Фабричната продукция и продажбите на дребно в Китай нараснаха с

...
Фабричната продукция и продажбите на дребно в Китай нараснаха с
Коментари Харесай

Китайската икономика: Признаци на стабилизиране, спадът при имотите застрашава перспективите

Фабричната продукция и продажбите на дребно в Китай набъбнаха с по-бързи темпове през август, само че падащите вложения в засегнатия от рецесията заможен бранш заплашват да подкопаят вълната от стъпки за поддръжка, които демонстрират признаци на стабилизиране, написа Reuters.

Китайските политици са изправени пред сложна задача да се опитат да съживят растежа след късия отскок след Коронавирус при непрекъснатата уязвимост в основния заможен бранш, неуверената валута и слабото световно търсене на китайските промишлени артикули.

Индустриалното произвеждане е повишено с 4,5% през август по отношение на година по-рано, демонстрират данни, оповестени в петък от Националното статистическо бюро (NBS). То се форсира от темпа от 3,7% през юли и надминава упованията за нарастване от 3,9% в изследване на Ройтерс измежду анализатори. Растежът в бранша означи най-бързия ритъм от април.

Продажбите на дребно, измерител на потреблението, също се усилиха с по-бърз ритъм от 4,6% през август, подкрепят от летния сезон на пътувания, и беше най-бързият напредък от май насам. За съпоставяне - 2,5% бе нарастване през юли при повишаване от 3%.

Оптимистичните данни допускат, че редица скорошни ограничения за подсилване на неуверената стопанска система стартират да дават плодове.

И въпреки всичко трайното възобновяване надалеч не е обезпечено

споделят анализаторите, изключително откакто доверието остава ниско в закъсалия заможен бранш и продължава да бъде главно затруднение за растежа.

" Въпреки признаците на стабилизиране в производството и обвързваните с него вложения, влошаващите се вложения в парцели ще продължат да оказват напън върху икономическия напредък ", сподели Гари Нг, старши икономист на Natixis Asia Pacific.
 Икономика №2 в света се срутва
Икономика №2 света се срутва

Надеждите за бързо възобновяване на Китай се топят бързо

Пазарите обаче демонстрираха облекчение при някои от по-добрите от предстоящото индикатори. Китайският юан доближи двуседмични върхове по отношение на $, до момента в който показателят на сините чипове CSI 300 се увеличи с 0,2%, а хонконгският показател Hang Seng се повиши с 1% в ранната утринна търговия в петък.

Допълнително подпомагайки настроенията, обособените данни за суровините демонстрираха, че производството на примитивен алуминий в Китай доближи рекорден месечен връх през август, до момента в който продуктивността на петролните рафинерии също се увеличи до връх.

Необходима е повече политическа поддръжка

Данните от петък последваха по-добри от предстоящото данни за банковото кредитиране, намалявайки спадовете на износа и вноса, както и облекчавайки дефлационния напън.

Продажбите на пътнически транспортни средства в страната също се върнаха към напредък през август по отношение на миналата година, защото по-големите отстъпки и данъчните облекчения за електрически транспортни средства покачиха настроенията на потребителите.

За да поддържа импулса на възобновяване, централната банка на Китай съобщи в четвъртък, че ще понижи количеството пари, които банките би трябвало да държат като запаси за повторно тази година, с цел да увеличи ликвидността. По-рано денем банката също трансферира падежиращи средносрочни заеми, с цел да инжектира повече ликвидност във финансовата система.
 Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите стопански системи по света
Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите стопански системи по света

Втората по величина стопанска система в света наподобява поразително слаба

Но анализаторите споделят, че са нужни повече стъпки от фискалната и паричната политика, защото слабият бранш на парцелите, високата безработица измежду младежите, несигурността към потреблението на семействата и възходящото напрежение сред Китай и Съединени американски щати по отношение на търговията, технологиите и геополитиката подвигнаха високо летвата за трайно икономическо възобновяване в близко бъдеще.

Доверието остава в основата на множеството проблеми, изискващи по-големи " градивни политики и регулаторни промени ", с цел да се подтиква импулсът на растежа, счита Гари Нг от Natixis Asia Pacific.

Спадът в имотния бранш

Някогашният всесилен бранш на парцелите към момента пречи на стопанската система от 18 трилиона $, като най-големият частен бизнесмен в страната Country Garden е последният, който се спъна заради свиването на ликвидността.

Свежите данни за бранша не предоставиха огромна разтуха на политиците и вложителите. През август вложенията в парцели продължиха спада си с 19,1% на годишна база от спад от 17,8% през предходния месец, съгласно калкулации на Reuters, основани на данни на NBS.

" Все още се надяваме, че продажбите на жилища ще отбележат леки поредни покачвания през идващите месеци, само че тласъците в последна сметка няма да доведат до повишение на цените на бранша ", сподели Луиз Лу, китайски икономист в Oxford Economics.

Други данни, също оповестени в петък, демонстрират едва доверие на вложителите, като частните вложения са се свили с 0,7% през първите осем месеца, задълбочавайки се от свиването от 0,5% през януари-юли,

Инвестициите в дълготрайни активи се разшириха с малко по-бавен ритъм от 3,2% през първите осем месеца на 2023 година по отношение на същия интервал на миналата година, по отношение на упованията за растеж от 3,3%. Той набъбна с 3,4% през първите седем месеца.

Несигурният бизнес климат означаваше, че фирмите остават внимателни във връзка с наемането, само че процентът на безработица, основан на национално изследване, се усъвършенства до 5,2% през август по отношение на 5,3% през юли.

" Може да се наложи Пекин да вкара по-агресивни ограничения за облекчение на парцелите, с цел да реализира същинско възобновяване. Пекин евентуално още веднъж ще би трябвало да играе ролята на кредитополучател и разсипник от последна инстанция ", споделиха анализатори от Nomura, повтаряйки консенсусното мнение измежду китайските наблюдаващи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР