Ф ренският президент Еманюел Макрон и първата дама участваха в

...
Ф ренският президент Еманюел Макрон и първата дама участваха в
Коментари Харесай

Откриха Опакованата Триумфална арка в присъствието на Еманюел Макрон

Ф ренският президент Еманюел Макрон и първата дама участваха в откриването на инсталацията "Триумфалната арка в опаковка " в Париж, проектирана от американския художник с български генезис Христо Явашев-Кристо.

На церемонията по откриването участваха още кметът на Париж Ан Идалго и министърът на културата на Франция Роузлин Башло-Наркин.

Последните служащи, завършвайки финалните линии, се спуснаха от върха на арката след 17:00 часа. Сега сребърната "опаковка " е украсена също с червени панделки.

Инсталацията ще бъде отворена за обществеността от 18 септември до 3 октомври.

Опаковането на Триумфалната арка в Париж в сребърна материя, проектирано от Явашев, стартира при започване на седмицата.



Кристо и брачната половинка му Жан-Клод към този момент са опаковали Pont Neuf в Париж, Райхстага в Берлин и са създатели на плаващите кейове в Италия, само че фантазията им е била да създадат "опаковка " на Триумфалната арка. Те създават този план от 1962 година насам.

Художникът умря през 2020 година, а брачната половинка му умря през 2009 година, само че племенникът им Владимир Явашев сбъдна фантазията им.

Проектът коства 14 милиона евро посредством продажбата на истински творби на Кристо. За да се покрие монумента, са били нужни към 25 000 квадратни метра плат, както и 3 хиляди метра алена панделка, с цел да наподобява арката като подарък. 95 души са взели участие в пакетирането.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР