Facebook обяви, че ще отдели 5 милиона долара, за да

...
Facebook обяви, че ще отдели 5 милиона долара, за да
Коментари Харесай

Facebooк ще помага на млади журналисти в рамките на медийна платформа

Facebook разгласи, че ще отдели 5 милиона $, с цел да заплаща на публицисти под формата на многогодишни покупко-продажби в границите на новата си платформа за изявления. Целта е да се помогне на самостоятелни създатели да притеглят публика и да изкарват пари посредством обществената мрежа, заяви Българска телеграфна агенция.

Решението е част от отговора на Фейсбук на по този начин наречените имейл бюлетини, отпред с платформи като  Substack. Фокусът ще бъде върху кореспонденти, които " неведнъж са единственият глас, отразяващ дадена общественост ", съобщи компанията.

Платформата за изявления, която Фейсбук показа предишния месец, ще бъде интегрирана с Фейсбук Pages и ще включва инструмент за самопубликуване, посредством който публицисти ще могат да изпращат свои бюлетини или да основат собствен уеб страница.

В Съединени американски щати самостоятелни публицисти ще могат да аплайват в платформата от през днешния ден. Ще се дава преимущество на кореспонденти, чието желание е да отразяват тематики, свързани с " афроамериканската, индианската, латино, азиатската и други аудитории с друг цвят на кожата ", тук-там, където няма действителен източник на вести, уточни Фейсбук.

Журналистите ще могат да си докарват спомагателни доходи от издание на материали посредством потреблението на инструментите на Фейсбук. Това може да стане изначало посредством абонаменти за материалите на съответния създател, като той ще може самичък да дефинира цената за тях, добави компанията. Емили Бел, шеф на Центъра " Тау " за цифрова публицистика към Факултета по публицистика на Колумбийския университет, написа през днешния ден в Туитър, че въпреки и тя персонално да се надява публицистите и техните общности да имат изгода от финансирането от Фейсбук, медийната промишленост ще " би трябвало да се преценява с икономическата основа на тази Фаустовска договорка ", тъй като Фейсбук е бил употребен за угнетяване на кореспонденти по света, а бизнесът на компанията разчита на медийни чиновници като модератори на наличие, които " не се употребяват сa обединени в синдикати и не са добре заплатени ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР