ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Колко всъщност струва PCR-тестът?

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Към 120 лв. за PCR-тест. Много хора са платили тази сума от джоба си. Но по какъв начин се образува тя и за какво е толкоз висока? Отговорът търси " Свободна Европа ".

PCR-тестът се употребява за доказване на инфектиран с COVID-19 пациент. През последните шест месеца пробата беше въведен и за още две инициативи: той служи за " входен билет " за болница, както и за " виза за пътешестване " в чужбина. “PCR тест, обезщетен от жителите, не може да бъде изискване за банкет или консултация със експерт в лечебни заведения”, споделиха в средата на юни от Министерството на здравеопазването след голям брой сигнали, че хората са принуждавани да заплащат в допълнение, с цел да могат да се лекуват.

Тестът е безвъзмезден, когато е назначен от експерт. Според насоките, оповестени от Министерство на здравеопазването, той се прави при “наличие на признаци на остра респираторна зараза (внезапна поява на минимум една демонстрация: кашлица, нараснала телесна температура или затруднено дишане)”.

В случаите, когато няма направление, пациентите заплащат тестванията сами. Цените са сред 90 и 120 лева Това се случва постоянно, тъй като даже и при контакт с потвърдено инфектирано лице, хората не постоянно получават направление за проучване.

От началото на май НЗОК заплаща по 60 лева на сключилите с касата контракт частни и държавни лаборатории за PCR проби за доказване на COVID-19. Организацията по поръчка и доставка на тестванията е в компетенциите на съответното здравно заведение. При държавните това би трябвало да става с социална поръчка.

Възможността да не се ползва Законът за публичните поръчки за закупуване на хигиенични материали, дезинфектанти, медицински произведения и произведения за диагностика и лекуване на инфектирани пациенти беше въведена със Закона за изключителното състояние, признат в края на март.

В началото на април Европейската комисия разгласява насоки по отношение на ограниченията за използване на нормативната уредба за публичните поръчки в изключителната обстановка, подбудена от ковид. Те разрешават на възложителите на публични поръчки да редуцират периоди, да договарят без издание на съобщение или пък непосредствено да минават към процедура на директно договаряне.

На уеб страниците на Министерство на здравеопазването, районните здравни инспекции (РЗИ), Националния център по заразни и паразитни заболявания и лечебните заведения липсва информация, какъв брой теста и на какви цени се купуват в последните месеци. В началото на октомври министър председателят Бойко Борисов разгласи, че страната харчи дневно по 120 хиляди лева за проби за COVID-19. От думите му не стана ясно какво тъкмо стои зад това число.

" Свободна Европа " изпрати въпроси до Министерство на здравеопазването, с цел да разбере какво е включено в цифрата, изречено от премиера и на каква цена се купуват тестванията за диагностика. “Източник на финансиране на проби за PCR проучване за COVID-19 e Министерството на здравеопазването”, написа в отговора. То “предоставя средства на РЗИ за закупуване на проби за проучване на лица в РЗИ и за възнаграждение на осъществени проби в други лаборатории. По това направление разноските дневно са към 45 000 лева”.

От отговорите на министерството не излиза наяве какво включва тази сума. “Отделно от това в лабораториите на НЦЗПБ (Национална референтна лаборатория), лабораториите в УМБАЛ „ Св. Георги “- Пловдив, УМБАЛ Ст. Загора, Плевен и Столична РЗИ се правят разноски за към 21 000 лева дневно”. Според отговора по линия на НЗОК от месец април проби се вършат и с направление. “Средно дневният разход по тази линия е към 55 000 лева.”.

От Министерството на здравеопазването не дават съответен отговор на въпросаа в какви граници се движи цената на тестванията, които заплащат. Свободна Европа се свърза както с НЗОК, по този начин и с Български лекарски съюз (БЛС), само че и оттова не пристигна съответен отговор по какъв начин е избрана цената от 60 лева, които касата заплаща за PCR-тест. “Ние не сме определяли цената, която касата заплаща. Настояването ни беше тези разноски да са за сметка на страната, а не на НЗОК”, споделиха от пресцентъра на лекарския съюз.

От последните оповестени контракти на Военномедицинска академия и Центъра по заразни и паразитни заболявания, подписани надлежно в края на април и март излиза наяве, че цената на един PCR-тест е сред 10 и 17 лева без Данък добавена стойност. Това не включва спомагателни консумативи и труд. Цената, която заплащат хората без направление в разнообразни лаборатории, е сред 90 и 120 лева

“Ще ви дам следната скица: 16-17 лева коства тест без Данък добавена стойност. 7-8 лева е цената на изолираност на ДНК, консумативи към 4 лева Материалната себестойност на един тест е сред 32 и 50 лева.”, сподели за Свободна Европа доктор Недялко Калъчев, шеф на една от огромните частни лаборатории в България. “Безспорно надценката не е дребна. Истината е, че до момента в който не стартира да се работи автоматизирано, тази работа изисква рабски труд.

“Реалната цена на един PCR –тест е към 65-66 лева.”, сподели доктор Калъчев. “Не им се желае на ръководещите да пуснат посоки. Това е методът да се контролира пазарът”, сподели той, тъй като “работата става радостна, когато едно семейство е контактно и би трябвало да се изследва за лична сметка”.

По думите му министърът може да постави горна граница като цена за тестванията. “Това изисква деликатно обсъждане на детайлите. Няма да бъде нелегално. Това не е естествен свободен пазар. Ти го правиш по насила. Тук имаме недоброволен детайл. Логиката при епидемията е, че ти нямаш избор да се лекуваш или не. Твоето здраве е значимо за обществото, тъй като ти можеш да заразиш някого, в случай че си вирусоносител”, сподели доктор Калъчев. “В момента мъчно съумяваме да вършим други проучвания с изключение на тези за COVID-19. Ако аз бях пациент, щях да се оплача”, сподели доктор Калъчев.

От данните, предоставени от Министерство на здравеопазването, може да се направи изводът, че дневно страната заплаща за под 2000 броя теста. Това значи, че при направени 4406 теста във вторник, към 2500 са били платени от пациентите.

Свободна Европа изпрати спомагателни въпроси към здравното министерство, с цел да разбере какви са пълномощията на страната в изискванията на пандемия да ограничи спекулата с цената на PCR-теста, само че до този миг няма отговор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР