ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Медийни босове изтъргували вила на Лазурния бряг

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Членът на Надзорния съвет на бТВ Красимир Гергов и новият притежател на Нова ТВ Драган Шолак са в имотни връзки през люксембургска компания, демонстрира анализът на документи от OpenLux. Става дума за недостроената “Вила Апсарас ", която се намира на първа линия в първокласния френски курорт Сен-Тропе. Собственик на вилата е люксембургската компания Aclepios SA. В края на 2020 година Гергов продава на Шолак Aclepios и по този начин Шолак придобива и вилата.

Гергов е притежател на Aclepios до юли 2020 година през друга компания – Fractal Invest. S.A. сочат данните събрани от Le Monde и интернационалния консорциум OCCRP от Регистъра на действителните притежатели на Люксембург. В нейния баланс през 2018 година е записана цената на неподвижен парцел – 2.4 милиона евро. След прехвърлянето на Aclepios за неин краен притежател е заявен Драган Шолак, който има сръбско и малтийско поданство, и швейцарски адрес.

Френската компания SCI Apsaras се появява в салдото на Aclepios S.A. през 2016 година Aclepios е притежател на 100% от акциите. Чрез нея е завършена собствеността на парцела във Франция. Информация за договорката сред Гергов и компания на Шолак се открива и във Френския търговски указател.

SCI Residence Apsaras е била ръководена от Красимир Гергов, дружно с още няколко сдружения за ръководство на недвижими парцели, регистрирани на еднакъв адрес – голф клуб в Сен-Тропе. След договорката е назначен нов шеф с български корени – Джени Диксън, която е родена в България, има финландско поданство и адрес в офшорната дестинация Остров Ман.

Предмет на активността на основаната през 2012 година SCI Residence Apsaras е ръководството на неподвижен парцел – Вила “Апсарас " в курорта Сен-Тропе, една от най-скъпите местоположения на Лазурния бряг. Теренът се намира на първа линия на крайбрежния бул. General Leclerc. През 2019 година е получено позволение вилата да бъде реконструирана и да бъде построен басейн, който към този момент е нанесен в Кадастъра на Франция.

Потърсен през медиатор, с цел да разяснява имотните си връзки с “конкурента " Драган Шолак, Красимир Гергов върна сбит отговор: “Пред медии приказвам единствено за голф ".

Гергов ръководи още няколко компании във Франция, които са регистирани на адреса на голф-игрище в Сен-Тропе. В България той също има комплекс за голф на Черно море – “Трейшън клифс ". Земята, на която той е построен е получена посредством скандална заменка.

Освен като голфаджия, Красимир Гергов е прочут като някогашен щатен чиновник на Държавна сигурност (ДС и УБО), и има славата на доста авторитетен фактор в рекламния бранш. В момента той е миноритарен акционер в бТВ и член на надзорния съвет на малкия екран.

Драган Шолак е сръбски медиен необут, началник на United Group, която в края на предходната година закупи Нова ТВ от Кирил Домусчиев. Покрай договорката той взе и вестниците на “айсберга на корупцията " Делян Пеевски.

И двете малките екрани, които другояче се водят конкурентни, са известни с общителното си отношение към властимащите, отбягването на тематики свързани с гафове, корупция и злоупотреби във властта, отстраняването на водещи телевизионни проверяващи публицисти и елиминиране на острите публицистични излъчвания.

Този обединен проправителствен информативен декор поддръжан от бТВ и Нова личи изключително блестящо в предизборния интервал, в който се намира страната. Само преди дни бяхме очевидци на същинска инвазия на фрагменти на ръководещите, които окупираха всички утринни блокове на малките екрани и се раздадоха в хвалби на властта под благосклонните кимания на водещите.

Близките офшорни връзки на Гергов и Шолак ненапълно изясняват това единогласие, дърпащо страната към дъното на класациите за независимост на словото. Но единствено ненапълно, написа " Биволъ ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР