

НАТО, Съединени американски щати и Англия също показаха взаимност с Прага. Русия отхвърли обвиняванията.

Чехия изгони 18 съветски дипломати, които са разпознати като сътрудници на цивилното или военното разузнаване. Москва изгони 20 чешки дипломати в отговор.

В Чехия абсурдът има две директни последствия - проектите за покупка на съветски ваксини против COVID-19 " Спутник V " отпадат, а съветската компания " Росатом " евентуално няма да бъде позволена до търга да нова нуклеарна мощ в Дуковани.

В България връщането на тематиката за недоразследваното отравяне на Гебрев ще сложи още веднъж под напън българските институции. Вероятно е да последват апели от сътрудниците от НАТО и Европейски Съюз за по-решителни дейности.

Засега най-сигурният факт е, че в България никой не желае да приказва по тази история, макар че тя нямаше да е допустима без присъединяване и знанието на прекалено много хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР