ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Синът на конституционния съдия Константин Пенчев с фирма за 1,2 млн. лв.

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Син на прославен парламентарен арбитър и някогашен омбудсман изплува около интернационалното следствие OpenLux, в което взе участие и проверяващият уебсайт BIRD.bg. Става дума за магистрата Константин Пенчев, чийто наследник има компания в Люксембург с активи за стотици хиляди евро. Любомир Константинов Пенчев е притежател на компания в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лева

Разкритието е резултат от OpenLux – интернационално журналистическо следствие, което свързва данните за притежателите с данните за компаниите във Великото херцогство. В него вземат участие Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други проверяващи медии в Европа, Африка, Съединени американски щати и Азия.

От българската страна са били проучени активи за над половин милиард евро на български притежатели в над 250 компании. Първото име е сина на Константин Пенчев. Припомняме, че през 2015 година ГЕРБ предложиха Пенчев за парламентарен арбитър.

При изследване на татко и наследник Пенчеви, от проверяващия уебсайт " Биволъ " са открили, че през 2014-а година се придобили жилища в София на " Витошка " и на " Раковска " за 300 хиляди евро:

" Тези пари през 2014-а година си имат някакво пояснение, допускам ", уточни пред Българското национално радио Атанас Чобанов от уеб страницата “Биволъ”. До конституционния арбитър са били изпратени и въпроси, само че отговор към момента няма.

" Допускам, че той в действителност не знае, че разполагаме с тези данни. Или не е очаквал името му да излезе. Това важи и за доста други хора, за които ще пишем в идващите дни ", даде обещание още Чобанов.

Националната организация по приходите също е била запитана получавала ли е данни от Люксембург за българи, които имат компании там и какви са техните активи.

" Отговориха ни в детайли по какъв начин става това... Имало 3 спонтанни информации през последните 2 години, само че не се споделя защо. Национална агенция за приходите е желала от Люксембург информация 6 пъти, само че не споделиха какъв е резултатът ", изясни журналистът.

Известен съветски олигарх е получил със фамилията си българско поданство, заяви още Чобанов и добави, че за това " Биволъ " ще написа в идващите дни.

" Децата му се появяват с българското си поданство с компания с активи за 40 млн. евро в Люксембург ", посочи той.

Според него това демонстрира, че българското поданство, което се продава против вложения, служи и за други цели.

" Има и случай на различен богат руснак, който придобива търговски център в България за десетки милиони евро. Досега не се знаеше, че е негова благосъстоятелност ", описа още журналистът и уточни и други разкрития:

" Как може замърсяващият Топлоелектрическа централа " Бобовдол " да е благосъстоятелност на някакъв 83-годишен британец, сламен човек, той дали знае, че е притежател на централата. Но това е заявено. Т.е. имаме подправена декларация и това би трябвало да се изследва от прокуратурата ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР